meserias in bricolaj: capsator electric #2

1/4/16

capsator electric #2




capsator electric lidl

alt capsator electric


am pus mana pe inca un capsator electric de impuscat capse / cuie. face exact ce face asta prezentat aici tutorial capsator electric, dar are un plus important: gama dimensionala a capselor / cuielor folosite e mai mare. adica se intinde pana la 25 mm (capse) si 32 mm (cuie), deci acopera proiecte mai serioase decat varianta prezentata anterior.








ce e capsatorul asta? o scula electrica pe care o alimentezi la 220V, pui capse / cuie in magazie si le infigi unde vrei.
capsator, cuie, capse

ce capsezi? - panza (tapiterie canapele, canvas), piele (repari fotolii, scaune), carton (decorativ, de protectie), burete (de izolat, de umplutura), musama, placaj (spate dulap, fund sertar) etc

pe ce capsezi? – scandura lemn, placa pal, placa mdf, parchet laminat etc

la ce il utilizezi? – idei sunt multe. iti zic la ce l-am folosit eu: pui tapet cauciucat pe polita din camara, repari o canapea la care s-a desprins stofa / pielea, prinzi musamaua pe blatul mesei din curte, prinzi canvas pe rama de tablou, maschezi suprafete urate cu ceva decoratiuni etc. gama de proiecte la care poti folosi scula asta e nesfarsita. vorba romanului: use your imagination :)


!!! hai sa vorbim despre securitate. citeste instructiunile masinariei inainte sa o folosesti!
e o scula periculoasa, daca lucrezi neatent risti sa te ranesti
sau sa-i accidentezi pe cei din jurul tau! citeste instructiunile, apoi joaca-te un pic cu masinaria pana te obisnuiesti cu butoanele, cu pozitia de lucru si cu vibratia produsa la declansare


cum functioneaza? pai, uite in video cum incarc magazia cu capse si cuie, apoi apas pe ON/OFF si incep sa le bat in lemn.


hai sa reglam forta de percutie ca sa infigem capsa exact cat ne dorim. reglajul se face in functie de dorinta ta (vrei sa o bati pana la fund sau sa ramana un pic iesita), dar si de dimensiunea capsei si, foarte important, de natura materialului in care o infig.

  • avem la dispozitie PAL (placi aglomerate de lemn), avem placi de MDF (medium density fiberboard), avem si HDF (high density fiberboard). cu cat creste densitatea, cu atat trebuie o forta de percutie mai mare ca sa infigi cuiul/capsa
  • aceeasi discutie e valabila si la lemn. una e sa bati in brad (densitate scazuta, usor, poros), cu totul altceva e sa infigi cuiele in fag / stejar / alta esentza tare.


cum afli ce reglaj sa folosesti? pai, e simplu: ajungi la forta optima prin incercari repetate. uite in video o astfel de incercare, prin care imi dau seama ce reglaj sa folosesc la o scandura de pin.



ca sa vezi daca mai ai capse / cuie in aparat, te uiti la indicatorul lateral. magazia e decupata intr-o parte, chestie care iti permite sa vezi daca mai ai "gloante". uite in video:



ti-am amintit la inceput despre celalalt capsator electric descris aici pe blog. si ti-am zis ca asta de acum are un plus important: trage cu capse/cuie mai lungi. o alta diferenta importanta este un dispozitiv de securitate. capsatorul asta nu declanseaza pana nu apesi placa frontala de materialul in care infigi cuiul / capsa.
cu bosch poti impusca in aer, dupa fluturi, deci poti trage si involuntar in tinte nedorite, gen degetele tale sau martori aflati in momentul nepotrivit pe traiectoria nepotrivita. sistemul de protectie al capsatorului asta nu te lasa sa declansezi decat in conditii de siguranta maxima. as zice ca e un plus important. uite in video cum functioneaza.



tips

capsator electric blocat
  • cea mai des intalnita defectiune este blocarea aparatului cu o capsa / un cui. chestia asta se rezolva rapid: iei cheia imbus furnizata de fabricant, desfaci placa din fatza, scoti capsa / cuiul care a produs blocajul, pui placa la loc, o strangi in suruburi  si iti continui treaba. daca ti se blocheaza scula de mai multe ori la utilizarea aceluiasi set de capse / cuie, e posibil ca aceste consumabile sa fie proaste – decalibrate, strambe, groase etc. schimba-le!


oricum, atunci cand cumperi consumabile e bine sa te duci la magazin cu instructiunile sculei sau cu specificatiile cuielor / capselor, ca sa le iei pe cele potrivite.

  • cand capsezi materiale care se rup usor, gen carton, tapet, burete, hartie, musama, daca forta de percutie e prea mare materialul poate fi perforat de tot, asa ca pui capsa aia degeaba. pe de o parte poti umbla la forta de percutie, dar iti recomand si utilizarea unei bucati de panglica din satin, care e rezistent si intareste materialul. nu se vede grozav, deci solutia e de folosit doar atunci cand capsezi in locuri nevizibile.



uite in filmul de mai jos doua exemple de utilizare. vei vedea ce prinderi trainice realizeaza. un exemplu ar fi de prindere cu capse a unui placaj spate dulap pe o placa din pal, al doilea e cu prinderea in cuie a doua scanduri de 2 cm grosime. chiar daca aparatul foloseste cuie fara floare, asamblarea e trainica.



daca iti place, uite cateva variante aici: capsatoare





spor!

2 comments:

  1. Vă salut! Fiți amabil, de unde se pot gasi capse, dat fiind ca la latura din mijloc cota exterioara este de 6 mm

    ReplyDelete
  2. de unde ati achizitionat capsele? am un pistol identic dar nu gasesc capse potrivite pt el

    ReplyDelete