meserias in bricolaj: invazia soarecilor

10/10/15

invazia soarecilor

strategii anti-rozatoare

soarecii ideali: prinsi in capcana

e toamna si majoritatea celor care locuiesc la casa au o problema: soriceii aia dragutzi de pe camp migreaza.

toata vara le-a priit afara: au huzurit in gaurile lor din pamant, au mancat ce le-a oferit mama natura si n-au deranjat pe nimeni.

toamna incep ploile si palatele lor subterane se inunda, vine si frigul, iar ei fac ceea ce le spune instinctul de conservare: migreaza spre zone uscate si calde. adica vin la noi acasa!









sa fie clar: nu vorbim de sobolani, scarboseniile alea jegoase care umbla in gunoi / canalizari si sunt purtatori de boli mortale. vorbim despre soriceii de camp, curati, bio, traiti in sanul naturii, care in cel mai rau caz au purici culesi de pe la cainii / pisicile noastre. sunt dragutzi, exact ca-n tom si jerry, dar mie nu-mi trebuie in casa. deci intru in programul de pregatire anti-soarece. presupunand ca gandesti la fel si ca esti mai nou in bransa, hai sa-ti zic ce fac eu.

pregatirea anti-soarece are trei componente:

I - razboiul preventiv. l-au inventat americanii si uite ce bine le este. asta se poarta acasa la adversar si are ca scop eliminarea amenintarii. arma principala este o pisica flamanda. poti incerca si cu un caine, cica ar fi rase foarte pricepute la prins soareci. daca nu ai asa ceva, poti folosi otrava. cata vreme soarecii iti mor in afara locuintei, nu-i bai.

II - blocarea cailor de acces. in faza asta ermetizezi casa: astupi gaurile din zid (cu mortar sau silicon), montezi plase de sarma pe la aerisiri, asiguri luftul de sub usi prin montarea de praguri, alte chestii logice. tine cont de faptul ca soarecii sunt mici, maleabili, se strecoara prin locuri incredibil de inguste.
pe unde intra soarecii? gauri in zid, gauri de trecere a tevilor


astupa gaurile cu ce poti: mortar, kleber, silicon
din nefericire, soarecii sunt mai smecheri ca noi. suficient de smecheri cat sa-si gaseasca drumul spre bucataria ta. 

orice ai face, oricat de bine te-ai pregati, nu poti decat sa limitezi proportiile dezastrului. cativa vor reusi sa te viziteze. nu stiu cum, dar au multe posibilitati: intra prin crapaturile din tencuiala, escaladeaza luftul dintre casele construite la calcan, sapa galerii subterane si intra in pereti pe sub nivelul zero.

odata trecuti de tencuiala, incep sa exploreze izolatia termica. fac carari prin vata minerala, sapa tuneluri prin polistiren, merg prin golurile dintre placi si intra in casa prin gaurile prevazute pentru tzevi (gaz, apa, canalizare, aerisiri), cosuri, cabluri electrice. ori stau la panda si patrund in casa pe usile lasate deschise, se catara pe zid si intra pe geam etc.

III - de aceea, e nevoie de a treia componenta: tactica stefan cel mare, sau parjolirea holdelor si otravirea fantanilor

aici ma refer la modalitati de a-i ucide dupa ce au driblat pisicile si au penetrat defensiva exterioara. metode sunt destule, dar nu toate eficiente. le-as enumera aici incepand de la cele mai proaste si pana la cele de top.
  • aparatul cu ultrasunete. in reclama de la tv totul arata bine. in realitate, soarecilor li se rupe de tehnologia ta. 
nu stiu ce se intampla, dar cred ca soarecii pe care-i vedem la televizor fug de aparat pentru ca sunt dresati. sau le-a dat spaga producatorul de aparate :). in realitate, sculele astea sunt doar decorative. folosindu-le esti fancy, high-tech, dar tot ai soareci.
inca nu am intalnit un aparat din acesta eficient. si, crede-ma, am incercat vreo trei generatii de scule.

  • otrava. utilizata in interior, e nasoala rau. e drept, ii poate omori, dar ideea imi displace profund.
sa zicem ca l-ai pacalit si a mancat din cocktail-ul mortal pregatit de tine. dar moare la ceva timp dupa ce a ingerat otrava. deci va avea timp sa se retraga intr-un cotlon unde nu poti ajunge: in zidul fals din gips-carton, pe coloana de tevi, pe sub cada, in cine stie ce hruba inaccesibila. invariabil, cadavrul va intra in descompunere. urmarea: in casa va mirosi a hoit pana la mumificarea deplina a raposatului. intre mirosul de cadavru si prezenta soarecilor vii, zau ca nu stiu care-i mai nasoala.

  • cursele de soareci. astea nu-s rele, atata vreme cat nu ai caini / pisici prin locuinta, ca sa te alegi cu collateral damage.
pui in cursa niste momeala atractiva (branza, nuca, gasesti tu ceva interesant), plasezi cursa in zonele unde stii ca apar soarecii (acolo unde gasesti rahatei) si iti vezi de viatza. din cand in cand culegi mortii / ranitii. misto, casa e libera de rozatoare.

avertisment: vezi cum umbli la cursele astea, sa nu-ti prinzi degetele. doare rau!

  • favorita mea: lipiciul. e cea mai tare chestie inventata de la apa calda incoace!
e o metoda curata, prin care culegi pur si simplu rozatoarele din casa. uite cum functioneaza: tai o bucata de parchet / faianta / gresie / altceva, pui lipiciul pe placa si o plasezi in drumul soarecilor. optional, poti pune in mijlocul petei de lipici o momeala. in prima poza vezi ca eu am pus niste branza. jeleul galben l-au adugat copiii :)
prin metoda asta nu mai culegi mortii. cand prinzi un soarece, il arunci cu tot cu placa. e atat de bine lipit, ca nu-l smulgi de acolo nici cu patentul. tai alta, o umpli cu lipici si il capturezi pe urmatorul. in cele din urma iti vei putea declara casa libera de rozatoare.

aparat ultrasunete / lipici soareci


capcana cu lipici / cursa soareci



doua sfaturi pentru utilizatorii incepatori de lipici

  • daca asezi placa pe o suprafata inclinata, pe care ai pus lipici din belsug, acesta va curge incet, dar sigur pe pardoseala. si il mai cureti doar dupa ce freci pana iti ies ochii din cap cu diluant / benzina / domestos etc. deci mai bine pui placa aia pe o bucata de hartie, o punga de plastic, ceva care sa te scuteasca de cosmarul curateniei de dupa.

  • nu pune placa cu lipici in zone unde poate intalni lucruri de-ale tale. adica n-o pune langa dulap, sub cuier etc, unde pot sa cada pe ea piese de imbracaminte / prosoape / altele. lipiciul ala iese numai cu foarfeca! crede-ma, sunt patit.




inainte de a incheia, iti mai zic o vorba din batrani: unde-i un soarece, sigur e si al doilea. asadar, nu te entuziasma cand prinzi primul soarece. dimpotriva, enerveaza-te! e semn sigur ca mai ai cel putin unul in libertate!





spor!

1 comment:

  1. E haioasă prezentarea ta, şi îţi dau dreptate: lipiciul e foarte bun. Am pus o capcană cu lipici şi după ce am scăpat de şoareci, iar după 3 ani încă a fost eficientă când s-au întors "spurcăciunile". Partea nasoală e că moartea e lentă pentru ei şi chinuitoare. Nu te-ai ales cu ceva plângeri când ai postat filmuleţul?

    ReplyDelete