1/25/13

montam balamale pentru pal


balamale usi pal

practica balamalelor


daca in postarea anterioara am vorbit despre balamale pentru dulap pal la modul teoretic, e momentul sa intram in amanuntele practice. sa le luam pe rand in ordinea in care le-am prezentat



















  • balamale cu aripi plane sau banda  - intai montezi balamaua pe dulap. o pui pe pozitie, dai semne, gauresti, insurubezi.
 
balama cu aripi montata pe usa din pal
 
e randul fixarii pe usa. tii usa in pozitie deschisa (eu folosesc distantiere identice la cele doua extremitati, asftel incat pozitia sa fie perfecta - in cazul din foto am folosit doua lame de cuter, subtiri si rezistente). dai semne pe pal, prinzi in suruburi, gata.
trebuie sa ai grija ca suruburile pe care le folosesti sa nu fie prea lungi, sa nu perforeze foaia de usa. in cazul din foto, prinderea in dulap e facuta cu suruburi mai lungi, cele pentru usa sunt de 16 mm.











apropo de suruburi, vezi sa se potriveasca si cu balamaua. in caz contrar trebuie sa modifici balamaua. in foto vezi ca eu am fost nevoit sa zencuiesc suplimentar gaurile din balama astfel incat capetele suruburilor sa se ingroape perfect, sa permita inchiderea completa a usii.

 
verificare capete suruburi
 
luft mare intre usa si dulap
dupa cum vezi in foto stanga jos, tipul asta de balama lasa un luft destul de mare intre corpul dulapului si usa. asta inseamna ca trebuie sa folosesti distantiere de aceeasi dimensiune pe latura opusa: bucati de pasla cu autoadeziv pe ele, garnituri de silicon etc (astea sunt utile si la amortizarea socului cand trantesti usa). mai e de spus ca tipul asta de balama nu are arcuri, nu tine usa inchisa. de aceea trebuie sa folosesti opritori (cu magnet, cu bila etc) sau broasca yala.



daca te gandesti ca montarea balamalei pe dulap ar putea fi facuta pe lateralul placii, nu pe cant, sa stii ca nu castigi nimic. luftul e la fel de mare, arata si mai ciudat (vezi in foto de jos). deci, mai bine o lasi pe cant

 
balama plata montata

intelegi asadar de ce tipul asta de balama se foloseste in special la usi rabatabile (deschidere pe axa orizontala, tip bufet). usile astea sunt amplasate la inaltime medie, ca sa fie accesibil continutul dulapului, deci unghiul din care vezi latura cu balamale e favorabil, nu se observa spatiul mare dintre placi si nici balamaua.

balamalele acestea trebuie combinate cu un limitator de cursa (eventual cu amortizor). despre dotarile suplimentare pomenite (opritor, limitator, amortizor, broasca) vom discuta intr-un post dedicat accesorilor

  • balamale cilindrice cu tija - astea-s balamale pentru amatorii de mobila stil, cu fronturi de usa de lemn, sculptate, cu model. eu folosesc o placa din pal, ca asta am. prima se monteaza partea de balama de pe dulap. dai semne pentru gauri (unde le dai, cat de adanci le dai, infiletezi prina jumatate in piulita aferenta, dai semne pentru cealalta componenta (eu folosesc distantiere ca sa-mi tina usa fixa pe pozitia finala), o montezi si pe asta, gata!

montaj balama cilindrica cu tija

montaj balama cilindrica cu tija








balama cilindrica montata

precizez ca pentru tija filetata am dat gaura de diametru egal cu al filetului. asta, ca sa nu aiba joc tija in gaura
  









si acest tip de balamale trebuie combinat cu opritori ca sa tina usa inchisa

balamale aruncatoare

  • balamale aruncatoare - cu gaura frezata. vom discuta despre doua tipuri de balamale aruncatoare: pentru usa aplicata si pentru usa ingropata













pentru un montaj perfect, consulta schita livrata impreuna cu balamaua (daca exista) sau cataloagele online, unde gasesti scheme si cote de montaj pentru toate tipurile de balama. de asemenea, poti folosi dispozitivul special de dat semne pentru balamaua aruncatoare. sablonul asta e conceput astfel incat sa-l pui pur si simplu pe usa si sa dai semne pentru gauri, nu-i mare inginerie.

 
sablon de gauri balamale pal

nu costa o avere, e o bucata banala din plastic de un euro si ceva. o iei separat sau oferita gratuit la anumite freze de balamale. dupa cum vezi in foto, atat suportul cat si ambalajul contin scheme de montaj. poate fi folosit la marcat gaurile pentru balamale, dar si pentru cateva sisteme de asamblare a placilor din pal.

