meserias in bricolaj: becuri, socluri

10/25/16

becuri, socluri

teoria becului


becuri cu diferite socluri (dulii)
am tot vorbit despre lumina ieftina, hai sa facem si teoria becului. stiu ca asta-i subiect de roman, nu de postare, dar imi asum eventualele injuraturi pt ceea ce nu voi zice :)

pe vremea lui stefan cel mare, la capitolul becuri era un standard clar si simplu: bec normal sau bec lumanare. normale, adica aveau dulie mare (E27) si erau pt corpurile de iluminat mari. celelalte, cu dulie mica (E14), erau pentru veioze si diferite electrocasnice, gen frigider, cuptor, masina de cusut.

stefan cel mare nu mai e, cu turcii nu ne ma batem, iar piata romaneasca este inundata acum de corpuri de iluminat fabricate in toata lumea, in special de turci si de chinezi. deci cumpararea unui bec de schimb a devenit un pic mai complicata. acum avem si nenumarate tipuri de socluri pt becuri. hai sa vedem cum stam.



nu vreau sa repet ceea ce au scris deja altii mai priceputi in nenumarate pagini. asa ca pe tema asta iti voi zice ceea ce cred eu ca trebuie sa stii, mai cu seama daca esti meserias incepator.
cand vorbesti despre un bec, trei caracteristici sunt foarte importante:

tip de soclu

sursa http://www.bulbs.com/
becul potrivit in soclul potrivit. sunt atatea modele ca te doare capul. daca te uiti in tabelele cu socluri standard, plangi. ti-am pus o poza cu standardul american.

deci n-are sens sa studiem prea mult domeniul, ca nu ne dam doctoratul in becuri. dar e bine sa stii cat e de vasta problematica. si, de dragul banilor tai, e bine sa tii cont de chestiile importante atunci cand mergi la cumparaturi.








atentie la socluri asemanatoare:
GU5,3 si GU4
de exemplu, uite doua becuri cu soclu aparent identic (GU5,3 si G4). cand le vezi unul langa celalalt e clar ca sunt diferite: distanta dintre pini e de 4mm si 5,3mm, grosimea pinilor e diferita. dar daca te uiti la becul ars dimineata, cand esti acasa si chior de somn, iar la magazin ajungi abia seara, dupa serviciu, cand esti chior de oboseala, nu mai e chiar atat de greu sa le confunzi. pe astea chiar nu le poti infige in soclul nepotrivit. dar le poti cumpara degeaba. si ar fi pacat.






alimentare improvizata
e adevarat, un meserias ambitios poate face un bec sa lumineze in orice conditii, dar parca e aiurea sa pierzi vremea cu improvizatii. plus ca arata ca dracu :)






  • pe cale de disparitie in romania, dar cu o traditie de aproape un secol, avem becuri incandescente cu dulie infiletabila mare E27 si mica E14. exista si becul cu dulie mamut (E40), dar ala e pt iluminat stradal. in privinta becurilor cu lumina fluorescenta, astea urmeaza indeaproape standardele celor cu incandescentza, pe care le-au inlocuit treptat. cam pe acolo se afla si multe dintre becurile cu led.

bec cu dulie E14, E27, E40

    halogen soclu G9 si G4
  • la becuri halogen (pentru spoturi sau veioze) avem nenumarate variante de socluri G4 (12V) si G9 (220V). cele alimentate la 220V mai au si fasung tip E, iar varianta cea mai raspandita pentru reflector e cu soclu R7S. si astea sunt de mai multe dimensiuni. cele mai frecvente sint de 78mm, 117mm. exista si mai lungi, dar alea-s pt solutii profesionale de iluminat, nu pt acasa. ca noutate, pentru acest bec care consuma ingrozitor de mult a aparut si inlocuitorul cu led. e scump ca dracu, dar ma bucur ca exista.

soclu R7S halogen si led










  • situatia s-a complicat si la tuburi fluorescente. pe vremea lui stefan cel mare exista un singur tip de soclu, G13, la care puteai monta tuburi scurte si lungi, adica de 18W si 36W. acum e complicat rau. tuburile de grosime normala (T8) sunt concurate de tuburile subtiri (T5, cu soclu G5), de cele circulare si de milte alte becuri de forma atipica.

