12/27/12

operatiunea dulapul 0


hai sa facem un dulap!


iarna e sezonul proiectelor indoor. si primul pe care vreau sa-l discutam este "dulapul minune facut de mine".




cumperi mobila gata facuta si nu prea esti prea multumit de design, calitate, pret, culoare, accesorii? sau o faci de comanda si nu esti multumit de pret, promptitudine, calitate, garantie & postgarantie? vrei mobila, dar n-o gasesti la dimensiunea exacta dorita de tine? vrei sa comanzi o piesa de mobilier, dar fabricantul nu primeste decat comenzi de peste 10 mii de euro? inseamna ca esti gata sa produci mobila cu mana ta!
sa eliminam intai faza zero: designul. cel mai greu lucru in realizarea unui dulap nu e sa-l construiesti, ci sa-l proiectezi. sa-i gandesti forma perfecta si utilitatea maxima. pentru faza asta n-am ce sfat sa-ti dau. ti-as putea spune cum mi-as face eu unul, dar nu cred ca te intereseaza. si, oricum, proiectul meu ar depinde de prea multi factori, ar fi imposibil sa gasesc o varianta standard pe care sa o prezint. una ar fi de zis despre un pantofar, alta pentru un dressing si cu totul altceva despre un raft pentru cd-uri. asadar, vom face pe acest blog ceva cu totul special: dulapul-saorma, cu de toate :) in felul asta vom putea discuta cat mai multe variante cu putinta, vom acoperi cat mai multe din dotarile / accesoriile posibile.
placi din pal transformate in dulap



!!! intre proiectul tau de dulap si cel de aici este o diferenta fundamentala. eu iti voi prezenta fazele de executie pe rand, asa ca voi adauga componentele fizice / de design pe masura ce inaintam cu discutia. in realitate, multe dintre fazele astea se executa in paralel. adica, nu incepi asamblarea placilor pana nu le-ai prelucrat pe toate (faci gauri pentru came, frezezi santul pentru montarea placajului din spate sau pentru usi culisante etc). deci, tu trebuie sa faci de la inceput un proiect cat mai complet, astfel incat sa-ti esalonezi firesc fazele de executie. sa nu trebuiasca la jumatatea operatiunii sa demontezi ceea ce ai asamblat ca sa mai prelucrezi un pic o margine de placa. asadar, eu merg din aproape in aproape ca sa detaliem fazele ca la academia de meseriasi. tu trebuie sa gandesti ca un fabricant!

sa ne intoarcem la proiectul tau: ai ochi, ai creier, ai mana, stii ce-ti trebuie. privesti in jur, tii minte ce-ti place si ti se potriveste, n-ai decat sa pui cu creionul pe hartie forma, compartimentarea, accesorizarea. decizi ce spatiu vrei sa umpli cu mobila, masori deschiderea dintre pereti (ai grija sa scazi plintele de la parchet si sa lasi un luft cat de mic intre dulap si zid), decizi ce grosime de pal vrei sa folosesti, apoi treci la desenul de ansamblu. cand esti multumit, incepi sa faci desenele pentru fiecare componenta in parte. scazi, aduni, inmultesti, extragi radical, te descurci :) (nu uita sa tii cont de modul in care imbini placile, daca adaugi sau nu gosimea placilor asezate vertical, dar si de grosimea cantului!). totodata, stabilesti si in ce fel trebuie acestea prelucrate. odata facute aceste calcule si desene, ai realizat necesarul de materiale.
sisteme de prindere a placilor pal - cama cu excentric
ar fi cazul sa-ti spun ce mi se intampla mie cu acest necesar de materiale: nu-mi iese niciodata din prima :-). pe de o parte, mi-e lene sa fac calculele la milimetru. mai fac si erori la taiere, ma mai razgandesc pe parcurs, mai dau de o placa cu defect pe melamina si, ca sa-l inlatur, sa n-am dulap cu defecte, micsorez polita / peretele despartitor etc. pe de alta parte, modific foarte mult proiectul pe parcurs. imi permit, ca doar eu sunt autorul designului. o fac pentru ca-mi vin idei noi ori nu sunt foarte multumit de cele vechi, mai pun o usa acolo unde ziceam ca las o polita la vedere, gandesc un sertar cand vad un gol inestetic etc. deci, eu ma duc de mai multe ori la magazin ca sa iau placi de pal si accesorii. asta e! tie insa trebuie sa-ti recomand varianta de lucru perfecta: fii la fel de eficient ca fabricantii profesionisti! faci proiectul la gata din start, cu toate amanuntele, apoi treci la executie.

coltar metalic pentru prindere / rigizare placi pal


















dulapul asta poate fi facut din placi de pal melaminat (placa aglomerata lemnoasa) sau placi mdf (medium density fiber) plastifiate. mdf-ul arata superb, dar e scump ca dracu, deci se foloseste cu masura, chiar zgarcenie. deci, n-are rost sa faci peretii dulapului din mdf. pe asta il folosesti la fronturi (usi, sertare). mdf-ul se cumpara pe masura de la fabricant, nu prea avem ce discuta. pal-ul il cumperi de la magazin placa intreaga sau taiat la dimensiunile furnizate de tine (sunt magazine care ofera serviciu de debitare), apoi il prelucrezi singur. despre asta vom vorbi in continuare.
sunt cateva operatiuni de baza, pe care, odata ce le stapanesti, poti construi din pal orice-ti trece prin minte. le-am grupat in mai multe categorii.
  1. cantuim placile - decidem ce model de cant sa folosim (pvc / abs / melamina) si il aplicam
  2. asamblam placile de pal (realizam cutia) - decidem ce sistem folosim (suruburi, coltare, tija & cama etc), masuram, dam gauri, asamblam peretii, frezam santuri si punem spatele
  3. transformam cutia in dulap, deci ii punem usi - decidem ce tip de balamale folosim (simple, banda, plate, aruncatoare etc), masuram, gaurim / frezam golul pentru balama, montam, reglam)
  4. de aici incep anexele - accesorizam dulapul pana se rupe sub propria greutate:) ii punem polite, montam picioare sau il atarnam de perete, punem sertare, amortizoare, opritor cu bila sau magnetic, manere la usi, lumini etc)

presupun ca totul pare foarte complicat, dar sa stii ca sunt operatiuni banale. le poti realiza fara probleme, totul e sa exersezi un pic si sa fii atent. asta-i tot.

in perioada asta suntem cu totii cu o mana pe friptura, cu cealalta pe merlotul sec, dar dupa ce trece "furia" sarbatorilor ne vom ocupa de fiecare faza in parte. iti voi prezenta pe rand mai multe variante, iti arat ce implica fiecare (avantaje, dezavantaje, accesorii, mod de aplicare), apoi te apuci singur de treaba.

PS: proiectul e descris pas cu pas in aceste postari:

scule-necesare-la-dulapul-din-pal
operatiunea dulapul 0 - pregatiri
operatiunea dulapul I - placile din pal
cant pvc
cant abs
cant melamina
operatiunea dulapul II - cutia
asamblare placi pal I
asamblare placi pal II
asamblare placi pal III
dulap cu spate, dulap fara spate
operatiunea dulapul III usile
demo montare balama
montam balamale pentru pal
accesorii dulap I
accesorii dulap II
accesorii dulap III
accesorii dulap IV
reglaj-balama-dulap-pal
usa-cazuta-la-dulapul-din-pal

spor!


1 comment:

  1. Te felicit pentru munca depusa pentru a face acest blog! Am primit informatii utile. Multa sanatate!

    ReplyDelete