meserias in bricolaj: baterie chiuveta cu led

3/20/15

baterie chiuveta cu led

bateria cu led

spalarea mainilor cu apa calda, sapun si lumina :)

am facut o postare despre  dusul cu led, ma gandesc sa completez seria de gadget-uri din zona sanitara cu inca o piesa: bateria cu led. si asta e o jucarie care porneste simultan cu deschiderea robinetului, iar efectul este ca lumineaza jetul de apa.

ce nevoie ai avea de asa ceva? niciuna, evident! e un alt kitsch de care te poti lipsi. o iei doar daca-ti place joaca sau daca ai copii si-ti doresti sa le oferi lor o jucarie, sa-i stimulezi sa petreaca mai mult la chiuveta, in timp ce se spala pe dinti sau pe maini.





denumirea de "baterie cu led" e improprie, caci vorbim de fapt despre o baterie monocomanda banala, care se transforma ca prin minune intr-una luminoasa prin adaugarea unei simple piese. 
e vorba de perlatorul care se insurubeaza in capatul tevii. piesa asta contine filtrele, dar are si rolul de a imprastia jetul de apa in chiuveta intr-un mod armonios, zice fabricantul :)

perlatorul original (sau duza sau cum altfel vrei sa-i zici) se scoate si in locul lui se monteaza perlatorul special, cu led.

si jucaria asta exista in mai multe variante:
  • perlator termosensibil, a carui lumina e in functie de temperatura apei
  • perlator "pom de craciun" (imi permit sa folosesc propria denumire), nesimtitor la schimbarea temperaturii. asta poate lumina intr-o culoare sau e multicolor

perlatorul e standard, ca si bateriile de chiuveta. e drept ca exista si baterii atipice, de aceea e bine sa verifici ce cumperi, sa se potriveasca cu ce ai tu acasa.
daca il cumperi online din alta parte, verifica sa aiba diametrul filetului de 24mm (e filet de 3/4)


perlator + garnitura cu filtru

nu mai pun video cu montajul, ca ar fi penibil. desurubezi perlatorul original, in infiletezi pe asta cu led si gata. poti intampina greutati cand scoti perlatorul vechi, care poate fi intepenit. la montarea celui nou nu ai nevoie de cheie, e de ajuns sa-l strangi bine cu mana. poti monta perlatorul cu garnitura veche sau cu garnitura cu filtru, care vine la pachet.




asadar, jucaria asta e dragutza si nepretentioasa. nu are nevoie de sursa de curent, deci nu ai griji legate de consumabile (acumulatori) sau de alimentarea la 220V sau de pericolul de electrocutare. exact ca in cazul dusului cu led-uri, functioneaza pe baza unui dinam care, cand pornesti apa, produce curent si alimenteaza ledul din interior.

despre perlatorul ala original am mai vorbit noi aici nu-mai-curge-apa. atunci ne ocupam de colmatarea filtrelor din cauza depunerilor din apa. ei bine, daca e sa redeschid subiectul acela in noile conditii, ale unui perlator cu led, trebuie sa recunosc ca inca nu mi-e clar ce se va intampla cu sarurile astea si cum vor reactiona ledurile in prezenta lor. astept sa se intample si, cand va fi cazul, voi cauta solutii de eliminare a necazului. atunci o sa-ti zic si tie cum am procedat.

intre noi fie vorba, daca n-o sa reusesc sa inlatur depunerile n-o sa ma agit prea tare. un perlator d-asta cu led a costat sub 2 dolari. il pun la gunoi si cumpar altul. cred ca aceeasi metoda simpla o s-o aplic si daca o sa-mi fie lene.

pana mai merge, l-am filmat in functiune, ca sa vezi ce stie sa faca:



perlatoarele astea ar trebuie sa se gaseasca aici: baterie sanitara led. de oriunde le-ai cumpara, monteaza-le si traieste o viata luminoasa si colorata. vorba lu' l'oreal: pentru ca meriti :)




spor!

No comments:

Post a Comment