meserias in bricolaj: masina de frezat

2/16/13

masina de frezat


gata cu improvizatiile, trecem la masina de frezat profi




masina de frezat profesionala


ti-am oferit in postul asta dulap cu spate, dulap fara spate si in asta accesorii dulap IV ponturi despre cum sa frezezi canale, gauri, gauri alungite improvizand o masina de frezat din bormasina ori circular sau folosind un dispozitiv special pentru bormasina. ei bine, e momentul sa ti-o arat pe mama toturor acestor prelucrari: maaaaasina de frezaaaaat !

scula asta e o intreaga uzina intr-o singura carcasa. ce vezi in foto e o masina de frezat model GOF 1600 CE din gama albastra, culoarea sculelor profesionale bosch. costa ceva, e drept, dar de banii aia face o groaza de lucruri. exista si o varianta in gama hobby, culoarea verde, care-i mai ieftina.






are masinaria asta la accesorii / dispozitive de nu incap intr-o postare. nici nu ti le arat separat pe fiecare, ca ar fi prea mult de vorbit despre ele si am face-o degeaba. oricum, cand iti iei masina studiezi la greu manualul de functionare, altfel te uiti la ea. trebuie sa afli de acolo care piesa pe unde se pune, cand, cum si de ce. eu iti voi arata ce am reusit sa fac intr-un test-drive scurt.

 
placa de baza / limitator paralel masina de frezat
 
inainte de a continua, tin sa precizez ceea ce spun la fiecare tutorial de scula electrica: ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris aici!

adevarul este ca avertismentul de mai sus e cam inutil. sigur vei citi instructiunile, n-ai incotro. masinade frezat nu e genul de scula pe care o bagi in priza la prima vedere, apesi pe butonul on/off si iti dai seama intuitiv cam ce poti face cu ea. la asta trebuie sa studiezi, altfel nu stii ce sa-i ceri.
freze masina de frezat


asadar, sa-ti zic despre masina de frezat. e un mega-utilaj cu care faci nenumarate operatiuni de finete in lemn si pal. fabricantul scrie ca poti freza si plastic sau aluminiu cu frezele necesare, dar eu m-am limitat la lemnarie. daca te ocupi in mod frecvent cu tamplarie / mobila, scula asta este aur.





poti folosi scula in doua variante
masina de frezat fixata pe masa




  • o imobilizezi pe masa si plimbi materialul de prelucrat pe langa freza

  • imobilizezi materialul de frezat pe masa si plimbi scula peste el


eu am folosit-o in ambele variante, montata in limitatorul paralel si prinsa de masa cu clesti speciali de blocare, dar si montata numai in placa de baza si manevrata manual.

hai sa vezi ce-am facut cu ea

  • intai iti zic despre gaurile banale pentru balamale, came, demontabil polita etc. pe astea le dai lejer cu bormasina, dar de cate ori am facut-o ti-am atras atentia asupra adancimii. eu ma opream din cand in cand din frezare ca sa verific adancimea la care ajunsesem. masinaria asta are un dispozitiv de control exact al adancimii de frezare, dai gaura fara teama ca strapungi placa din pal
control precis al adancimii de frezare
  • am frezat un canal pentru montat un sistem de glisare la usa culisanta. pentru postarea asta accesorii dulap IV l-am facut cu bormasina. nu zic ca a iesit rau, dar m-am chinuit ceva. uite cat de simplu a fost si ce canal perfect a iesit cu masina de frezat

 
canal usa culisanta
 
  • am facut si o frezare pentru maner de usa culisanta. in postarea asta accesorii dulap IV iti ziceam ca e complicat sa-l faci cu bormasina. te si sfatuiam sa incepi cu aceasta prelucrare, ca e riscanta. daca strici usa, macar sa o strici la inceput. acum mi-a iesit o minunatie. fata de cat m-am chinuit cu bormasina, cu scula asta a fost parfum :)

rezultat frezare
ia uite cat se face de usor  
  

frezare pt placaj spate dulap










  • am frezat si un santz pentru placajul de spate. n-a fost cu mult mai greu decat aici dulap cu spate, dulap fara spate, cu circularul sau bormasina, dar rezultatul e mai precis.
  • am marit miza si am trecut la frezarea cu inel de copiere dupa sablon. intai am realizat un sablon de rotunjit coltul. l-am facut dintr-o placa de parchet hdf. cu sablonul asta poti rotunji cate colturi de placa de pal vrei. avantajul e ca le faci standard pe toate, la aceeasi raza.