tub neon T5 si T8, soclu G5 si G13

la T8 si T5 difera nu doar grosimea tubului de sticla, ci si distanta dintre pinii de la capete (13mm si 5 mm, adica cifrele din codul soclului). tuburile circulare le gasesti cu dulie clasica (E27), dar mai ales cu socluri speciale. iar cele de forma atipica sunt fiecare cu soclul lui.
bec fluorescent dulie ydw 15-2u

la tuburile drepte, diferenta de lungime e proportionala cu diferenta de putere. cele mai folosite sunt tuburi le T8 de 60cm si 120 cm (adica 18W si 36W). exista si de 58W, dar sunt pt iluminatul industrial, n-ai cum sa ai acasa asemenea lampa. la tuburile subtiri T5 gama e mai larga pentru ca sunt utilizate la grei pentru veioze / lampi de birou.




sunt si tuburi de neon de forme atipice, intalnite mai ales la veioze. am doar un exemplu. cu totul speciale sunt becurile pt lampi speciale, gen alea pt acvarii sau pt lampile UV. nu ma bag, sunt prea specifice.

recomandarea e aceeasi: vezi ce lampa ai (eventual fa o poza la eticheta cu caracteristici) ca sa stii ce tub de schimb sa cumperi.

    spot soclu GU10
  • daca vorbim despre spoturi, piata e inundata de socluri GU10 (220V), MR 16 (12V) si GU5,3 (12V). probabil ca mai sunt si altele, dar eu n-am vazut. recunosc, nici n-am cautat.








adaptoare becuri dulii diferite
pentru cine vrea sa se joace sau are nevoie rapid de improvizatii profesioniste,  exista adaptoare de soclu. de la E40 la E27, de la E27 la E14 si invers, de la E27 la G9, de la GU10 la E14 etc.







tensiunea de alimentare

e foarte importanta pentru functionarea si integritatea becului. e greu sa te pacalesti, dar nu imposibil. exista de exemplu becuri cu dulie mare alimentate la 24V si la 220V. pui mare in mic, nu functioneaza. pui mic in mare, face BUM!

putere maxima

becurile cu incandescentza si becurile halogen se incalzesc tare. daca lampa nu e conceputa cu o aerisire buna, producatorul impune o limita de putere astfel incat sa elimine pericolul de supraincalzire. efectele acesteia nu sunt de neglijat: topirea abajurului, topirea izolatiei firelor, chiar incendiu. doamne fereste!
avertizare putere maxima / abajur topit

gabarit maxim

aici e clar: sunt lampi in care spatiul destinat becului / spotului e limitat. asadar, e cazul sa fii atent la ce scrie pe lampa si sa cumperi un inlocuitor pe masura, nu ca in foto.

bec mai scump ca lampa

tips

  • vezi sa nu te curentezi! stinge lampa / scoate-o din priza / scoate siguranta cand umbli la ea!
  • cand schimbi un bec, cel mai bine e sa-l iei cu tine la magazin sau sa faci o poza cu caracteristicile (inscriptionate pe bec sau pe lampa) ca sa stii ce sa cumperi.
  • cand cumperi un corp de iluminat, intreaba si ce tip de bec foloseste. si mai ales ce pret are becul ala! e bine sa stii de la inceput ce costuri de exploatare va avea lampa respectiva. am vazut lampi mai ieftine decat becurile. e cam ca la telefoanele smart subventionate: vanzatorul ti-l da pe gratis pt ca-si va scoate banii din abonament :)
  • apropo de neoane, am aflat pe pielea mea ca daca lumineaza tot mai slab nu e neaparata nevoie sa le schimbi. cateodata e de ajuns sa le speli :)

dupa ce am scris asta, am spalat neonul din bucatarie, ca era plin de praf, grasime, rahati de musca etc. cand l-am uscat cu prosopul ca sa-l montez la loc, uite peste ce am dat: tubul de neon cantator :)). nu stiu de ce face asa, dar mi-a placut. poate se gaseste cineva sa invete sa cante la neoane si sa-l vedem la protv, la romanii au talent :)


pentru cei care sunt siguri de ceea ce vor sa cumpere, uite o varianta de shopping online de chestii care fac lumina: becuri , spoturi




spor!

PS poti completa aceasta postare cu o poza cu becurile tale ciudate. ca sa intelegem ce ne arati, mentioneaza in comentariu codul soclului si tensiunea de alimentare

No comments:

Post a Comment