oglinda cu dedicatie
schita originala a ramei |
in cazul meu, totul a inceput cu o bucata de scandura rindeluita. o cumparasem pentru un raft si-mi ramasese o bucata de vreo jumatate de metru. restul zacea sprijinit de un perete, in ambalajul original ca sa nu se umple de praf. pana intr-o zi in care am zis sa-i dau o intrebuintare desteapta: ii fac copilului un obiect decorativ pentru camera lui. primul pas in proiect: am pus copilul la treaba :) si i-am zis sa deseneze ceva.
asta te sfatuiesc si pe tine: atrage-l pe "beneficiar" in acest proiect si pune-l sa deseneze cum vrea sa arate oglinda lui. va gasi rapid un personaj de desene animate sau din mintea lui pe care sa-si doreasca sa-l vada zilnic.
dupa ce va face desenul va fi probabil ca-n banc: ce-i cer eu si ce deseneaza el :)
probabil ca va fi o figura imposibil de reprodus in lemn. aici intervine negocierea: tu zici ce se poate, copilul zice ce vrea, tu nu cedezi, copilul nu cedeaza, e dificil :)
cand obosesti sa-i explici ca nu poti taia cu pendularul / slefui conturul complicat desenat de el, vei fi nevoit sa te impui in mod discret: zici ca el, faci ca tine. oricum, pana e gata oglinda copilul o sa uite amanuntele desenului original. iar dupa aceea o sa-i placa, mai ales ca e vorba despre un obiect decorativ bazat pe ideea lui.
contur rama taiat cu pendularul |
acum ai de frezat locasul pentru oglinda. poti folosi bormasina fixata pe masa (detalii aici dulap cu spate, dulap fara spate si aici cant pvc) sau o masina de frezat (gasesti un test drive cu scula asta aici demo masina de frezat).
indiferent ce forma are gaura oglinzii (pe fatza), iti recomand sa faci locasul oglinzii (cel de pe spate) de forma rectangulara. e mai simplu pentru geamgiu sa taie sticla. in cazul meu nu s-a putut, asa ca am facut un gol de forma neregulata (un cosmar pentru geamgiu). adancimea locasului depinde de ce vrei sa pui acolo: doar oglinda sau oglinda + placaj.
rama oglinda gata + oglinda taiata |
in caz de oglinda cu forma neregulata e bine sa faci un sablon din carton, ca sa aiba geamgiul cum sa dea semn pe oglinda bruta. ia cu tine si rama pentru probe, dar ai grija sa n-o murdaresti.
ai si oglinda, dar inca n-ai terminat. trebuie sa slefuiesti ceea ce ai taiat cu pendularul. o faci manual, cu pila pentru lemn & smirghel si mecanizat (detalii gasesti aici tutorial slefuitor).
odata finisata rama, o poti lacui sau i-o dai copilului s-o picteze. intre timp, tu hotarasti cum sa prinzi oglinda in perete (ti-am prezentat mai multe variante aici rama foto / tablou).
ultimul pas: elementul de siguranta. ca sa eviti imprastierea cioburilor in caz de accident poti face una din trei:
- lipesti oglinda pe placaj (prenadez, silicon)
- lipesti pe spatele oglinzii un autocolant
- pui pe fatza oglinzii o folie speciala pentru securizare a geamuluimai ai de fixat oglinda pe rama. folosesti un pistol de lipit cu silicon (il vezi aici tutorial pistol de lipit cu silicon), bati cuie in rama, faci cum vrei (maimulte variante gasesti aici rama foto / tablou). daca o lipesti cu silicon ai grija la temperatura oglinzii! sa nu fie inghetata, ca se sparge in contact cu siliconul fierbinte.
inainte de a pune oglinda in perete mai ai nevoie de niste pastile de pasla / plastic, pe care sa le lipesti pe spatele ramei pe post de distantiere. asta, ca sa nu se frece rama pictata in acuarela de perete si sa-l murdaresca.
cam asta ar fi. daca-ti place, spor!
ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!
No comments:
Post a Comment