frezare cu copiere dupa sablon

am montat pe masina si pe placa de baza dispozitivele necesare, am imobilizat pe masa placa de pal cu tot cu sablonul de copiat si am trecut la frezarea manuala. iti arat si o filmare interesanta (vezi toata actiunea, desi pretul platit a fost mare: am umplut camera video de rumegus :)
frezare rotunda dupa sablon
 
pentru ca frezarea asta e manuala, nu e foarte precisa, deci mai ai de slefuit un pic marginea rotunjita (detalii aici tutorial slefuitor). apoi ii pui cant (amanunte aici cant melamina ) si ai placa finisata la forma dorita nu e cazul sa-ti zic ca asta-i doar un exemplu banal de copiere. poti face sabloane dupa orice curba iti doresti si-ti iese placa de pal in forma respectiva. limitarile sunt impuse doar de diametrul frezei si de diametrul inelului de copiere. asadar, vrei un dulap in forma de broasca testoasa? vrei fronturi de sertar in forma de inimioara? masina asta-i solutia, copiezi pe pal tot ce-ti trece prin minte
  • m-am plictisit de pal si am pus mana pe niste bucati de lemn. aici, gama de prelucrari este cat se poate de larga. in functie de ce freza si de ce vrei sa faci poti transforma lemnul intr-o varietate practic nelimitata de forme. rotunjesti muchii, frezezi in trepte, faci racordari, tesituri, frezezi artistic etc.
 
frezare lemn profilata

frezare lemn profilata

la ce-ti foloseste asta? pai, gama produselor pe care le obtii e infinita. produci cercevele de geam, tocuri, usi, gard, pazie, frezezi fronturi de usa / sertar, tablii de masa, picioare de scaun / masa, rame de tablou, lambriu de lemn profilat, plinta pentru parchet, plinta pentru lambriu, tablie si rama de pat, balansoare, obiecte de artizanat, nici nu stiu ce sa mai adaug aici. oricum, faci exact ce vrea muschiul tau
despre ce poate face masinaria asta se poate scrie un roman,  nu o postare pe blog. am facut aici pentru tine un test-drive scurt, in care m-am concentrat pe prelucrarile despre care am vorbit la proiectul "dulapul din pal". ea stie insa mult mai multe. oricum, cred ca te-ai prins cam ce orizont se deschide in fatza ta odata ce folosesti masinaria asta. poate voi reveni cu un post mai detaliat, dedicat altor proiecte realizate cu masina de frezat.  
de data asta nu-ti vand si tips-uri de prelucrare, ca le-am vazut mentionate in manualul de utilizare (imi iau astia painea de la gura :). iti vand insa un pont care se dovedeste esential dupa ce termini treaba: foloseste aspiratorul! masina are mai multe accesorii cu ajutorul carora poti aspira praful si rumegusul din toate pozitiile de prelucrare. foloseste-le, altfel vei regreta amarnic. eu am produs o mizerie crunta pe jos, pe pereti, peste tot. la trei zile dupa ce am lucrat cu masina asta inca mai stergeam praful de pe scule.
ce sa mai zic? pune mana pe masina (poate iei una de aici masini de frezat), foloseste-ti imaginatia si uimeste-te cu ceea ce poti face. spor!
ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

6 comments:

  1. Buna ziua,
    Am citit acest capitol despre masina de frezat,pentru ca intentionez sa cumpar o masina de frezat, dar din categoria HOBBY, deoarece eu vreau sa fac DOAR un birou de calculator, "cum vrea muschiul meu", si nu stiu daca o mai folosesc alta data,.... poate daca voi repara vre-o usa, sau ceva mobilier prin casa!!..
    M-am orientat catre o masina de frezat de 1200W de la STERN, fiind si ieftina. Intentionez cu ea sa fac "gauroaiele" pentru balamale,demontabila de corp cu surub,rotunjire de colturi la blat,si poate,si canal de cant la blat (incerc sa vad cum iese!).
    Dupa parerea Dv.,este o alegere buna?
    Precizez ca este hobby,si nu-mi castig painica cu ea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. domnule, pe stern n-am pus mana, deci nu-ti pot spune ca e buna / rea / altfel. insa daca respecti regula de aur a cumpararii unei masinarii, adica o iei din magazin, cu factura si garantie, n-ai niciun motiv sa te temi. cand moare, ti-o repara sau ti-o schimba.

