apa, prieten si dusman
hidroizolatie zid termoizolatie teava |
in ce conditii e apa prietena noastra stim: cand e calda si o folosim in combintie cu sapunul, cand e rece si ii dam drumul in vasul de wc etc. sunt multe situatii.
cand ne e apa dusman? si aici vorbim despre apa domestica, cea din instalatia sanitara, nu despre apa salbatica, aia care produce inec, viitura sau tsunami.
pai, apa domestica e dusmanoasa atunci cand patrunde acolo unde nu vrem noi. cand se infiltreaza in pereti si ii distruge, cand produce igrasie, cand umfla faianta pe pereti. etc.
azi vorbim despre un dezastru petrecut la un perete faiantat fara hidroizolatie, prin care trec tevi de apa neizolate termic. avand in vedere ca sunt doua cauze, te astepti probabil ca eu sa precizez ponderea cu care au contribuit la producerea nenorocirii. nu pot, ca nu e clar. dar efectul cumulat a fost nasol: refacerea placarii unui perete faiantat. santier, mizerie, costuri.
exemplul este o baie construita in urma cu 10 ani, cand a fost facuta si casa. in vremea aia, solutiile de hidroizolatie nu erau atat de raspandite si nici foarte elaborate ca acum. se folosea clasica smoala, care,nici vorba, era eficienta, dar n-o adoptai cu inima impacata ca solutie la finisaje interioare.
cel putin in romania aveau o utilizare rarissima. mesterii nu prea o recomandau. insemna munca in plus si nici nu erau familiarizati cu ea. nefiind piata, nici magazinele nu prea o vindeau.
singurul lucru care se gasea pe piata era o mazga negricioasa care arata ca dracu, mirosea ca dracu. nici nu ma mir ca oamenii erau reticenti in folosirea ei in interior.
in poza de mai jos vezi cum am folosit eu asa ceva la vremea aia: am manjit un zid de beton de la o curte de lumina (sa astup porii prin care se infiltra apa de ploaie) si am reparat o fisura in trotuar (vopsire in enspe straturi, asteptat sa se ingroase ca sa o pot lucra cu spaclul).
hidroizolatie pe baza de smoala - folosita la exterior |
sa revenim la povestea noastra. a fost odata ca niciodata, pe vremea cand solutiile de hidroizolatie inca nu prinsesera piata romaneasca, a fost o baie. omul care a construit-o, bun la suflet in felul lui, a montat o cabina de dus, dar NU a hidroizolat peretii. nici macar in dreptul cabinei, nu zic de toata baia. si omul asta bun mai avea un defect: se spala des :)
inchipuie-ti ce se intampla cu apa scuipata de dus pe zid. dar nu te gandi la efecte dupa 5 minute. ia in considerare o perioada de ordinul anilor. apa se prelinge intai pe o faianta perfecta, chituita perfect. in timp, insa, chitul ala incepe sa se impuste. apar crapaturi, iar apa atata asteapta. e clara urmarea: incetul cu incetul, apa a ajuns in spatele faiantei. buba mare!
inchipuie-ti o alta componenta horror a scenariului. prin zidul pe care e montata cabina de dus trec si niste tevi de apa. una rece, una calda. sa presupunem ca acele tevi nu sunt izolate termic. adica n-au pe ele un tub prapadit de burete, care costa un leu - doi bucata.
de ce lipseste izolatia aia? pai, din varii motive: instalatorul a fost nesimtit, instalatorul a fost uituc. beneficiarul a fost neatent si nu l-a verificat pe instalator. sau a fost vigilent, dar nu stia saracul ce sa verifice. etc.
deci, avem tevi apropiate, cu diferenta mare de temperatura intre ele, rezultatul? condens, picaturi, multe molecule de apa aflate tot de partea nepotrivita a faiantei: dedesubt.
acuma, indiferent de provenienta apei, ca era de la condensul de pe tevile neizolate, ca era infiltrata prin rosturile faiantei, urmarea a fost nasoala. tencuiala a suferit rau, iar placarea cu faianta a fost afectata iremediabil: perete umflat, faianta crapata. a fost necesara interventia. n-am poze, dar sigur ai vazut la viata ta asa ceva.
intre noi fie vorba, nu e chiar atat de rau sa refaci prin casa cate ceva, sa mai schimbi finisajele. e misto sa fie cate ceva nou. dar e de preferat sa refaci cand vrei tu, nu cand esti obligat.
aplicare hidroizolatie pe tencuiala |
cum se termina povestea noastra: pai, omul cel bun a tocmit un alt mester ca sa-i dea jos faianta veche, sa scobeasca in zid si sa puna izolatia de burete pe tevi, apoi sa hidroizoleze peretele si sa-l placheze la loc. din poza observi ca pentru operatiunea asta a renuntat la faianta si a ales mozaicul. si, daca tot s-a apucat sa demonteze cabina de dus, a si schimbat-o.
