ce faci cand iti roade cainele o frumusete de furculita?
daca ai chef, faci una noua, evident!
mie asa mi s-a intamplat. sunt de vina, recunosc: i-am lasat-o la indemana. el, saracu', oricum e usor nebun si roade cam tot ce prinde. in cazul furculitei, l-a atras probabil coada din lemn (zici ca e castor, in puii mei, ia busteanul, il trage in mijlocul curtii, iar dupa o ora e facut aschii), dar cea mai apetisanta caracteristica a furculitei a fost totusi mirosul celor o mie de fripturi impregnate in sarma si maner :)
una peste alta, n-avem furculita, mi-era lene sa ma duc sa cumpar alta, iar carnea astepta sa fie pusa pe jar. asa ca am facut una la repezeala.
“la repezeala” nu e o figura de stil. mi-a luat vreo 3 minute.
am avut nevoie de:
o sarma + un lemn + bunavointa = o furculita |
- o coada din lemn de cca 15 cm. ceea ce vezi in poza e un fragment dintr-o coada de matura sau de mop, nu stiu exact. e bucata filetata, in care s-ar prinde capatul functional. oricum, lemnul era nou-noutz si zacea prin atelier, se potrivea de minune misiunii nobile pe care urma sa i-o incredintez, asa ca m-am bucurat ca l-am gasit
ce faci mai departe?
- am taiat cam un metru de sarma, am indoit-o la jumatate, am batut bine indoitura
- am prins capatul indoit al sarmei in mandrina bormasinii, iar celalalt capat in menghina, ca sa pot face o coada rasucita pentru furculita mea. n-am uitat sa las libere din menghina o portiune de cca 10 cm de sarma pe fiecare latura, ca sa am din ce sa fac dintii furculitei
- am rasucit sarma strans cu ajutorul bormasinii (data pe viteza de rotatie minima). e sarma tare, nu cred ca ar fi mers sa o rasucesc cu mana. sau, daca ar fi mers, oricum pariez ca n-ar fi iesit atat de frumos. deci bormasina e sfanta pt operatiunea asta
- am gaurit coada de lemn cu un ø potrivit pentru partea indoita a sarmei si am bagat coada furculitei in maner. ideea e sa intre greu ca sa iasa la fel de greu. d-aia am zis mai devreme ca am batut capatul indoit al sarmei: sa fie pliata la maximum
- capetele libere ale sarmei le-am modelat in forma de dinti, dupa cum m-am gandit ca ar arata una facuta de fabrica, am taiat varfurile egale, le-am ascutit si gata. de acum, mai trebuie s-o tii un pic in foc ca s-o sterilizezi, apoi treci la preparat gratarul
produs finit |
daca n-ai chef sa-ti faci propria furculita, nu-ti ramane decat sa-ti cumperi una fabricata de altii. uite de unde poti alege: accesorii gratar. iar pentru caine, ca sa roada doar ce trebuie, nu ce vrea el, incearca-le pe astea: jucarii caine. si, ca sa fii sigur ca le va gasi apetisante, unge-le in prealabil cu niste zeama de friptura :)
spor! si pofta buna!
No comments:
Post a Comment