consum electric cu cap
sau cum sa nu mai imbogatesc Enel :)
becuri, leduri de toate culorile |
iar mi-a venit factura la curent cu o suma de speriat. dupa ce m-am trezit din lesin :) m-am pus pe cautat solutii. n-am chef sa muncesc doar pentru enel! asadar, am luat calea magazinelor ca sa vad ce mai pot rezolva in privinta consumului de curent din casa.
pe tema asta m-am mai agitat eu odata. si tot din cauza unei facturi prea mari. in postarea asta de aici http://supermeseriasu.blogspot.com/2013/03/contor-electric-led-vs-halogen.html ti-am prezentat un aparat de masura cu ajutorul caruia am determinat care-s consumatorii din casa care papa curent chiar si atunci cand sunt opriti. atunci am rezolvat-o cu pierderile din interiorul casei. si tot atunci m-am ocupat si de pierderile din exterior, cele date de iluminarea din curte. am facut o comparatie de consum intre proiectoarele cu halogen si cele pe led si le-am aruncat pe primele :)
acum am trecul la faza a doua: becurile destepte. hai sa vezi ce am gasit.
becuri economice |
despre consumul de energie electrica nu e cazul sa vorbim: e mult mai mic decat cel de la becurile cu filament sau halogen. asadar, asta ar fi o prima varianta sa reduci consumul.
bec cu led |
daca observi, e cu fasung mic. ca sa-l pot folosi oriunde vreau si sa nu trebuiasca sa schimb lampile am cumparat si un adaptor pentru fasung mic la fasung mare. evident ca i-am luat si perechea, cea care asigura trecerea de la fasung mare la fasung mic, pentru orice eventualitate.
becul asta nu e recomandat pentru veioze, adica in apropierea ochilor. cica ar fi daunator / deranjant efectul de palpaire. e insesizabil cu ochiul liber, doar camera video il observa, la fel cum observa si palpairea tubului clasic de neon (le vezi pe amandoua in video de mai jos).
asadar am facut schimbarea si ma bucur (cele cu led consuma 1W sau 1,5W! de la 25 la 1 e o schimbare majora, as zice). am redus consumul si am scapat si de incalzirea excesiva a spoturilor / lampilor. apropo, si pe astea le gasesti si cu lumina alba rece sau calda, dar si colorate, dupa cum doresti. mare grija ce faci: sunt lampi alimentate la 12V, dar si la 220V. ia cu tine la magazin ce vrei sa schimbi sau studiaza specificatiile corpului de iluminat ca sa nu cumperi aiurea si sa prajesti becuri sau sa nu-ti functioneze! mai multe nu am ce sa-ti zic. eu am dat banii pe prostii :), am schimbat cat am putut prin casa, om vedea efectele economice la factura urmatoare. daca te apuci si tu sa faci schimbari, uite aici niste becuri / lampi / alte alea de iluminat: - iluminat&electrice,
spor!
No comments:
Post a Comment