meserias in bricolaj: tutorial slefuitor

12/11/12

tutorial slefuitor


slefuim eficient



masina slefuit vibratii

postul acesta e oarecum un apendice la postul cu rindeaua. daca ai rindea, trebuie sa-ti iei si un slefuitor. cu sculele astea doua construiesti lucruri misto din lemn, care te tin o mie de ani daca le mai si lacuiesti / vopsesti.
o a doua utilizare de baza a slefuitorului este la lucrarile de zugraveala: indrepti gletul de pe pereti.
cu scula asta pui smirghelul la treaba in mod eficient pe nenumarate alte obiecte. slefuiesti chitul auto dupa ce ti-ai reparat portiera lovita. sau cureti de rugina o bucata de tabla. sau ascuti cutitul, sita masinii de tocat etc. sau, daca pe slefuitor pui laveta / burete in loc de smirghel, obtii o masina de lustruit si tragi un polish pe caroseria masinii. sunt numeroase alte operatiuni pe care le poti face in casa cu masinaria asta. e clar insa ca daca dai bani pe o asemenea scula ai de prelucrat lemn sau ipsos. la astea e cel mai bun slefuitorul, pe astea ne concentram.

inainte de a continua, tin sa precizez ceva foarte important: ceea ce scriu eu aici nu tine loc de instructiuni de folosire! citeste cu atentie manualul primit odata cu scula pentru ca fiecare masinarie are particularitatile ei. invata-le, abia dupa aceea o poti folosi, tinand cont sau nu de ce am scris eu aici!











prea multe sfaturi legate de siguranta n-am. daca respecti manualul furnizat de fabricant e ok. pot sa-ti recomand in mod special purtarea unei masti, mai ales daca executi operatiunea intr-o incinta inchisa. asta, ca sa nu inghiti rumegusul / praful ala (eu am o scula cu filtre de aer, dar chiar si asa dupa ce o folosesc cateva minute atmosfera devine de nerespirat, deci port masca)


masina slefuit vibratii





slefuitor si banda smirghel











mai mult e de vorbit despre raul pe care-l poti face lucrurilor pe care le slefuiesti. trebuie sa ai grija cat de tare apesi scula pe material, cum o apesi (egal pe toata suprafata cu smirghel), cat de mult zabovesti pe aceeasi suprafata (sa nu faci gauri).
din acest punct de vedere scula e mai sigura ca flexul, dar asta nu inseamna ca n-o poti da in bara. santul facut cu un slefuitor cu vibratii (foto stanga, am incercat sa-l fac vizibil cu ajutorul creionului) arata mai putin rau decat cele facute cu flexul (foto dreapta, lacul incolor scoate in evidenta imperfectiunile). dar tot se vede.
urme dupa slefuit cu flexul
urme dupa slefuitor vibratii
  




granulatie smirghel masina slefuit
foarte importanta este granulatia smirghelului folosit. daca ai de indepartat asperitati mari folosesti intai un smirghel grosier. la ultima mana il folosesti evident pe cel mai fin (ai in foto mai multe foi de glaspapir de diferite granulatii). smirghelul nu costa o avere, deci ca sa decizi in cunostinta de cauza cu ce lucrezi iti poti cumpara foi de mai multe granulatii si le incerci pe rand.







nici nu stiu de ce-ti spun toate chestiunile astea, ca-s sunt intuitive, nu depind de stiinta, deci nu prea ai nevoie de explicatii teoretice. cel mai bine e sa treci la treaba dupa cateva experimente. presupun ca nimeni nu e atat de nebun incat sa puna masina direct pe produsul finit. daca ai sange de meserias, exersezi intai pe o suprafata de proba ca sa vezi ce efecte are interventia sa.


am o mentiune speciala de facut in privinta gletului. indiferent de model, scula e prea eficienta, iar riscul sa strici e ridicat. de aceea eu nu ti-o recomand, daca n-ai o mana sigura. mai degraba slefuiesti un zid cu mana. gletul e un material foarte moale, daca te sprijini un pic mai tare pe slefuitor ai si facut un sant / gauroi. trebuie sa dai din nou glet pe suprafata aia, sa stai din nou sa se usuce, pierdere de timp. mai bine pui smirghelul pe o bucata de lemn si-ti faci treaba sigur. muncesti mai mult, dar controlezi actiunea mai bine.


amprenta slefuitor cu vibratii
(urme lasate de smirghel pe o tabla din inox,
am folosit-o special ca sa se vada bine)

hai sa vorbim un pic despre masinarie, caci ai de ales intre nenumarate modele: cu vibratii, cu excentric, cu banda. aici, ceea ce-ti zic eu n-are importanta, iti alegi scula in functie de operatiunea pe care o ai de executat.
  • pentru suprafete intinse si drepte probabil ca vei alege unul cu banda sau excentric.
  • pentru piese mici, cu suprafete care se intersecteaza in muchii complicate, iti iei unul minion, cu talpa vibranta si varf, sa poti accesa colturile.
  • pentru lucrari langa o sursa de curent iti iei unul alimentat la 220V.
  • pentru lucrari in zone fara instalatie electrica iti iei unul cu acumulator.
dupa cum vezi, ai multe variante. navigheaza pe net sau mai bine du-te intr-un magazin ca sa vezi scula live, nu doar in poza. cantareste oferta, eventual consulta-te cu vanzatorul (unii se mai si pricep) si alege in functie de nevoile tale.


tips

  • pune masca pe figura ca sa nu inghiti praf
  • apasa egal pe toata suprafata slefuitorului, altfel faci santuri / gauri si strici in loc sa construiesti
  • ca sa nu muncesti degeaba, opreste masina cand vezi ca s-a imbacsit smirghelul. ori il scuturi, ori il arunci
  • ca sa verifici calitatea slefuirii lumineaza suprafata din lateral, cu sursa de lumina cat mai aproape de zona care te intereseaza. din unghi se vede orice neregularitate (vezi video facut cu un perete aparent perfect, si totusi gletuit & slefuit & vopsit cu erori)

  • faci treaba mai curat daca folosesti aspiratorul. unele slefuitoare permit mufarea tevii aspiratorului, dar nu recomand varianta asta, iti limiteaza miscarile

uite si proba video cu doua tipuri de slefuitoare folosite pe o scandura jegoasa, respectiv pe un blat de masa din pal melaminat. pana sa pui mana pe unul, vezi cam cum se comporta, cat zgomot face si ce lasa in urma. dupa ce-ti iei slefuitorul tau, spor!

 


uite ce de slefuitoare: slefuitoare

ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!



No comments:

Post a Comment