meserias in bricolaj: tutorial plasa de tantari

2/9/13

tutorial plasa de tantari

plasa tantari
fara insecte in casa!





nu mai e mult din iarna, e cazul sa ne pregatim pentru invazia insectelor. sa le tinem afara, sa intepe si sa enerveze acolo pe cine vor!

asadar, producem o plasa de tantari










plasa asta se monteaza pe orice tip de toc ai acasa: lemn, pvc, aluminiu

ai nevoie de un profil de aluminiu special pentru plasa de tantari. se gaseste la bare de 6 m, una costa vreo 7 euro. mai ai nevoie de coltare de fixare, balamale / elemente de prindere / suport de rama, manere.

 
 
profil aluminiu plasa tantari & coltar de fixare


 
balama plasa tantari & element fixare




  
manere rama tantari & element rigidizare
 
suport rama tantari
daca ai de facut un cadru cu suprafata mai mare (pentru usa, de exemplu), trebuie sa eviti sa flambeze, deci pui pe mijloc o bucata din  acelasi profil de aluminiu pe care o prinzi cu un element de rigidizare. finalizam necesarul de materiale cu suruburi autoforante, plasa de tantari si garnitura de prindere. accesoriile astea mai costa vreo 5 euro. plasa e cam 2 euro metrul patrat.

hai sa facem plasa de tantari. mai jos tratez in detaliu fiecare din pasii de urmat:

  • executam cadrul din aluminiu
  • montam balamale / elemente de inchidere / suporti
  • punem plasa pe rama



plasa, garnitura

  • executam cadrul din aluminiu
masoara laturile astfel rama ta incat sa nu obtureze lumina (mai ales la geamuri mici). deci golul ramei sa fie cat golul ferestrei deschise, daca nu chiar un pic mai mare. vezi totusi cat de lat e si tocul exterior al ferestrei: pe langa rama plasei de tantari, acolo trebuie sa incapa si balamaua / elementul de prindere.

    poti taia profilul cu
    - un pendular (vezi aici tutorial ferastrau pendular)
    - un circular cu disc special pentru aluminiu. despre scula am vorbit aici tutorial ferastrau circular / circularul-de-banc / ferastrau-circular-multi-pks-16 / circular-stationar-bosch-pcm-7. despre folosirea discului special vorbim acum. mare grija! taierea aluminiului e o operatiune periculoasa (cu circularul portabil tai cu aparatoarea indepartata pe jumatate ca sa vezi unde intra discul in material). e periculoasa si pentru ca sare span! deci e cazul sa te protejezi. si ochii, si corpul!





    dupa cum vezi in video, eu nu stau in directia in care sare spanul, m-am asezat in cealalta parte a circularului. si inca ceva: ai grija cum misti bara de aluminiu in timpul taierii. nu cumva sa o inchizi pe disc. la turatia aia ti-o arunca-n cap!!
    ai taiat laturile, acum trebuie sa bati coltarele la locul lor cu ciocanul de cauciuc. nu e nevoie sa le prinzi si in suruburi, plasa de tantari va intari cadrul. daca e cazul, pune si elementele de rigidizare, prinde-le in suruburi si ai rama gata.

     
    rama pentru plasa de tantari
    • montam balamale / elemente de inchidere / suporti
    ai de ales intre: - suporti de rama pe toc - elemente de inchidere pe laterale - balamale pe o parte, elemente de inchidere pe cealalta parte suportii de rama se monteaza pe tocul geamului. suportul mai inalt se pune sus, cel mic jos. distanta dintre suportii amplasati pe aceeasi verticala este egala cu dimensiunea exterioara a ramei - inaltimea suportului de sus + 2 mm (vezi in foto explicatia formulei)
     
    suporti plasa tantari - montaj pe toc
    balamalele si elementele de inchidere se monteaza pe exteriorul ramei. la o usa eu as pune 3 balamale, 2 sus si una jos, in timp ce la geamuri te poti descurca doar cu elemente de inchidere. la geam de inaltime mare pui 4 bucati, cate unul spre fiecare colt, iar la geamuri de dimensiuni mai mici (de baie, de casa scarii) pui doar 2, cate unul la mijlocul fiecarei laturi verticale. daca rama nu sta lipita de toc, indoaie-o un pic, astfel incat sa faca o "burta" de cativa mm spre exterior exact pe linia celor 2 elemente de inchidere. cand o prinzi in acestea va sta perfect. un ultim sfat: nu monta balama la plasa de tantari pentru geamuri. poti fi tentat sa o lasi deschisa, ca doar e pe balamale, dar bate vantul si ti-o rupe. manerele se pun pe interiorul ramei (ca sa ai acces la ele). daca folosesti suporti, trebuie sa montezi cate un maner pe o parte, unul pe cealalta parte a ramei. daca folosesti elemente de inchidere ar fi bine sa montezi cate un maner in dreptul fiecarui element (sa poti trage de rama pana face click)
    
