meserias in bricolaj: fac focul cu lemne ude

7/9/17

fac focul cu lemne ude

de dragul unui gratar, ardem si lemne ude

foc cu lemne ude

cu atatea ploi in ultima vreme (umiditatea atmosferica a ajuns ceva gen norway weather), de la deschiderea sezonului cald si pana acum am avut de nenumarate ori ocazia sa fac focul cu lemne ude. le pastrez si eu intr-un loc oarecum ferit de ploaie, dar nu le tin chiar sub umbrela. deci le cam ploua. si pariez ca ai trecut prin aceleasi dificultati.

iti mai vand un pont. e de folosit si in excursia la padure, si pentru gratarul de acasa. si te va ajuta in conditii grele, in care focul refuza sa porneasca.



lampa cu gaz
cum ma lupt eu cu umezeala lemnelor? simplu: folosesc o lampa cu gaz. intai din comoditate, dar si pentru eficienta.









comoditatea nu e cazul sa o explic. eficienta da. lampa e de mare ajutor cand a plouat sau a nins pe lemne. or fi ele uscate la interior, dar daca la suprafata este apa (indiferent de starea de agregare), lemnele astea au prostul obicei sa nu ia foc prea usor. cu lampa aia le usuci in cateva secunde si reusesti sa faci rapid ce ti-ai propus: gratarul.

foc cu lemne ude

pe subiectul asta nu prea sunt multe vorbe de spus. e de ajuns sa iti arat. deci, arunca o privire pe filmuletul urmator. vei vedea cum am facut un foc in conditii “vitrege”: am lemne uscate, dar le stropesc din abundenta cu dusul (un jet de apa timp de 15 secunde cred ca simuleaza o ploaie buna). apoi tin pe lemne flacara de la lampa cu gaz fix 38 de secunde. ntre noi fie vorba, eu as fi tinut-o un pic mai mult, dar mi s-a terminat gazul din butelie :).

cu toata apa turnata pe lemne, focul porneste.

qed.




la mine functioneaza chestia asta. daca ti se pare si tie ca e o varianta de urmat, uite niste lampi cu gaz aici: lampi gaz. uite si un amnar, daca vrei sa folosesti metoda asta primitiva si tocmai de aceea atat de cool de aprindere. am facut o postare despre folosirea lui aici: foc-cu-amnarul.

daca esti incepator in ale gratarului si inca n-ai trusoul complet, uite si niste gratare + accesorii: gratare gradinaaccesorii gratar.



spor la grill indiferent de vreme!

No comments:

Post a Comment