meserias in bricolaj: teoria saibei

5/15/18

teoria saibei

ce este si ce vrea saiba?

saibe

la sugestia unui cititor, vorbim un pic despre saibe. ce sunt ele si de ce le iubim :)

nu ma apuc sa vorbesc despre toate saibele existente pe lume si nici despre teoria asamblarilor filetate. vorbesc despre ceea ce putem intalni la noi acasa, la proiectele uzuale. vei vedea ca nu e mare filozofie. totul e legat de vesnica lege a bunului simt.







saiba grower, stelata


saiba grower, saiba stelata
pe astea le discutam impreuna pentru ca diferenta dintre ele e doar de forma, in timp ce functionalitatea e aceeasi. astea sunt niste piese elastice, care asigura asamblarea surub - piulita impotriva desurubarii. avand in vedere ca piulita e mai predispusa la acest pericol, acolo montam si saibele astea: sub piulita. saibele sunt recomandate la asamblari supuse vibratiilor, adica alea susceptibile la desfacere. d-aia sunt asigurate cam toate piulitele de la bicicleta, in timp ce la alea folosite pentru prinderea elementelor unui balansoar nu prea gasesti saibe grower (desi eu personal as pune saibe si acolo. just in case...) 

saiba plata

1 functionalitate mecanica

de ce folosim saiba plata


trebuie folosite la fixarea in suruburi a pieselor cu pozitie reglabila. pentru suruburile folosite in acest scop nu sunt prevazute gauri, ci canale (pentru reglarea pozitiei piesei de fixat).
in acest caz, suprafata de contact direct intre capul surubului sau piulita si piesa este mai mica decat in cazul prinderii in gaura. ca sa realizam o prindere ferma, trebuie sa marim cumva aceasta suprafata. si o facem in mod artificial cu ajutorul saibelor plate.
de aici deducem ca aceste saibe se pot monta nu doar la piulita, ci si la capul surubului, in functie de pozitia de montaj. 

cand trebuie sa folosesti saiba plata


ar mai fi de mentionat o situatie in care se impune folosirea saibei plate: la fixarea unor elemente foarte subtiri, care se pot deforma /rupe / sparge sub apasarea directa a piulitei. e cazul prinderii in suruburi a foilor metalice subtiri (tabla), a materialelor cu duritate superficiala mica (lemn) sau a placilor casante (plexiglas / policarbonat). rolul saibei plate este sa distribuie forta de apasare exercitata de strangerea surubului pe o suprafata cat mai mare. este unul dintre motivele pentru care holzsuruburile de prindere a tablei de acoperis se vand cu saiba plata incorporata: fabricantul isi doreste ca produsul lui sa-si faca datoria indiferent de cat de zgarcit sau lenes ar fi meseriasul (si, din motivele amintite, n-aiba chef sa foloseasca saibe) 


surub cu saiba incorporata


aici poate ca merita sa mentionam o alta regula de bun simt in asamblarile filetate. in cazul suruburilor montate vertical, cel mai bine este sa asezi surubul cu capul in sus. explicatia e simpla: in cazul dramatic in care piulita se desurubeaza si cade, surubul ramane totusi la locul lui, pe pozitie, nu-l trage gravitatia in afara gaurii. evident ca si regula asta se aplica in functie de necesitati. daca e ceva ce impune montarea surubului invers, cu capul in jos, asta e :) 

2 functionalitate electrica


saibele plate se mai folosesc cu un scop: la realizarea contactelor electrice. e cazul suruburilor de care prinzi un conductor electric. aici, prezenta saibei asigura presiune axiala pe sarma, deci un contact electric ferm si o prindere mecanica durabila. daca o pui direct sub piulita sau capul surubului, adica nu folosesti saiba, in momentul in care strangi cu cheia exista pericolul ca forta de frecare dintre piulita si sarma sa miste conductorul si sa rezulte o conexiune proasta din toate punctele de vedere.

discutia se poate dezvolta intr-o directie noua cand ajungem aici: cazul in care nu poti folosi o saiba. aici e de aplicat alta regula. e tot una de bun simt.

deci, ce faci daca situatia impune un contact direct intre sarma si ansamblul surub-piulita?


  • varianta ideala – folosesti un papuc dedicat acestei operatiuni. ai la dispozitie doua variante: papucul “O” (inelar) si papucul “U” (furca) 
papuci sau ochi din sarma

  • daca nu poti, improvizezi unul. adica dezizolezi sarma mai mult si faci din ea un ochi in jurul surubului. adica realizezi din conductorul electric exact ceea ce iti trebuie: papucul / saiba. tine cont de un sfat: cand pui ochiul pe surub, fa-o astfel incat sensul in care este rasucita sarma sa fie acelasi cu sensul in care vei rasuci piulita sau capul surubului. atunci cand vei strange asamblarea, frecarea va tinde sa stranga ochiul de sarma din conductor, nu sa-l desfaca 
    conexiune electrica cu surub

  • daca nu poti nici sa faci un ochi din conductorul ala, adica trebuie sa te bazezi pe un contact tangential al sarmei cu tija surubului, e foarte nasol. in felul asta vei realiza o conexiune electrica periculoasa. eu te sfatuiesc sa nu faci niciodata o asemenea legatura! dar daca pur si simplu n-ai incotro, daca e o chestie temporara, daca esti disperat etc, sunt solutii. alege cu grija partea surubului pe care asezi capatul sarmei! cand strangi piulita / surubul, astfel incat frecarea sa tinda sa traga conductorul in interior, nu sa-l arunce in afara. faci asta ca sa fii sigur ca realizezi o conexiune corecta, ferma, nu una care sa cedeze la prima vibratie si sa nu sa nu mai faca contact sau, mai rau, sa produca scurtcircuit sau flama + incendiu. prin urmare, trebuie sa pui sarma in partea stanga a surubului! (privit axial, dinspre capatul liber) 



daca vrei sa-ti faci aprovizionarea, uite in link saibe, suruburi cu saiba, pulite cu saiba etc: saibe si suruburi.

pe tema asta cred nu mai e cazul sa adaug nimic. as zice ca am scris lucrurile de baza, pe care e bine sa le stie orice meserias cand isi pune in opera proiectele casnice.



spor!

No comments:

Post a Comment