      imi permit insa o sugestie: daca ai nevoie de masinarie pt o singura lucrare, de ce n-o inchiriezi? stiu sigur ca bricostore ofera scule spre inchiriere. poate o fac si alte magazine. te costa mai putin decat pretul cumulat al utilajului si al sculelor (frezele). zic si eu...
      (nu te costa nimic sa intri pe net / sa-i suni ca sa afli ce tarife au)

      orice ai decide, spor la facut biroul ala "asa cum vrea muschiul tau"! :)

      Delete
  2. Multumesc pentru raspuns.
    M-am gandit si eu initial la inchiriere,dar..lucrez cu teama sa nu-l stric sa-l platesc de nou,si de altfel as strica o "traditie" la mine.De fiecare data cand am avut nevoie de cite o unealta, am cumparat-o.O data am facut un cotet pentru porc, si am cumparat circular, am luat tot unul hobby,(Klauss K-1600),l-am folosit doar atunci,(acum vre-o 4ani)si acum il am si il folosesc sa tai placi de PAL,i-am facut si un suport ca o masa cu ghidaje si tai perfect la 90 grade sau.."cum vrea muschiul meu".
    Asa am strins multe unelte electrice, si nu numai,de care am nevoie aleator, cine stie cand..
    De curind am achizitionat un compresor 24l STANLEY,..si acum caut accesorii, chiar scule pneumatice...
    Urmeaza freza,tot hobby,dar nu stiu ce sa iau,si nu as vrea sa ma lase la mijlocul lucrarii...e penibil!!!
    Am vazut ca aveti o freza profesionala BOSCH; Ce este caracteristic la o freza,sau ce le diferentiaza pe cele profesionala de cele hobby ??..mai multe reglaje?..precizia?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. vad ca in privinta sculelor suntem ca fratii :) nici eu nu ratez vreo ocazie sa-mi mai cumpar ceva nou

      apropo, pe compresor am pus si eu ochii. e cam scump si nu ma indur sa-l cumpar ca n-am ce face cu el. dar pana la urma tot imi iau unul:))

      masina aia de frezat nu e a mea, e de imprumut. e profesionala, e desteapta, dar n-am eu bani sa cumpar asa ceva. cred ca o diferentiaza de restul sculelor brandul si fiabilitatea. plus reglajele, da. are scula asta butoane pentru orice. de precizie nu cred ca poate fi vorba. pana la urma, tolerantele de prelucrare a unei scanduri sau placi din pal nu-s de ordinul micronilor.

      deci, cu bosch-ul asta in mana simti ce simti si cand te urci in mercedes. te duce pe sosea cam la fel ca dacia 1300, da' e mercedes :)

      Delete
  3. ....compresorul a fost o promotie la Practiker,....a fost dragoste la prima vedere!...vazut,placut,luat.....
    Mai am o butelie de la un tractor, si ma gandesc sa-i fac vas tampon mai mare,sa porneasca mai rar....
    Ma mai documentez despre freza de la Stern si va tin la curent...

    ReplyDelete
  4. Domnule, am revenit asa cum am promis.Am reusit sa "butonez" o freza professionala si un din categoria hobby,si este exact asa cum ati spus Dv.Cu ambele poti face acelasi lucru,dar sunt diferente,la fel ca intre Mercedes si Dacie.La o freza hobby,trebuie sa te "ancorezi" bine pe manere si sa apesi suficient sa inaintezi,pe cand la cea professionala,trebuie sa ai "frane bune",ca te trage dupa ea.Se lucreaza mult mai elegant,mai precis,cu cea profi.In privinta reglajelor de inaltime,este diferenta foarte mare privind precizia reglajelor,sunt abateri datorita materialelor din care sunt facute riglele de masura.(la hobby din plastic si la pofi din aluminiu) si se mai pot spune multe....
    ..sa nu mai lungesc ca se poate scrie un roman....pentru ce imi trebuie mie,am ales hobby,cu toate ca atunci cand am iesit din magazin,ma uitam lung pe raft dupa professionala.....
    Am luat un Straus Austria de 2050W(ruda cu Stern), si o trusa de biti de freza(12 piese),cu care acum fac ceva "training" sa ne adaptam unul cu altul :)...
    ....sper sa ma tina sa termin biroul mult visat...

    ReplyDelete