meserias in bricolaj: dispozitiv ascutire burghie

3/8/15

dispozitiv ascutire burghie

dispozitiv ascutire burghie

dispozitiv ascutit burghie


am pus mana pe o jucarie dragutza, care sigur iti va placea si tie. este vorba despre un dispozitiv de ascutit burghie. hai sa vezi ce stie sa faca.










pentru inceput trebuie sa-ti spun ca, desi burghiele sunt viatza mea, nu m-am gandit niciodata sa le ascut. cata vreme taie bine, le folosesc la gaurit fieratanii. dupa ce nu mai sunt bune de nimic, le trec la gaurit lemn, iar pentru fier cumpar altele noi. nici nu stiu cat costa, sa zic vreo 3 lei unul, oricum nu e mare lucru.
iti poti inchipui ca de-a lungul timpului am strans o sacosa de burghie pentru lemn. nu am atatea lemne cate as putea gauri cu ele :)

vazand la magazin jucaria respectiva, am zis sa pun mana pe ea si sa-i fac o proba. ca poate salvez alea doua kile de burghie. acum, dupa ce am folosit-o, pot spune ca nu e rea.

in mod normal, un burghiu se poate ascuti si la mana, pe flex ori la polizor cu piatra fina. nenorocirea este ca iti trebuie mana sigura si antrenata, astfel incat sa poti respecta unghiul de varf cu care a iesit burghiul din fabrica (118˚ la burghiul elicoidal standard).



actionare dispozitiv: bormasina + cap de biti surubelnita
dispozitivul despre care vorbesc aici e un polizor care se ocupa de unghiul asta cu succes. vorbim despre o piatra de polizor oala aflata in carcasa rosie din plastic. piatra care e antrenata de o bormasina.
in capatul dispozitivului sunt gauri pentru diferite ø de burghiu, iar in fiecare orificiu are prevazute doua excrescentze diametral opuse, care ghideaza burghiul elicoidal pe piatra.
ca sa rotesti piatra ai nevoie de un cap de biti pentru surubelnita, iar plaja de valori pentru burghiele care pot fi ascutite este de ø 3,5-10 mm. dispozitivul vine si cu o piatra de polizor de schimb.








scula mai e dotata si cu un manson care ataseaza dizpozitivul de capatul bormasinii si se strange cu cu doua suruburi cu piulita fluture. eu nu l-am folosit. ai sa vezi in video si de ce: gulerul bormasinii, cel pe care se prinde mansonul respectiv, e ocupat de dispozitivul folosit ca sa imobilizez bormasina pe masa. deci n-am mai avut unde sa fixez si mansonul, a trebuit sa tin dispozitivul cu mana. nu e o problema, ca nu am turat bormasina la maximum.


dispozitivul functioneaza simplu: pornesti bormasina, bagi burghiul in gaura de diametrul potrivit, il atingi cu una dintre fatzete pe piatra, apesi usor si il rasucesti inainte si inapoi (piatra e pe arc si se deplaseaza axial), astfel incat sa se polizeze rotund. il extragi, il rasucesti 180˚ ca sa ascuti si cealalta fatzeta si repeti miscarea. gata, ai burghiu nou!


uite in video cat e de simplu. am filmat ascutirea unui burghiu de ø 10, ca sa poti vedea cat de cat ce se intampla. alea de 3 mm sunt prea subtiri ca sa vezi ceva.


acum uite si rezultatele mele. ai mai jos poze cu un burghiu inainte si dupa ascutire.

burghiu inainte
burghiu dupa













burghiu polizat inegal
trebuie sa te avertizez ca poti face si erori. ai grija sa ascuti la fel de mult pe ambele fatzete ale burghiului, altfel n-o sa mai taie si n-o sa se mai centreze pe gaura.
daca gresesti, nu e asa o nenorocire. te uiti pe ce parte l-ai polizat mai mult si n-ai altceva de facut decat sa o polizezi si pe cealalta pana egalezi nivelul. vezi in poza un exemplu de polizare aiurea.





burghie salvate
recunosc: am luat scula gandindu-ma "ce-ar fi daca?", dar am incercat sa fiu realist si am presupus ca e un rahat. am gresit!

cu cativa euro dati pe dispozitivul asta am salvat nenumarate burghie de la cosul de gunoi. joaca-te un pic cu el si iti vei ascuti burghiele in mod rezonabil.

mai trebuie sa adaug ca daca am nevoie de un burghiu perfect n-o sa folosesc unul ascutit cu dispozitivul asta, o sa cumpar unul nou.


nu inchei pana nu ne lamurim: nu iti vei deschide o fabrica de burghie cu scula asta! dar faci ceva economii, ceea ce nu-i de colo.



uite dispozitivul de vanzare online aici: dispozitiv ascutire



spor!

No comments:

Post a Comment