1/3/13

cantul pvc



un cant pentru eternitate



cant pvc



 
sa vorbim un pic despre ce este si cum se aplica un cant pvc




pvc inseamna policlorura de vinil, adica un plastic destul de dur, dar nu casant, care absoarbe socurile si rezista la frecare.

se foloseste in special la cantuit blaturi (38 mm grosime), dar se gaseste si pentru pal de 18








cantul pvc este de doua tipuri:
  • cu acoperire (are marginile rasfrante peste cele doua fetze ale placii)
  • simplu
cant pvc simplu
cant pvc cu acoperire

e cel mai scump tip de cant. de asemenea, e cel mai gros, ajunge pana la 5 mm. apropo de grosime: daca-l folosesti, vezi sa nu te fure la dimensiuni. adica, tu ai facut calculele pornind de la o latime data a dulapului. ti-au rezultat cotele tuturor placilor de pal. insa, daca le pui cant gros pe toate laturile si le asamblezi, vei constata ca dulapul tau s-a latzit! diferentza provine din insumarea tuturor straturilor de pvc adaugate. fiecare placa se poate "umfla" cu pana la 1 cm!

e cel mai greu de pus din cauza formei "T" (necesita frezarea placii de pal pe latura de cantuit). desi forma ii asigura o aderenta buna la placa in prinderea tip nut-feder, iti recomand sa folosesti si adeziv (prenadez, silicon)








- e cantul antivandal pentru ca e rezistent la uzura mecanica (frecare si lovire) - vezi postul anterior cu video distrugator :)
- daca-l lipesti bine, hidroizoleaza perfect placa de pal
- nu e recomandat la placi in colturi (nu se imbina perfect in unghi). se foloseste in special la placi cu colturi rotunjite sau curbe cu raza mare (blat de masa / birou, etajere fantezi etc)

dupa ce l-am ridicat in slavi, sa dau cu pvc-ul de pamant: aceasta varianta de cant e pe cale de disparitie. pvc-ul e prea complicat de pus, pana si fabricantii il inlocuiesc cu cel de tip abs. eu nu-l recomand, dar daca insisti, hai sa ne apucam de treaba!

  • picior cant pvc
    intai pregatim placa de pal. masoara grosimea piciorului de cant (fa-o pe cota din foto, astfel incat cantul sa intre fortat in placa de pal). daca ai masina de frezat (portabila sau cu masa), te-ai scos, ca lucrezi cu precizie maxima. altfel, e cam nasol. trebuie sa te multumesti cu o improvizatie: frezezi cu circularul sau cu freza universala montata pe bormasina, ceea ce nu-i chiar floare la ureche. trebuie sa ai o mana super-antrenata ca sa-ti iasa bine. la circular trebuie sa fii atent la grosimea discului: sa fie mai mica decat piciorul "T"-ului (cu un disc subtire faci un santz mai lat, dar invers nu se poate). cu freza universala e mai simplu, ca gasesti set de freze de diferite grosimi. acum, ce varianta vei folosi depinde numai de tine, in functie de cat de mare e placa de frezat si ce dotari ai pe acasa

  • prelucrare placa pal pentru cant pvc
    circular: regleaza adancimea de prelucrare. seteaza cota de prelucrare cu limitatorul lateral (rigla metalica a sculei) si executa santzul fix pe mijlocul placii (vezi postul despre circular). pentru operatiunea asta eu am intors circularul cu fundul in sus, i-am prins talpa in menghina si am transformat-o in masa. daca poti, fixeaza si butonul ON/OFF pe ON, ca sa poti manevra placa cu doua maini. e posibil sa ai nevoie de mai multe treceri ale pal-ului pe disc (in functie de latimea santului). oricum, vezi ce faci, cat de sigura iti este mana. daca santzul e stramb, asa va fi si cantul.


frezare placa pal cu circularul


  • bormasina - am imobilizat-o si pe asta in menghina. pentru ca n-aveam reglaj sus-jos, am fost nevoit sa pun niste pal sub placa frezata, sa o ridic in dreptul frezei. cu bormasina am facut o singura prelucrare pentru ca am putut alege grosimea discului (am un set cu grosimi de 1,5 mm si 2,5 mm). singura cota pe care n-am reusit s-o mentin constanta a fost adancimea santului, dar nu e o eroare suparatoare. poti evita chestia asta folosind opritori laterali improvizati, care sa limiteze miscarea placii. (recunosc, eu am frezat palul doar pentru blog, ca sa-ti arat cum se face. daca incerci metoda, sunt convins ca te vei pregati mai serios decat am pregatit eu filmarea asta)



frezare placa pal cu bormasina
    


  • dupa ce ai frezat placa, o cureti de rumegus / praf si aplici adezivul (prenadez / silicon) pe toata suprafata, insistand pe margini, apoi pui cantul. imbinarea e tip nut si feder. federul e piciorul cantului, nutul tocmai l-ai frezat tu pe placa de pal. iti ramane sa bati cantul la locul lui cu un ciocan de cauciuc (trebuie sa intre un pic fortat). lasi placa la uscat cu cantul presat (cel mai simplu e sa o asezi in pozitie verticala, astfel incat greutatea ei sa apese pe cantul proaspat lipit).
  • apropo, cantul de pvc se cumpara pe dimensiune exacta (latimea sa fie egala cu grosimea placii), ca nu poti taia tu din surplus fara sa-i strici aspectul.
in foto vezi un cant pus bine si unul pus prost. in cazul doi am luat-o razna cu freza si am facut nutul in lateral, deci cantul sta stramb!
 

