meserias in bricolaj: accesorii dulap pal III

2/3/13

accesorii dulap pal III


alte accesorii, acelasi dulap


continuam discutia despre accesoriile pe care le poti folosi la dulapul nostru din pal. 

amortizoare usa / sertar pal

  • vorbim intai despre amortizoare - folosesti asa ceva daca vrei ca opera ta (usi / sertare) sa aiba viata linistita si inchidere silentioasa





 
amortizor usa (aplicat) / sertar (ingropat in cant)





pt usi se utilizeaza in special varianta atasata de peretele dulapului
la sertare se foloseste varianta incorporata in cant








din seria accesoriilor care seamana cu amortizoarele, dar de fapt sunt altceva, iti prezint inchizatorul cu buffer. merge pe principiul pixului cu mina retractabila si iti asista usa / sertarul la deschidere (vezi video). e un model primitiv de front touch (il atingi si se deschide, dulap din pal pentru naveta spatiala:)
  • ca tot am adus vorba, hai sa facem un sertar
sertar pal
si in cazul asta, partea practica e banala. mai greu e sa-i proiectezi dimensiunile corect.
daca am fi fabricanti de mobila, am putea gandi aceasta componenta inca de la inceputul operatiunii. cum nu suntem, a trebuit sa facem intai dulapul, sa avem gata structura ca sa vedem unde punem sertarul, ce spatiu trebuie sa umple. acum, ca stii unde trebuie sa plasezi sertarul, poti trece la treaba. cumperi glisiera pe masura golului (adancime), o montezi pe dulap (cu rola spre exterior), pui la locul ei shina care sustine sertarul (cu rola spre interior) si afli prima cota a sertarului: latimea

din ratiuni estetice, frontul trebuie gandit in functie de celelalte componente ale dulapului tau. nu prea poti sa pui langa usi ingropate un sertar cu frontul aplicat, cum nu poti sa ai nici usi atasate pe tot dulapul, iar sertarul sa fie cu frontul ingropat. pentru detalii despre cum iti gandesti usile dulapului vezi aici: operatiunea dulapul III usile
glisiere sertar montate
daca frontul trebuie sa respecte rigorile celorlalte componente, cutia sertarului e bine s-o faci cu 2 mm mai ingusta decat spatiul masurat intre sinele de glisare. mai bine are un pic de joc decat sa se intepeneasca. inaltimea cutiei poate fi exact cat golul sau mai mica, ramane sa decizi tu. adancimea sertarului va fi impusa de adancimea sinei de glisare.
odata ce le ai taiate & cantuite & finisate, prinzi lateralele de front intr-una din variantele prezentate la capitolul asamblarea placilor din pal. vezi aici: asamblare placi pal I, asamblare placi pal II sau asamblare placi pal III
dubluri (cepuri) plastic
sa vorbim un pic si despre spatele sertarului. de obicei asta este cuprins intre laterale. eu insa l-am facut peste laterale. nu ma intreba de ce. pur si simplu asa mi s-au potrivit resturile din pal pe care le aveam acasa (nu detin o fabrica de pal, asa ca pentru blog lucrez cu resturi cumparate la jumatate de pret de prin magazine).
spatele asta se prinde de lateralele sertarului in dibluri (cepuri) de plastic. gauresti placile si le bati cu ciocanul. mie imi plac structurile demontabile, asa ca am folosit suruburi autofiletante. 



pentru fundul sertarului ai nevoie de placaj, pe care-l prinzi dupa una din variantele prezentate aici: dulap cu spate, dulap fara spate. la sertare de dimensiuni mari, in care pastrezi obiecte grele, placajul de pe fund poate fi solicitat intens. ca sa nu se lase sub greutate, poti folosi un placaj mai gros (iti ridica sertarul, mare grija la calculele dimensiunilor) sau il consolidezi cu una sau mai multe benzi / corniere de tabla prinse dedesubt, intre lateralele sertarului

 
sertar gata
la final ii pui maner, amortizor, ce mai vrei tu si gata sertarul
  • daca tot am ajuns aici, hai sa dotam dulapul si cu o polita culisanta (pentru tastatura, de exemplu)
 

  
polita culisanta
finisezi placa de pal pe trei canturi (partial sunt vizibile si canturile din lateral). prinderea e facuta pe glisiere de sertar. sa-ti zic si de ce: un sistem special de polita culisanta e de vreo 10 ori mai scump decat glisierele de sertar. da, de 10 ori, nu e o greseala. desi e tot o bucata de tabla cu role / bile, e vandut ca accesoriu de fitza, deci scoti banu' daca-l vrei. de aceea cred ca renteaza sa folosesti varianta asta. singurul inconvenient e ca se vede o parte din sina prinsa pe lateralul politei. de chestia asta scapi daca ai norocul sa gasesti shine la culoare. sau, mai simplu, le vopsesti (cu orice, ca prtea vizibila nu e supusa frecarii, deci nu-i sare vopseaua)
  
