ce scule imi trebuie ca sa fac un dulap?
precizez din start ca postarea asta a aparut la sugestia unuia dintre vizitatorii blogului. cititorule, merci! ai avut o idee buna, pe care, uite, o pun acum in practica!
scuze ca nu-ti mai stiu id-ul si ca nu ma apuc sa te caut printre comentarii. cand vei citi postarea asta te rog sa comentezi din nou, sa te identificam si sa-ti multumim.
nu ma dau mare ca am multe comentarii, doar recunosc sincer ca mi-e lene :)
enuntul problemei: vreau sa construiesc un dulap din pal. ce scule imi trebuie ca sa pot realiza proiectul?
enuntul problemei: vreau sa construiesc un dulap din pal. ce scule imi trebuie ca sa pot realiza proiectul?
raspunsul la aceasta intrebare il gasesti intr-un singur cuvant: bormasina!
argument: de ce e bormasina mama tuturor sculelor?
fazele construirii dulapului sunt prezentate in detaliu aici dulapul din pal. gasesti 17 postari in care-ti arat pas cu pas cum faci dulapul, de la proiectare si pana la accesorizarea de fitza cu banda de leduri.
iti recomand sa le citesti pentru ca in postarile alea iti explic fiecare pas din proiect si-ti prezint cele mai des intalnite variante de lucru, astfel incat sa ai de unde sa alegi.
sa zicem insa ca n-ai chef ca te duci acolo. hai sa reluam discutia, dar pe repede inainte.
deci: vrei sa faci un dulap.
- realizezi proiectul (gandesti, desenezi). il modifici de 345 de ori. in cele din urma alegi o varianta mult mai simpla decat ceea ce gandeai initial. mai simpla, dar realizabila :)
- calculezi dimensiunile placilor din pal, te duci cu lista la magazin si dai comanda sa ti le taie
- ceri sa le si cantuiasca
- comanzi sa-ti faca si prelucrarile speciale (frezarea pentru placajul din spate, frezarea pentru usile culisante, frezarea la ø mare pentru manerele ingropate in usi etc)
- cumperi placajul de spate sau de fund sertar taiat la dimensiune
- cumperi feronerie
- acum iti ramane doar sa le imbini
pentru primele 6 faze iti trebuie o idee si bani. cand ajungi la partea cu asamblarea, indiferent ce solutie tehnica ai alege, iti trebuie o singura scula: bormasina.
in mandrina aia poti pune diferite lucruri, pe alese din urmatoarea lista de "must have":
- set de burghie de lemn (neaparat sa contina ø 5, 7, 8, 10 - sunt cele mai folosite)
- un set de freze de lemn (neaparat sa contina ø 12, 15, 20, 25, 35 - sunt cele mai folosite)
- cap surubelnita si set de biti in functie de suruburile folosite (de baza sunt capetele imbus, surubelnita cap drept si cap cruce)
hai sa vedem si de ce iti trebuie lucrurile astea
asadar, scula de baza a meseriasului este bormasina. e punctul de pornire in domeniul bricolajului indiferent de directia in care mergi: construiesti, decorezi, repari, distrugi :). e mama tuturor sculelor! face, desface, gaureste, frezeaza, taie, slefuieste etc.
- e desteapta prin facilitatile oferite de fabricant: schimbator de sens de rotatie si variator de turatie (daca are si percutie, cu atat mai bine).
- e desavarsita de scula pe care o atasezi in mandrina.
- devine multifunctionala prin accesoriile care o transforma in alta masinarie sau in statie de lucru (dispozitiv de prindere pe masa).
accesorii bormasina |
dispozitiv fixare bormasina pe masa |
eu am mai multe bormasini, insa cea mai draga imi este bosch-ul ala verde din poza de sus. e cea mai veche, am chinuit-o in fel si chip, m-a ajutat de fiecare data si rezista eroic. cand imi moare cate o scula o pun in tomberon, dar pe asta cred ca o voi pastra pana mor, sa ma ingroape cu ea :))
ia-ti o bormasina, omule, si vei stapani lumea :)
uite aici oferta pe alese: scule electrice
spor, meseriasule!
Se pare ca am descoperit în sfârșit un blog făcut cum trebuie, explicat în detaliu și exemplificat. De doua zile m am apucat sa fac o camera de dresing de la pereți, ușa, lumina și dulapuri. După ce am spart doua polițe prinse cu ericsoane (pentru ca era strâmbe luate de la dedeman) m am oprit și am început sa caut modalități de asamblare și surpriza. Am dat de acest minunat blog. Felicitări și tine o tot asa.
ReplyDelete