meserias in bricolaj: detector metal

2/19/13

detector metal

detectorul de necazuri



detector digital pdo multi bosch
azi vorbim despre o scula geniala. o cheama detectorul digital, cunoscut sub numele popular detectorul de metal

iti ziceam in postul asta tutorial ciocan rotopercutor despre pericolele la care te expui cand dai gauri in ziduri necunoscute. si nu vorbeam de pericole pentru tine, ci la dezastre pe care le poti provoca in casa: spargi tevi de instalatie sanitara, spargi tevi de incalzire, rupi instalatie electrica, dai de armatura si omori burghiul & bormasina si alte bucurii d-astea. iti vindeam atunci si niste ponturi, gen nu gauri la orizontala si pe verticala intrerupatoarelor, prizelor, dozelor de curent, nu gauri sub intrarea si iesirea tevilor de calorifer si cam atat.





ce te faci insa daca dai gauri in ziduri ridicate si finisate de carpaci, care din lene ori ca sa fure niste sarma au facut instalatia electrica de sub tencuiala pe diagonala peretelui. sau din aceleasi motive au tras tevile tot asa, strambe?


raspunsul este detectorul de metal / lemn din zid.


afisaj pdo multi

am un detector digital pdo multi, o bijuterie! cand lucrezi cu rotopercutanta e aur curat. daca-i cauti echivalentul din zona it, e ca un telefon - tableta - laptop cu memorie infinita, procesor cu viteza infinita, diagonala de un metru jumate (dar incape in buzunar) si baterie solara care se incarca inclusiv noaptea :)

vezi pe display-ul aparatului ce stie sa arate: metal sau lemn, in functie e cautarea ta, fir cu tensiune sau nu (si, in functie de cat esti de aproape, creste numarul de bare afisate), metal care se magnetizeaza sau nu (feros / neferos) si indicatorul de apropiere cu bare (din mijloc). genial!



hai sa vedem ce stie. tu il pui pe un zid, el se ocupa de restul. adica il scaneaza si semnaleaza locurile unde gaseste ceva ce nu este zid.

    
             
    lemn descoperit de pdo multi
  • stie sa-ti gaseasca lemnul ingropat in tencuiala / amplasat in spatele peretilor falsi. functia asta e de folos daca ai pereti de rigips si cauti cu disperare un stalp / o grinda / o traversa ca sa pui si tu un surub solid de care sa suspenzi un tablou greu / o lustra / un dulap de bucatarie. iti mai foloseste daca ai acoperit vreun diblu de lemn cu glet si vrei sa-l gasesti.

  • gaseste metale. si nu oricum, simte daca metalul ascuns in zid se magnetizeaza sau nu, adica:
            - metale feroase (fier-beton de armatura, plasa de buzau)
            - metale neferoase, si astea cu subpuncte:
                        - prin care trece curent (cuprul din instalatia electrica)
                        - prin care nu trece curent, deci sigur conduc apa (tevi de cupru / pexal, tevi din plastic cu insertie metalica pt instalatia de incalzire etc)

pdo multi a gasit metal neferos

pdo multi a gasit instalatia electrica
pdo multi a gasit de toate:
armatura, curent


    
pdo multi a gasit fier beton

aparatul comunica cu tine destul de simplu: nu e nimic ascuns in zid, se aprinde ledul verde. e ceva acolo, se aprinde ledul rosu. de la caz la caz, cand intri pe rosu stii de ce zona sa te feresti sau, dimpotriva, pui mana pe creion, il bagi prin orificiul special si faci semn: aici!


nu spera sa gasesti comori cu scula asta. are o raza de actiune de ordinul centimetrilor, buna pentru santier, nu pentru cautat aurul dacilor. adancimea pana la care bate senzorul digital variaza in functie de material. lemnul il "miroase" la cel mult 2 cm adancime, in timp ce fierul il simte chiar si la 8 cm. important e ca teava de cupru o simte pina la 6 cm, si nu cred ca exista instalatie sanitara / de incalzire ingropata mai adanc de atat. la fel de important e ca simte firele de cupru sub tensiune la 4 cm

pdo multi detecteaza tevi de apa (alu, cupru)



pdo multi vede instalatia electrica
mai ales daca e sub tensiune


sina & profil colt tencuiala rapida


pdo multi vede fier-betonul










ok, e destept. hai sa-i cautam si bube-n cap!

