meserias in bricolaj: multifunctionala bosch pmf 190 E

4/11/17

multifunctionala bosch pmf 190 E

avem un nou multicutter

multicutter bosch 190e
si accesorii



am mai discutat despre o masinarie asemanatoare aici: 
multicutter-pmf-180-e. acum am pus mana pe sora ei mai tanara si mai frumoasa :) - bosch pmf 190 E.



scula in sine, indiferent de versiune, e geniala pentru ca-ti permite acces / taieri / decupari / slefuiri in zone imposibile. lucrezi in spatii inguste, inghesuite, langa perete etc. mai e desteapta pentru ca iti permite interventii punctuale foarte precise cu orice ai lucra: diferite panze cu dinti sau carburi metalice ori placi de slefuit. d-aia e recomandata lucrarilor delicate, de precizie, specifice fazei de finisare in constructii sau pentru reparatii. vorbim aici de slefuiri in coltz, de decupat fin in zone inghesuite si de dat gauri rectangulare, ca pe alea rotunde le rezolvam cu burghie sau freze






daca nu ai mai pus niciodata mana pe un multicutter, n-ar strica sa te duci pe link-ul de la inceput, sa vezi ce am scris in postarea aia. pe urma continui cu ce am scris aici.


sau iti zic rapid despre ce e vorba. imagineaza-ti-l ca pe un ferastrau, care se misca foarte repede. panza are o cursa mica, de cativa mm, dar la viteza maxima oscileaza de vreo 20 de mii de ori pe minut. da, 20 de mii, nu am gresit. e mai rapid decat flexul.

ca sa intelegi ce ii confera eficienta asta grozava in lucru, uita-te la filmarea de mai jos, facuta pe slow motion si la viteza minima de a multicutterului. acum intelegi de ce taie repede si bine. intelegi si de ce trebuie sa-l manevrezi cu atentie






sa revenim la discutia comparativa. aparent, nu e nicio diferenta intre pmf 180 E si pmf 190 E. teroretic insa, scula mai tanara ar trebui sa fie mai evoluata. ca doar n-au scos-o degeaba, aceeasi scula sub alt nume. hai sa vedem ce s-a schimbat.




  • prima modificare e anuntata in codul masinii: motorul asteia are 10W in plus ca putere nominala, ceea ce se traduce printr-un surprinzator plus de 15W la puterea debitata! cumva, nemtii au reusit sa faca o masinarie doar un pic mai puternica, dar mult mai eficienta, chestie care se vede si se simte in timpul exploatarii, nu la analiza cifrelor


  • o modificare importanta este si aparituia unui selector de perioada a vibratiei. amplitudinea unghiulara a oscilatiei e constanta si egala la cele doua masinarii, de 1,4˚ stanga-dreapta, deci 2,8˚ in total. difera doar viteza cu care este imprimata miscarea oscilatorie a panzei. partea buna la bosch pmf 190 E e ca poti regla intre 1 si 6.
treapta asta de viteza o stabilesti prin incercari repetate, pana ajungi la varianta optima. e clar insa ca daca tai metal o sa folosesti o treapta superioara, iar pentru lemn sau plastic e suficienta o viteza medie. pentru chestii naspa, gen curatarea prenadezului cu care a fost lipit linoleumul pe shapa de ciment, mergi cu viteza pe care o determini in functie de vechimea (duritatea) prenadezului, grosimea stratului, distrugerile pe care iti permiti sa le provoci stratului de shapa etc.

    • hai, ca divagam. sa ne intoarcem la discutia comparativa. versiunea pmf 190 E are o carcasa mai desteapta. in zona in care o tii cu mana (sa-i zicem zona manerului), pmf 180 E ara un invelis din plastic rigid si lucios. corpul masinariei pmf 190 E e captusit cu softgrip, material cauciucat, care asigura o priza foarte buna a mainii pe scula

    • eu constat o diferenta si in forma carcasei. nu stiu ce sa zic, poate ca pe asta mai noua au facut-o mai aerodinamica, astfel incat s-o poti arunca mai departe atunci cand te enervezi :)

    • nemtii se lauda ca au facut-o si mai silentioasa, dar nu le am pe amandoua simultan, ca sa pot face o proba. ne ramane sa-i credem pe cuvant. eu ii cred. cand vine vorba de mecanisme, stiu ca nemtii iau lucrurile foarte in serios, nu se joaca.

      suport cheie imbus
    • o ultima diferenta, dar remarcabila, cel putin pt mine, este un accesoriu banal, care te ajuta sa nu mai ratacesti niciodata cheia imbus, cu care fixezi panza in axul sculei. e o bucata de cauciuc prinsa de cablul de alimentare, in care fixezi bine cheia respectiva si nu injuri de fiecare data cand o cauti :)









    pentru exploatarea bosch pmf 190 E raman valabile sfaturile pe care ti le-am dat cand am vorbit despre versiunea mai veche:

    securitate:
    - nu atinge piesa prelucrata sau panza imediat dupa prelucrare. frecarea produce caldura mare!