din pacate, nu am poze din momentul in care mesterul a descoperit portiunile de teava neizolata din zid. trebuie sa ma crezi pe cuvant: tubul de burete lipsea pe o lungime de jumatate de metru. exact in dreptul umflaturii si al faiantei crapate! ma, da' exact acolo!! e greu sa nu faci legatura intre efect si aceasta potentiala cauza.
de ce ti-am zis povestea asta? pai, ca sa-ti dai seama ce efecte groaznice pot avea scaparile minore. iti impartasesc experienta trista a unui proprietar de baie ca sa nu ajungi si tu in situatia lui. un defect d-asta costa mult.
te-ai zgarcit la o galetusa de hidroizolatie de zid? sau ai zis ca nu e necesara? ori te-ai zgarcit la un metru de tub de burete pe tevaria din zid? ori ti-a zis mesterul "lasa, sefu', ca nu e nevoie"? nasol. dupa cativa ani ajungi sa darami o jumatate de baie ca sa repari!
omul din poveste nu a regretat interventia, a fost multumit de ce a iesit (uite poza mai jos). dar stii cum e: mai bine intervii atunci cand vrei tu, cand iti faci un buget pentru asta, nu cand te obliga nenorocirile petrecute in zidarie.
cabina dus before si after hidroizolatie |
ceea ce ar fi costat initial un leu sau 10 sau o suta, la reparatie costa cel putin o mie! (pretul total a fost de fapt vreo 3 mii jumate, numai cabina a costat doua mii)
hai sa tragem nicte concluzii din povestea asta complexa.
izolatie teava sanitara si de incalzire.
costa foarte putin, se aplica foarte usor, e pacat sa nu o folosesti. te ajuta la o groaza de chestii:
- reduce pierderile de caldura din instalatia sanitara si de incalzire
- reduce riscul inghetului in cazul tevilor expuse la frig
- reduce riscul formarii de condens in interiorul zidului (il protejeaza de umezeala nedorita)
chestia asta impiedica apa sa ajunga acolo unde nu trebuie.
- o pui pe pardoseala ca sa nu treaca apa spre vecinii de jos
- o pui pe perete in dreptul chiuvetei ca sa nu treaca apa spre incaperea vecina
- o aplici pe un perete vesnic umed din balconul proaspat inchis
membrana asta dreseaza apa, o obliga sa faca ce vei tu, nu ce vrea ea.
partea buna e ca solutiile de hidroizolatie care se gasesc acum pe piata au fata mai umana ca in urma cu 10 ani. oamenii care le produc si-au mai rafinat oferta, nu mai dai cu ochii de mazga aia imputita din smoala, poti gasi ceea ce ti-am aratat mai devreme, o varianta aqua block pe baza de rasini. asta se intinde cu gletiera, se da cu bidineaua / cu pensula / cu trafaletul si formeaza pe zidarie o membrana flexibila (cauciucata) impermeabila.
ca sa-ti dai seama cat e de desteapta, iti zic un singur lucru: daca incerci sa o cureti de pe perete pana sa se usuce, vei vedea ca e ca guma de mestecat. si ai putea sa te intrebi: "cum dracu sa pun eu faianta pe marmelada asta moale si elastica?". daca insa astepti sa se usuce, vei vedea ca se face ca betonul!
uite in video (demonstratie facuta pe o bucata de gipscarton) cu ce tip de substanta ai de a face. o aplic, o las sa se usuce si incerc sa o racai cu spaclul.
poti folosi produsul in baie pe pardoseala, unde e cam tot timpul apa, pe pereti in dreptul instalatiilor sanitare: cada, cabina dus, chiuveta. de asemenea, poti hidroizola in bucatarie peretele din dreptul chiuvetei, o aplici pe pereti din rigips. e foarte buna la balcoane inchise, care au prostul obicei sa traga apa de ploaie si sa mucegaiasca. stratul asta cauciucat poate fi aplicat cam pe orice suprafata de zid (tencuieli, beton, caramida etc) si pe gipscarton, inainte sa faci placarea cu gresie / faianta.
pe piata sunt nenumarate variante de hidroizolatie pentru pereti. ai de unde alege. ideea e ca dupa ce ai citit postarea asta sa te prinzi cat e de important acest tratament al zidului.
uite si produsul folosit in baia din poveste: hidroizolatie. costa in jur de 100 de lei, fabricantul zice ca ajunge pentru 4 mp de zidarie. ai dreptate, mareste costul pe metrul patrat de finisaj, dar, crede-ma, merita!
la final iti zic ca am auzit si de o utilizare neconventionala, dar nu am incercat-o, nu garantez pt ea. cica te duci cu galeata de aqua block in club, gagicile or sa te intrebe ce dracu' ai acolo, iar tu le zici ca-ti hidroizolezi piscina. cica agati in draci cu ea :))
No comments:
Post a Comment