le mai poti folosi la montarea balamalelor pe dulapuri cumparate de gata. multe vin din fabrica cu gauri pentru balamale de sus pana jos, pe ambele laturi (astfel incat sa poti pune usa si pe stanga, si pe dreapta). sablonul asta intra in acele gauri, nu-ti ramane decat sa pui foaia de usa pe pozitie si sa dai semne.



 
montaj balama aruncatoare

sa trecem la treaba. pui sablonul pe usa, dai semne si frezezi golul cu freza de 25 sau 35. ai grija ce grosime de pal folosesti, ai grija la adancimea de frezare, sa nu-ti iasa scula (sau varful ei) pe partea cealalta. ca sa fii sigur ca nu gresesti adancimea, mai bine frezezi in rate.
pentru detalii despre operatiunea de frezare citeste postul http://supermeseriasu.blogspot.ro/2013/01/asamblare-placi-pal-ii.html

  

cand ai dat gaurile, pune balamalele si verifica-le pozitia, sa fie la unghi drept fatza de muchia placii (foloseste un echer)





acum trebuie sa le fixezi pe usa. vezi in foto de jos ca prinderea balamalei in gaura frezata se face in mai multe variante: cu un surub, cu doua, cu un excentric amplasat in piesa din plastic etc. in functie de balamaua pe care o ai, faci gaurile necesare si le prinzi in suruburi (e bine sa folosesti suruburi cu filet euro, speciale pentru pal. merg si autofiletantele, dar cu euro prinderea e mai ferma)






prindere balama aruncatoare pe usa
 
distantier usa pal
pui usa pe pozitie (continui sa folosesti sablonul, care-ti asigura luftul intre usa si corpul dulapului), dai semne pe peretele dulapului, prinzi balamalele si gata, ai dulap!






vezi ca partea de balama care se prinde pe dulap are canale pt suruburi, nu gauri simple. da semnul pe mijloc ul canalului, astfel incat sa-ti rezervi spatiu de reglaj in ambele sensuri (sus - jos)

prindere balama aruncatoare pe dulap

 

balama aruncatoare pentru usa aplicata


uite si balamalele pentru usa ingropata



balama aruncatoare pentru usa ingropata

(la balamalele pentru usi ingropate, daca vrei ca luftul dintre usa si peretele cu balamale sa fie mai mic poti umbla la semnul pt gaura de 35. n-o da cum iti indica sablonul, fa-o cu 1-2 mm mai aproape de marginea foii)


reglaj balama aruncatoare

dupa ce strangi suruburile, mai ai un singur pas: sa le reglezi. balamalele astea sunt foarte populare tocmai pentru ca se regleaza pe trei axe. mai pun odata fotografia din postul anterior, ca sa vezi unde trebuie sa pui surubelnita si sa reglezi usa perfect










pana sa inchei, iti recomand din nou sa te joci un pic cu piesele despre care am vorbit. cumpara cateva bucati din pal, cumpara balamale, frezeaza gauri, monteaza balamalele, vezi unde gresesti, care este cea mai delicata parte a operatiunii ca sa stii unde sa fii mai atent. abia dupa ce exersezi un pic poti trece la treaba pentru dulapul minune.



ai terminat? meriti o bere :)

6 comments:

  1. imi place ce faci aici. si eu sunt cu bricolajul. am si eu un blog, dar nu detaliez ca tine. e mai mult o baza de date ca sa nu mai scriu pe hartie.

    am doua intrebari:
    -de unde ai luat placuta albastra pentru balamale?
    -stii pe unde as putea sa pun cant abs pe rotund?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salut

      merci pt aprecieri! (sau pt amabilitate :)

      placutza e de la hornbach. o cumperi separat (vreo 5 lei, parca) sau o primesti ca bonus la o freza de 35. sa stii insa ca am vazut-o si prin alte magazine

      m-ai incuiat cu cantul rotund. parca tot la hornbach am vazut ultima oara masinaria de cantuit in functiune, dar aveau pe stoc doar un cant abs usor rotunjit.
      ori ii pandesti cand aduc cantul dorit de tine, ori incerci alta varianta. eu nu stiu in ce regim lucreaza ei, dar e posibil sa monteze si cantul cu care vii tu de acasa pe placi din pal luate de la ei. in conditiile astea ar trebui probabil sa aduci suficient de mult (o rola, banuiesc) si sa aiba bunavointa sa faca alte reglaje la masina. repet, habar n-am cum lucreaza, dar o intrebare nu costa nimic

      spor!

      Delete
  2. nu ma refer la modelul de abs. ma refer la forma palului, spre exemplu o masa rotunda.

    ReplyDelete
  3. Cant abs pe rotund stiu ca pun cei de la Darel. Este insa ceva mai piperat la pret fata de cel pus pe drept. Varianta ieftina pt tine este cantul pvc pe care il poti aplica singur.

    ReplyDelete