gratar incins in doi timpi si trei miscari
gratar imbelsugat |
daca tot suntem in plin sezon de gratare, sa abordam un pic teoria focului. asta-i o chestie care n-are nicio legatura cu sculele, dar e strans legata de destinul de meserias, de ceea ce trebuie sa stie sa faca un barbat priceput. si anume, sa aprinda un foc din prima, fara sa se chinuie. plus ca e si o chestiune de imagine: daca il vede meseriasa ca se chinuie prea mult sa-l aprinda, nu mai este chiar omul visurilor ei :)
ea are in cap pui la gratar, peste la gratar, carne la gratar, legume la gratar etc. meseriasul trebuie sa-i ofere cat mai repede un foc!
in ecuatia focului, important e sa ai lemne uscate, o sursa de foc si priceperea de a le combina repede si eficient.
prin popor umbla vorba ca esti in stare sa sa faci focul doar daca “te-a pupat tiganca”. rroma, pe stil nou :). trecand peste snoava cu nationalitatile conlocuitoare, secretul sta de fapt in modul in care aranjezi combustibilul in vatra.
incepem cu carbunii. am vazut multa lume care face focul cu lemne, iar cand e jarul gata, adauga carbunii. mie mi se pare o varianta prea greoaie si riscanta. in primul rand, carbunii turnati peste jar tind sa-l sufoce, sa-i ia oxigenul, deci sa ingreuneze arderea. pe de alta parte, cand devine jar, lemnul folosit de tine si-a consumat deja o buna parte din puterea calorica. daca folosesti lemn de esenta moale (brad, sa zicem), e cu atat mai rau: viata taciunilor e foarte scurta. e posibil sa nici n-apuce sa aprinda carbunii.
deci:
carbunii sunt temelia focului |
avantajul e clar: in timp ce arde, rugul din lemn va incalzi, eventual va porni arderea si la stratul de carbuni. iar cand se termina focul, jarul se prabuseste peste carbuni si va continua sa arda bine, cu oxigen din plin.
aranjarea lemnelor e iarasi logica. pune-le astfel incat zona de ardere sa fie oxigenata si flacara sa atinga cat mai multe lemne simultan.
tip #2: construieste o structura piramidala
piramida de lemne construita peste carbuni |
in video vezi cum realizez respectiva structura piramidala. folosesc lemne uscate de 1-2 cm grosime, iar schema de asezare e simpla: pun doua pe o axa, doua pe cealalta axa si tot asa.
e bine ca betele puse in pereche sa fie din ce in ce mai apropiate unul de altul, adica structura sa se stranga spre varf (e trunchi de piramida, nu paralelipiped), astfel incat flacara situata jos sa atinga simultan cat mai multe lemne.
in mijlocul acestei structuri amplasezi ceea ce arde mai bine: hartie, bete foarte subtiri, iarba uscata etc. plasezi flacara acolo, aprinzi si astepti. problem solved!
uite cat e de simplu:
apropo, in video se vede ca de cand torn carbunii si pana in momentul in care pot declara focul pornit trec fix doua minute.
uite aici gratare si toate accesoriile din lume pentru prajit carnea in natura: gratare gradina online, accesorii gratar, accesorii camping.
spor la gratare!
No comments:
Post a Comment