    - nu lucra cu masinaria in mediu umed. pericol de electrocutare

    - nu decupa / razui piese metalice / de piatra in mediu unde exista vapori de benzina/ diluant. in timpul prelucrarii sunt generate temperaturi mari si/sau scantei, risti sa sari in aer!

    - acelasi pericol e valabil si cand ai de a face cu pulberi in suspensie. daca vorbim despre lemn sau alt material combustibil, fii cu bagare de seama. daca nu poti lucra in aer liber, ori folosesti sistemul de preluare a prafului (aspirator), ori aerisesti foarte bine zona de lucru



    functionare:
    - nu apasa scula pe piesa (in special la metal), ca n-o sa tai mai repede. dimpotriva, ti se poate bloca panza in piesa prelucrata si o sa ai impresia ca nu taie. de fapt, miscarea e nepotrivita


    - strange bine surubul cu care fixezi panza pe axul masinii. la vibratia asta nebuna risti sa ti se slabeasca si in cele din urma sa se desfaca

    - fixeaza bine piesa de prelucrat ca sa nu iti zboare din mana / tine-te bine de masinarie in momentul in care lucrezi cu ea. cand o pornesti, masinaria asta se zguduie serios

    - nu razui suprafete ude. panza cu carburi metalice sau materialul abraziv se va incarca cu resturi si o sa devina ineficienta

    - nu executa decupaje intr-un perete uscat (gips-carton) fara sa afli in prealabil ce se afla in spatele placii. foloseste un 
    detector metal ca asta din link ca sa te asiguri ca nu vei taia conducte / fire electrice



    avand in vedere ca in postarea anterioara am facut video cu taieri pe 
    diferite materiale, nu le mai repet si aici. insa iti pot oferi si ceva video noi:

    - am folosit limitatorul de reglare a adancimii de taiere. chestia asta iti permite sa patrunzi in material cu panza in mod controlat, pe o adancime determinata clar.

    distantier bosch pmf 190e

    aici e de explicat un pic. producatorul iti pune la dispozitie un inel distantier din plastic, pe care il montezi pe axul sculei pentru a avea precizie maxima in momentul in care prelucrezi in adancime. inelul ala se roteste 360˚ in jurul axei, la fel ca panza, dar independent de aceasta, deci, daca il pozitionezi convenabil, poti taia precis cu masinaria amplasata in toate pozitiile.





    de exemplu, la panza din poza si video de mai sus, ACZ 85 (EB bimetal, pentru taieri in lemn si metal), in functie de pozitia distantierului, poti realiza decupaje precise cu adancimea de 8mm, 10mm, 12mm si 14mm. daca ai avea un ACZ 100, acelasi inel distantier iti ofera posibilitatea sa realizezi adancimi de 14mm, 16mm, 18mm si 20mm (sunt valorile scrise pe inel intre paranteze).

    demn de remarcat e ca nu trebuie sa demontezi panza ca sa schimbi valoarea adancimii reglate. inelul ala se poate debloca, roti si bloca la loc cu panza montata.



    - am facut o taiere intr-o placa de pal de 18 mm grosime. asta e de folosit cand ai de facut treceri de canale de fire electrice intre diferite corpuri de dulap, sa zicem). in video vezi ca treci prin pal ca prin branza. mare grija insa la stratul din melamina. gaura de iesire poate arata rau daca fortezi scula, asa ca mai bine ai rabdare si tai incet, sigur si frumos.



    - a doua taiere am realizat-o intr-un obiect care contine cam tot tabelul lui mendeleev, inclusiv elemente pretioase, ca aurul. am vazut ca sunt la moda prelucrarile realizate la Iphone 7 pentru montarea unul jack mic de casti, asa ca am decapitat si eu un samsung vechi. i-am scos camera video si l-am botezat polyfem :)







    daca iti place scula, eventual daca o ai deja si-ti mai trebuie ceva accesorii, arunca o privire aici: multifunctionale bosch.


    multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page

    spor!

    No comments:

    Post a Comment