  • limitator deschidere usi rabatabile (cu deschidere pe verticala)
aici avem de discutat doua situatii:
1 - usi cu deschidere in sus (folosite in special la corpurile suspendate de bucatarii) - practic, limitatorul asta are dublu rol: limitator de cursa (sa nu se deschida usa ca nebuna, pana unde vrea ea) si asistentza la deschidere plus blocare usa pe pozitie deschis. adica, nu folosesti tu muschii sa ridici usa si apoi sa o tii deschisa pana umbli in dulap. tu ii dai startul, apoi o ridica limitatorul si o tine deschisa. sistemele astea sunt clasificate pe greutati de usa, dimensiune etc, ideea e sa intrebi la magazin ce-ti trebuie tie. in ambalaj gasesti si schema de montaj. pistonul prezentat in foto si video e pt usi medii (80N), iar cotele de montaj le-am pus in foto. daca ai usa mai grea poti folosi 2 pistoane, unul pe stanga, unul pe dreapta, sau un singur piston, dar mai puternic
 
piston usa rabatabila pal
uite si cum functioneaza:
2 - usi cu deschidere in jos (tip bufet / pupitru) - usa se deschide prin propria greutate, ideea e sa nu se duca glontz in jos, sa se smulga din balamale. si aici limitatorul poate avea dublu rol: limitare de cursa si frana. sunt multe variante - simple, foarfeca, cu sau fara frana etc. e un mecanism banal, n-are rost sa vorbim prea mult despre el.
 
 
limitator cursa simplu / cu frana
hai sa ne oprim aici. povestea o vom continua in al patrulea si ultimul post dedicat accesoriilor. ne vom lua adio de la dulap punand lumini in interior. si nu oricum, punem lumina cu aprindere automata la deschiderea usii. acum te las sa cumperi feroneria dorita, sa te joci cu piesele, sa le testezi, sa le montezi. spor!
ai terminat? meriti o bere :)

2 comments:

  1. Referitor la latimea sertarului, daca golul corpului are o latime de 50 cm fix, sa zicem... nu exista o latime fixa a sertarului? Adica glisierele n'au si ele o latime standard?

    Intreb fiindca cineva care s'apuca sa faca mobila pentru prima data tre' sa stie cat de late-s sertarele cand da dimensiunile pentru decupaje. Sau? Ajunge acasa, monteaza corpul, pune glisierele, masoara golul si apoi se duce din nou la magazin sa decupeze?

    Am auzit ca golul tre' sa fie de 25 mm, dar ca se recomanda 26 pentru a fi mai sigur. Acum caut si confirmari, speram sa gasesc la Dvs. As aprecia un raspuns. Chiar daca nu exista o masura anume, spuneti-mi macar asta sa stiu.

    Multumesc.

    ReplyDelete
  2. domnule, in cazul in care golul de sertar are latimea de 50 cm, latimea sertarului o calculezi scazand din cota de 50 luftul pe care-l lasi pentru cele doua perechi de shine. luftul asta il poti afla de pe instructiunile de montaj ale shinelor sau il masori cu shinele nemontate. le tii in mana in pozitia in care functioneaza si vezi cat spatiu ocupa. te sfatuiesc ca la fiecare pereche de shine (una pe dulap, una sub sertar) sa lasi luftul cu 1 mm mai mare, astfel incat rolele din plastic sa aiba joc lateral pe shina, sa nu se blocheze.

    cat despre latimi recomandate, nu stiu ce sa zic. presupun ca fiecare om care a facut un sertar in viatza lui recomanda ca fiind ideala latzimea cu care a lucrat el :)
    eu am facut mai multe sertare, n-am o singura cota de recomandat.

    ar fi o discutie legata de o latime ideala a sertarului, dar din considerente functionale. cand il proiectezi ar fi bine sa te gandesti la ce tip de fund de sertar folosesti.
    de exemplu, eu am facut odata un sertar de vreo 80 cm latzime. (aveam un megadulap care nu era dotat din fabrica cu sertare si am vrut sa-l adaptez la nevoile mele). gandindu-ma ca obiectele depozitate in acel sertar vor trage destul de mult la cantar, am facut fundul din pal melaminat de 18mm. nu de alta, dar cel din placaj ar fi putut flamba sub greutate si ar fi iesit din canalele in care l-as fi montat eu. efectul nasol ar fi fost dublu: ar fi cazut totul din sertar, iar placajul iesit de pe pozitie ar fi blocat piesa de mobilier.

    hai sa discutam si despre intoarcerea la magazin la jumatatea operatiunii de construire a dulapului. inteleg ca vrei sa fii eficient, dar cred ca e o arogantza sa vrei sa gandesti totul din prima, sa mergi o singura data la magazin si apoi sa faci dulapul din prima.
    eu ma opresc deseori la mijlocul operatiunii si nu consider ca e o rusine. mi se intampla sa modific proiectul din mers sau, mai rau, sa constat ca am masurat gresit, am calculat gresit, am montat gresit vreo piesa. atunci mai fac un drum la furnizorul de pal, mai tai o data, mai cumpar o componenta. nu se face gaura-n cer pentru atat :)

    spor!

    ReplyDelete