meserias in bricolaj: ascutire canturi schi snowboard

2/28/15

ascutire canturi schi snowboard

canturi de ascutit

ascutim canturi schi / snowboard


in timp ce norocosii sunt pe partie, noi, astia care si-au indeplinit planul de schi pe sezonul asta continuam discutia despre trecerea in conservare a echipamentului.
aici reparatie-schiuri-snowboard am astupat gaurile si zgarieturile de pe talpa, acum ne vom ocupa un pic de canturi. si astea au suferit la contactul cu pietrele, gheatza etc. s-au ciobit, s-au tocit, e cazul sa le curatam / ascutim.







pentru chestia asta te poti duce la un atelier specializat sau o faci cu mana ta. diferenta este urmatoarea:

  • o pila de buzunar costa vreo 50 de lei
  • ascutirea canturilor la un atelier specializat costa vreo 25 de lei
iarasi ai de ales intre a da suma x pe o ascutire sau suma 2x pe o pila, cu care ascuti schiurile tale, ale prietenilor si ale familiei pana mori de batranete, apoi o lasi mostenire nepotilor :)

sa ne lamurim din nou cu privire la cat de importanti sunt expertii in ingrijirea echipamentului de partie. daca as concura la vreo competitie de schi, pornind de la campionatul judetean si pana la cupa mondiala, evident ca as lasa operatiunea asta pe maini de specialist. dar, cum sunt schior de duminica, ma multumesc cu rezultatul muncii mele. n-are rost sa ingrop bani intr-o operatiune pe care o fac si singur in doua minute. si fara sa fie nevoie sa montez schiurile pe masina, sa le duc la dracu-n praznic, sa le dau jos de pe masina, sa le tarasc pana in atelier, sa astept etc.

daca intrebi un specialist, povestea cu ascutirea schiurilor / snowboard-ului este deosebit de complexa. e cu diferite unghiuri in functie de cat de bine schiezi, cat de dura e zapada, la ce temperatura schiezi, ce stil adopti, ce ai baut dimineata :) etc. nu intru in amanunte, ca nu stiu mai multe decat am aflat studiind teoria pe net. dar ma multumesc sa folosesc valorile standard cu care sunt produse in fabrica cele mai multe schiuri / placi de serie:

  • schiuri: unghi de baza 1˚, unghi lateral 88˚. la unghiul de baza nu ma bag, il ascut doar pe cel lateral la 88˚ si gata
  • snowboard: valorile standard sunt unghi de baza 1˚, unghi lateral 89˚.

o sa gasesti pe net ca, in cazul schiurilor, valorile de 89, 88 si 87 de grade corespund tipului de ascutire neutru (schi agrement), standard (noi toti, probabil) si avansat (de la campionii judeteni in sus). 86 e deja pentru supercampioni :). te sfatuiesc sa nu te incurci cu definitiile astea. oricum ai face ascutirea, dupa 5 minute de schiat o sa te adaptezi la noua geometrie. gandeste-te ca asta se intampla ori de cate ori pleci din tara si folosesti schiuri inchiriate.

motivatia ascutirii este iarasi extrem de complicata, cand vorbesc expertii. sunt niste grafice pe net de te doare capul, in care apar niste parametri la care nici n-ai visat. pentru mine e important sa am canturi ascutite ca sa pot face niste cristiane banale, iar cand vreau sa ma duc spre taraba cu bere sa ajung exact acolo, nu unde ma duce gravitatia :)

hai sa lasam teoria. scula cu care eu fac acasa operatiunea asta este pila de buzunar vola racing din poza, cu pila diamantata. "racing" ala e din denumirea firmei producatoare, caci scula se numeste "quick sharp basic". in functie de cum o pozitionezi spre talpa schiului, cu o fatza sau cu cealalta, pila iti ofera posibilitatea sa ascuti la unghi lateral de 88˚ si 89˚. deci e buna de tot, aceeasi scula acopera toate nevoile echipamentului meu (si schi, si placa).


vola quick sharp la 88˚ / 89˚

daca te uiti bine, vei vedea ca pe pila este indicat cu o sageata si sensul in care aceasta este activa (directia in care sunt indreptati dintii).


pila diamantata vola quick sharp


inca o informatie importanta: unghiul la care ascuti canturile este cel marcat la vedere. deci, dupa ce pui scula pe talpa schiului, daca vezi 88 pe maner atunci la 88 de grade vei face ascutirea (iti zic asta pentru ca pe ambalaj nu este indicat clar cum functioneaza).



pozitie scupa pt. ascutire la 89˚
(ascuti la unghiul vizibil de pe coada sculei,
nu la cel scris pe fatza lipita de talpa schiului)
sa trecem la treaba. ideal e sa ascuti canturile cu o miscare continua de la varf si pana la coada, cu apasare constanta. treaba asta iti poate reusi acasa, in conditii de atelier, cu schiul imobilizat pe masa si tu liber sa te plimbi pe langa el. cand esti pe partie e un pic mai complicat, dar nu te gandi ca daca faci ture mai scurte cu pila o sa-ti cada canturile :).

nu lasa conditiile prezentate ca fiind ideale sa te complexeze. pariez ca nici macar cel mai mare expert in ascutit schiuri nu procedeaza fix ca la carte. asta se intampla doar daca folosesti masinaria de ascutit.






deci: pui schiul pe masa, il fixezi cu ceva menghine (daca simti nevoia) si-i dai drumul la treaba. ai sa vezi in video ca eu n-am sa frec canturile pana ma pot barbieri cu ele. fac 4-5 treceri cu pila si ma consider multumit: se vede cu ochiul liber ca rugina si mizeria s-au curatat, dar simt si la mana ca am indreptat neregularitatile si le-am ascutit.





uite in poza ce rezulta dupa ascutire. am plasat langa span varful unei lame de cutter, ca sa te prinzi cat de fina e prelucrarea.


span rezultat la ascutire canturi


dupa ascutire, teoria zice sa slefuiesti canturile cu o piatra fina. ma abtin. eu ma limitez sa sterg canturile cu o carpa inmuiata in ulei, sa fie protejate de rugina pana iarna viitoare. pun ulei cu zgarcenie, sa nu fac balta pe talpa. nu de alta, dar la toamna, cand le voi cerui, voi fi nevoit sa degresez talpa aia ca sa faca priza ceara.


daca te pasioneaza operatiunea, cauta pila asta de ascutit pe net, sigur vei gasi destule variante. rezolva-ti canturile tocite, pune schiurile la pastrare, iar la iarna vei fi din nou cel mai tare din parcare:)


repet insa ce am spus si in postarea trecuta: daca ai canturi moarte, de neascutit, pune echipamentul vechi in cui si cumpara-ti ceva nou: schiuri sau snowboard.





spor!

No comments:

Post a Comment