meserias in bricolaj: sistem bosch - power for all

1/18/15

sistem bosch - power for all

multe scule, un singur acumulator

acumulator bosch power for all

postarea asta a aparut in urma unui incident aritmetic, sa-i zic asa, petrecut la raionul de scule al unui hipermarket de bricolaj. barfeam despre scule cu omul de la raft si, cand m-a vazut oarecum priceput, a zis ca merit sa-mi faca o confidentza: "ia uite, sefu', ce au scos astia pe piata!". era o surubelnita bosch cu acumulator. ma uit la pret. mare, nene! mare rau! pe urma zice: "stai asa, ca acumulatorul se cumpara separat. si incarcatorul la fel".
am calculat repede si m-am speriat. ajungeai sa cumperi masinaria aia cu tot ce-i trebuie ca sa functioneze la vreo 420 + 280 (acumulator) + 160 (incarcator) = 860 lei. spre 200 de euro! wow! ba, voi sunteti cu capul?





dupa ce m-a lovit suma astronomica, am incercat sa inteleg ce se intampla. ca nemtii astia nu sunt chiar fraieri. de ce sa fi facut o surubelnita la pretz dublu fata de alte produse similare de-ale lor? si am inceput sa sap.

uite ce am aflat / dedus. tine cont de faptul ca n-am vorbit cu robert bosch, omul s-a dus pe lumea ailalta acum vreo 70 de ani. si nici nu ma bazez pe strategia de comunicare a companiei, care in cazul asta e oarecum lacunara, ca sa nu zic ca lipseste cu desavarsire :). asadar, ma limitez la scenarii si presupuneri bazate pe informatii.

deci, se facea ca nemtii aveau pe teava o noua generatie de scule. nimic special pana aici, caci ei fac treaba asta sistematic: inoveaza continuu si aduc la raft produsul de conceptie. aveau de asemenea o noua tehnologie de acumulatori (li-ion completata cu ultima lor inventie, "bosch electronic cell protection", o tehnologie care eficientizeaza si prelungeste viata acumulatorilor). si au decis sa iasa cu toate sculele alea pe piata sub forma unei familii "power for all", elementul comun fiind alimentarea la acelasi acumulator de 18 V, 1,5 Ah. denumirea e usor populista, dar asta nu e un minus. trucul l-au incercat si baietii cu "volkswagen" si au nimerit-o :)

lansarea a unui intreg lot de scule e o strategie de marketing interesanta, dar nu e o pacaleala. se bazeaza pe comoditatea meseriasului, se bazeaza pe dorinta acestuia de a lucra eficient. si nu m-ar mira ca in scurt timp chestia asta sa ajunga sa incante pe toata lumea, adica si pe meseriasii de rand, nu doar pe hi-tech junkies.

familia bosch power for all - foto bosch romania

familia bosch power for all - foto bosch romania


bun, sa continuam. ce au realizat nemtii prin combinatia asta? pai, au reusit sa-si promoveze dintr-un foc o gama larga de produse noi. prin expunerea la reclama facuta unui singur produs, clientul potential va cauta singur sa cunoasca si alti membri ai "familiei", sa vada la ce se mai potriveste acumulatorul ala. si da de masinariile alea multe insirate mai jos. ce am mai castigat? pai, stimuleaza innoirea parcului de scule aflat in exploatare, caci e de presupus ca cine va cumpara o asemenea masinarie va deveni captiv al seriei si le va lua incetul cu incetul si pe celelalte.

sa vedem ce bucurii are meseriasul dupa o achizitie. sunt cateva avantaje greu de ignorat.

  • in primul rand, da banii pe scule mai performante (toate sunt de ultima generatie. asta e stilul nemtilor: nu schimba carcasa unei scule si o boteaza pompos "model nou". regandesc totul mai eficient, mai fiabil, reimpacheteaza si pun pe piata versiuni imbunatatite pe bune, nu la misto)
  • in al doilea rand, pune mana pe tehnologia noua si eficienta folosita la acumulator (consum energetic optimizat, incarcare eficienta, asigura o functionare indelungata, durata de viata mai mare etc). pe scurt, in familia asta gaseste viitorul sculelor.
ferastrau sabie cu power for all

judecand aplicat, mai gasim cateva plusuri. sculele astea sunt destinate proiectelor din domeniul lucrului in atelier, pe santier sau in gradina si tintesc exact piata meseriasilor profesionisti. ei sunt primii care vor simti avantajele. in cazul in care trebuie sa mearga la o interventie / actiune, un meserias va lua cam 3 asemenea scule dupa el, combinatiile posibile fiind nenumarate. ia sculele, un acumulator, eventual inca unul de schimb si incarcatorul aferent. si gata, e inarmat pana in dinti!




ma intorc la pretul primei achizitii. mai pare atat de monstruos de mare? hai sa vedem ce avantaje mai putem gasi la familia "power for all".
  • volum mai mic la depozitare
  • volum si greutate mai mici la transport
  • gestionare mai usoara a incarcatoarelor / acumulatorilor


hai sa-ti zic care este componentza familiei "power for all" (deocamdata):


  • uneo maxx - 3 in 1 (ciocan rotopercutor, bormasina, surubelnita)
  • psr 18 li-2 -  2 in 1 (bormasina, surubelnita)
  • psb 18 li-2 -  bormasina
  • pst 18 li - ferastrau pendular
  • pks 18 li - ferastrau circular
  • psa 18 li - ferastrau sabie
  • pml li - lampa de banc
  • psm 18 li - slefuitor
  • alb 18 li - suflanta frunze
  • ahs 52 li - foarfeca gradina
  • ahs 48 li - foarfeca gradina
  • art 26-18 li - trimmer gazon
  • art 23-18 li - trimmer gazon


le gasesti si aici bosch romania, pe pagina producatorului, de unde am luat si pozele, ca eu nu am pus mana decat pe ferastraul sabie.


ceva tot mi se pare ciudat in povestea asta. nu am vazut o campanie publicitara, un pliant, nimic care sa scoata in evidenta avantajele acestei serii. cine stie, poate ca nemtii se zgarcesc la promovare. sau poate ca spera sa ne prindem noi singuri despre ce e vorba.

ok, daca asa vad ei lucrurile, asa ramane. dar puteau sa faca macar un training cu vanzatorii de la raft, care sa nu se mai minuneze ca fraierii "ia uite ce scumpe sunt sculele astea". sa faca vanzare, nu anti-reclama :). nu de alta, dar dupa confidentze de genul celei despre care vorbeam la inceput, primul impuls e sa fugi, nu sa cumperi. zic si eu...

o ultima informatie: incarcatorul ala exista in doua variante. una umple acumulatorul full in 5 ore (varianta al 2204 cv), cealalta intr-o ora si jumatate (varianta al 2215 cv). vrei mai repede, costa mai mult, evident.

gata, m-am oprit. lipseste doar concluzia. sunt multi bani in joc. cand cumperi prima scula plangi! abia de la a treia - a patra incepi sa te simti bine. ramane sa decizi daca te intereseaza oferta lor. sculele sunt foarte noi, inca nu au aparut toate pe piata romaneasca. totusi, e-mag are cateva la vanzare: o bormasina cu percutie bosch psb 18 li-2, una de gaurit si insurubat bosch psr 18 li-2, o bormasina bosch uneo maxx si un slefuitor bosch psm 18 li.



spor!

No comments:

Post a Comment