 
cant pvc montat bine
  


cant pvc montat prost
















ca sa inchei: nu-ti recomand acest tip de cant! foloseste-l doar daca ai neaparata nevoie de o margine foarte rezistenta pentru blatul tau! ti l-am prezentat doar pentru ca e cel mai scump si toata lumea se gandeste ca "cel mai scump" inseamna "cel mai bun". nu e asa.
daca ai masina de frezat (ca aici demo masina de frezat) e floare la ureche sa-l montezi. altfel, e bataie de cap mai multa decat merita. decat sa-l pui de fitza, mai bine da-l dracului de pvc!

capac (cant) de aluminiu
profil (cant) aluminiu placa pal
pentru ca pvc-ul e folosit mai ales la cantuit pal gros, iti arat acum o alternativa mai desteapta. gasesti pe piatza niste profile de aluminiu care pot fi prinse pe lateralele nefinisate ale blatului ca niste capace. le gasesti in pereche, pe stanga & dreapta, si se prind fie in suruburi, fie se lipesc. e posibil ca forma profilului de aluminiu sa nu se potriveasca cu profilul placii tale. cumpara-l pe cel care acopera palul in totalitate si intervii cu flexul & slefuitorul (vezi posturile aferente). la aceste capace eu mai polizez si colturile din spate, ca sunt ascutite, deci periculoase. te agati intr-un coltz din acesta si te trezesti ca ti-a ramas acolo o bucata de carne









cant aluminiu (capac) lipit


 
cant aluminiu (capac) insurubat













cam asta ar fi discutia despre cantul pvc (si inlocuitorul sau). daca te intereseaza, cumpara ce-ti trebuie si da-i bataie. te-as sfatui ca inainte sa te apuci de treaba sa faci totusi niste probe. ia cateva bucati de pal / blat si de cant, joaca-te cu ele, exerseaza pana-ti antrenezi mana, apoi treci la realizarea placilor de care ai nevoie. spor!













ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

PS: proiectul e descris pas cu pas in aceste postari:

scule-necesare-la-dulapul-din-pal
operatiunea dulapul 0 - pregatiri
operatiunea dulapul I - placile din pal
cant pvc
cant abs
cant melamina
operatiunea dulapul II - cutia
asamblare placi pal I
asamblare placi pal II
asamblare placi pal III
dulap cu spate, dulap fara spate
operatiunea dulapul III usile
demo montare balama
montam balamale pentru pal
accesorii dulap I
accesorii dulap II
accesorii dulap III
accesorii dulap IV
reglaj-balama-dulap-pal

usa-cazuta-la-dulapul-din-pal

2 comments:

  1. Vreau sa construiesc un dulap la baie, iar usa va avea o gaura de 240 mm. Vreau sa folosesc cant PVC de acoperire pt pal de 18. Gaura si canalul il voi face intr-un atelier specializat, dar nu vor sa monteze si cantul interior. Intrebare, e realizabil?
    Mi s-a sugerat doua variante de aplicare a acestui cant:
    1. Fara nutul din placa, taierea federului si lipirea cantului cu adeziv
    2.Cu nut si aplicarea cantului.
    Ti se pare realizabil?
    Personal as opta pentru variant doi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banuiesc ca este vorba despre cantuirea gaurii din usa, deci nu se poate folosi abs aplicat cu masina (asta ar fi fost prima mea optiune pt un dulap de baie).

      pvc-ul e perfect daca e aplicat cum trebuie. din cele doua solutii pomenite de tine, mi se pare mai simplu de realizat varianta cu cant (fara nut / feder) aplicat cu adeziv. de gaura aia nu trage nimeni, deci cantul nu va fi supus solicitarilor mecanice.

      as zice ca varianta asta e si mai sigura. frezarea pentru imbinarea nut / feder realizata pe contururi profilate sau minuscule sau in gauri din placa ar putea da cu virgula :) de aceea au si refuzat montajul meseriasii de la atelier, ca nu sunt siguri ca va fi perfect. si o eroare ar strica aspectul dulapului, ca sa nu mai zic ca acel cant nu ar mai proteja placa din pal de umezeala

      deci eu zic sa mergi pe mana lor cu varianta 1.

      spor si tie, spor si lor!

      Delete