  • scula detecteaza fire electrice fara probleme (si prin beton, si prin rigips) atata vreme cat trece curent prin ele. daca nu au curent, pdo multi le vede ca metal, in conditiile in care e vorba de un snop suficient de gros. un singur conductor e mai greu de detectat. buba aparatului, ca de la asta porniseram, este ca nu vede cablul litzat. vede doar conductorul unifilar, mai ales prin rigips. pe de alta parte, cine-si pune sarma litzata in pereti? din cate stiu eu, standardele in instalatii electrice impun utilizarea sarmei unifilarae. in plus, cine-si planteaza sarma aiurea prin pereti, fara sa o conecteze la reteaua de curent?
  • hai sa-i mai gasim o buba. desi, intre noi fie vorba, nu-i buba lui, e buba casei. e vorba de tencuiala rapida, care se trage pe sina pentru dreptar si profil de colt. astea-s din tabla zincata, tiuie aparatul intr-o veselie, de te apuca depresia si nu mai gauresti nimic. din fericire, de chestia asta poti scapa cumva. pe de o parte, ghidajele pentru dreptar se pun la un metru si jumatate distanta unul de altul (dreptarul serios pt tencuiala e de 2 m), deci undeva gasesti tu un loc liber ca sa dai o gaura. in plus, scula are buton de zoom, care mareste finetea detectarii. gasesti un loc de dat gaura si in preajma ghidajului. gandeste-te ca se descurca cu plasa de buzau in tencuiala, vezi in video. la detectare normala piuie non stop si se aprinde becul rosu, zici ca ai dat de un seif ascuns in perete. insa cand apesi pe zoom, rafineaza cautarea si reuseste sa-ti indice golurile plasei.
  • ultima si cea mai serioasa buba e ca scula poate fi pacalita de placi de metal ingropate in zid. astea ecraneaza electric conductorii si aparatul nu mai gaseste firele de curent. dar, pe bune, cine ingroapa placi metalice in zid?

uite si doua filmari, care nu se doresc a fi tutoriale de utilizare, ci dovada ca scula e desteapta si ca merita sa o ai.
  • in primul video vezi cum m-am jucat cu detectorul pe o placa din beton de 3 cm grosime (dala de curte). n-am avut la dispozitie o bucata de tencuiala, sa verific si tipul asta de detectie. oricum, as zice ca prin beton vede chiar bine, presupun ca prin mortar e si mai performant.
o sa vezi sa simte tot, mai putin sarmele fara curent in ele. insa cand ii ofer un cablu prin care trece curent, il vede imediat cu ajutorul functiei "zoom". acelasi "zoom" e de folos ca sa gasesti un gol in plasa de buzau

  • in al doilea video ma joc cu detectorul pe o placa din gips-carton.
aici, functia zoom foloseste ca sa gasesti grinda de lemn de sub peretele fals, sa stii unde sa agatzi tabloul. detectorul simte conductorul unifilar chiar daca nu trece curentul prin el (il detecteaza ca metal), in timp ce cablul litzat nu-l miroase deloc. cand ii ofer insa un cablu sub tensiune, il simte imediat.



daca te intereseaza, dar inca nu ai unul, poti cumpara un detector d-asta destept de aici: detector. citeste instructiunile ca sa afli ce poti face cu el si ce nu e bine sa faci. si aici nu ma gandesc la sfatul clasic: nu da cu aparatul de pamant, ca se strica :). poti afla multe alte lucruri interesante. eu habar n-aveam ca daca umezesti zona senzorului incepe sa indice aiurea.

in sfarsit, citesti si afli tot, apoi te joci un pic cu aparatul si te prinzi cam ce poate.

spor!

2 comments:

  1. Salut,

    foarte interesant articolul, nu m-am gandit serios la problemele generate de gauritul de tevi si fire electrice pana acum... Deci ar trebui sa trec pe lista si un detector de metale. :)

    Am testat acum o saptamana sablonul de gauri pentru balamale (cel albastru de la Hornach despre care am mai vorbit) pentru a monta o balama pentru usa ingropata. Semnele de gaura pentru interiorul dulapului nu se potrivesc insa. Sablonul este perfect pentru usa aplicata, dar pentru usa ingropata poti da precis doar semnul pentru gaura de balama de pe usa propriu-zisa.

    Montand cateva balamale am vazut ca cele 2 gauri pentru balamaua care face prinderea usii de peretele dulapului trebuie sa fie date la 55 mm fata de marginea exterioara a dulapului astfel incat balamaua sa inchida usa perfect (in interiorul cadrului dulapului). Asta pentru o usa din PAL de 18 mm, la cea de 16 mm gaurile vor fi la 53 mm fata de margine pentru a pastra alinierea.

    Multumesc, Paul.

    ReplyDelete
  2. detectorul e o jucarie interesanta. nici eu nu l-am bagat in seama pana sa-mi dea emotii un instalator. eram cu bormasina in mana si ma pregateam sa pun dibluri in pardoseala pentru un prag de prag de usa (mascam trecerea de la parchetul din camera la parchetul din hol). si-mi zice instalatorul asa, intr-o doara: vezi sa nu dai in tevile de calorifer! m-a ucis cu textul asta :))
    (tevile faceau legatura cu distribuitorul de caldura amplasat in alta camera si treceau chiar prin cadrul usii)
    am dat telefoane sa aflu ce grosime de shapa folosise constructorul, dar ala habar n-avea, asa ca am renuntat la gaurit pardoseala. am pus pragul numai dupa ce am avut detectorul.

    in privinta usilor de dulap, ma bucur ca ti-a reusit montajul. probele sunt de baza, asta inseamna sa fim meseriasi! cand il termini pune-i si lumini inauntru, sa fie un dulap "wow!" :)

    spor in continuare!

    ReplyDelete