     
    element prindere si maner montate pe rama
    daca ai geamul la parter, deci accesibil si din exterior, nu prea conteaza ordinea in care montezi accesoriile. daca stai la etajul 15, trebuie sa montezi piesele complementare pe tocul geamului (balama / element de inchidere) cu rama fara plasa montata, ca sa poti da semne pentru gauri si sa verifici functionarea sistemului. abia cand esti sigur ca ai o rama functionala pui si plasa.
    o mentiune suplimentara pentru usile de tantari: in loc de element de fixare ar fi bine sa folosesti o banda magnetica de inchidere combinata cu o banda izolatoare cu burete tip purfix. banda magnetica o pui la colturi si la mijloc, buretele cu adeziv pe restul cadrului. usa se inchide mai usor cu magnetul, iar purfix-ul functioneaza si ca amortizor, si ca etansare perfecta a restului cadrului usii
    • punem plasa pe rama
    impingator rola montat garnitura plasa tantari
    foloseste plasa intreaga, nu o taia pe masura. fata de canalul unde intra presata de garnitura, lasa 2-3 cm in plus din plasa, ca sa aiba ce intra sub garnitura si sa ai tu de ce sa apuci cand vrei sa tragi stanga-dreapta / sus-jos. fixezi plasa pe o latura, o intinzi bine, o fixezi si pe latura opusa. repeti miscarea pe celelalte doua laturi. poti apasa garnitura pana intra in canalul ei cu un impingator special cu rola (e scula dedicata acestei operatiuni, o vezi in foto) sau cu o surubelnita ori alta scula improvizata. alege una fara margini ascutite, sa nu tai garnitura / plasa!

    vezi in video cat de simplu e de folosit scula specializata. folosesti pe rand cele doua extremitati: cu una introduci garnitura in canal, cu cealalta o asezi pe fundul canalului:



    vezi in video si cum poti monta plasa in lipsa sculei speciale. eu am folosit aici o surubelnita cap cruce. merge mai greu, dar iti faci treaba.


    iar aici ma chinui cu o scula improvizata dintr-o bucata de plastic:

    procedezi in functie de ce improvizatii faci, ideea e sa apesi cu atentie pe garnitura, sa nu-ti scape scula in plasa. cand pui garnitura pe prima latura sa zicem ca scapi fara probleme, dar cand ajungi pe celelalte laturi plasa e tensionata (intinsa) si se poate sfasia!
    cand ai plasa pusa, taie surplusul cu un cuter / o foarfeca. nu taia fix de langa garnitura, ca risca sa scape de sub ea si trebuie sa reiei operatiunea cu alta plasa (pe cea prea scurta n-o mai pui la loc never ever). lasa 2-3 mm in afara garniturii.


    dupa ce montezi plasa, mai ai un singur lucru de facut: omoara tantarii care te-au invadat. uite niste "bunatati" care sa-i eutanasiezi rapid: produse anti-tantari.



    plasa de tantari e gata. sa vina insectele, eu sunt pregatit! spor si tie!



    inainte de final iti zic ca mai gasesti subiectul tratat aici plasa de tantari, plasa-de-tantari-la-minut

    (demonstratie integrala de realizare a unei plase) si aici reparatie-plasa-tantari (cum o repari cand se rupe plasa, profilul, coltarul). iar aici vezi de ce tip de profil de aluminiu sa te feresti: pericol-plasa-tantari.

    ai terminat? meriti o bere :)
    noroc, meseriasule!

    9 comments:

    1. Felicitari pentru articol.

      Unde se gaseste profil de asta asa ieftin?

      ReplyDelete
      Replies
      1. nu e foarte ieftin, asta-i pretul de piatza.

        ultima oara am vazut profilul pe net aici:
        http://www.leroymerlin.ro/super-afacere/tamplarie/profil-plasa-insecte-maro-l100cm-disponibil-si-120-200-300-cm
        costa 5,4 lei metrul.

        eu am cumparat de la un magazin pe care scria "termopan", d-aia am gasit bara la 6 m. am dat vreo 30 si ceva de lei pe ea, e aproximativ acelasi pret ca-n magazinul din link, adica 7 euro bara de 6m

        Delete
      2. Profilul de 6m l-am luat acum 2 saptamani cu 17 RON/buc.
        Este un depozit de profile PVC si accesorii in Bucuresti pe Nerva Traian (https://maps.google.ro/maps?hl=ro&ll=44.419014,26.114976&spn=0.001603,0.002411&t=m&z=19).
        Tot aici gasesti si accesoriile necesare pentru plasa - coltare, manere, balamale, plasa de tantari - 4RON/ml, rola intinzatoare garnitura - 7.50RON/buc.

        Delete
      3. bune preturi, merci de pont!
        cand mai am de facut shopping o sa trec pe acolo.

        Delete
    2. Unde mai exact pe Nerva Traian?

      ReplyDelete
    3. pt locatia exacta da click pe link-ul din comentariul anterior. magazinul e aproape de podul peste dambovita (pe stanga cum vii dinspre bulevardul unirii, imediat dupa statia de tramvai)

      ReplyDelete
    4. Unde ai gasit rola aceea speciala de introdus garnitura?

      ReplyDelete
    5. Exista plase cu dimensiunea ochiurile mai mica? La mine intra gâze și pui de țânțari și prin plase.

      ReplyDelete