meserias in bricolaj: dispozitiv de taiere cu bormasina

4/12/18

dispozitiv de taiere cu bormasina

adaptor taiere cu bormasina

adaptor taiere cu bormasina


am o noua scula pentru meseriasul din tine: dispozitivul de taiere cu bormasina. adica aduc inca o dovada ca bormasina e scula totala: poate face absolut orice, daca o dotezi cu accesoriul potrivit.


pentru ca sunt un admirator al bormasinii, una dintre dorintele mele a fost sa-mi cumpar toate adaptoarele posibile si imposibile inventate pentru aceasta scula, astfel incat indiferent ce operatiune as vrea sa fac, sa o pot executa cu aceeasi masinarie plus un accesoriu luat din gentoiul cu dispozitive. cred ca aproape am reusit.




adaptorul asta functioneaza ca un castor obsedat: rontaie ca dementul din material cu un dinte foarte puternic, la frecventa de functionare a unei masini de cusut :)

dintele lasa in spate o urma lata de vreo 3,5 mm, adica diametrul cutitului. frecventa muscaturii o stabilesti tu prin modificarea turatiei mandrinei, iar avansul il stabilesti tot tu in functie de cat de tare impingi cutitul in material. asta e o chestie care difera de la o taietura la alta: reglezi avansul maxim in timp ce faci taietura simtind la mana cat e de mare rezistenta la inaintare.


un adaptor,
doua capete de taiere

dispozitivul are din constructie doua capete taietoare. practic, cumperi doua scule la pret de una. in functionare, un cap taietor joaca rolul de suport pentru maner, adica te ajuta sa sustii si sa ghidezi scula, iar pe celalalt il folosesti la executarea taieturii. daca taisul primului cap se uzeaza, n-ai decat sa desurubezi manerul, sa-l montezi in partea cealalta si gata, ai din nou scula noua!






cum functioneaza? in ciuda asteptarilor pe care le poti avea cunoscand accesoriul pentru bosch ixo de aici accesorii-bormasina, cel de azi nu e o clasica foarfeca, e mai degraba un fel de freza. sau, daca ne gandim la dinamica taieturii, seamana cu o masina de rabotat. whatever, conteaza mai putin cu ce seamana, important e ca-si face treaba.

cutitul musca putin cate putin din material pe profilul unui semicerc, adica pe linia de contact cu materialul. uite un video filmat la relanti ca sa-i intelegi mecanismul de functionare, rolul gaurilor tehnologice, circuitul spanului etc:



grosimea materialului care poate fi taiat este de 2 mm. e cam putin, daca judeci repede, dar sa nu uitam ca asta nu e o foarfeca profesionala de taiat tabla, e o scula de mana adaptata la bormasina. deci oricum n-ai putea-o forta ca sa tai un blat de bucatarie ori vreun cornier gros din fier.


pe mine ma incanta dispozitivul asta pentru ca e relativ compact, nu ocupa spatiu prea mult, deci il pot cara dupa mine alaturi de bormasina fara efort prea mare.

ma incanta maxim si faptul ca are doua capete de taiere. adica vine la purtator cu cea mai importanta piesa de schimb. daca rupi / tocesti taisul ala in ceva, il ai la dispozitie pe celalalt. plus ca bagi la cap ca materialul pe care il taiai e prea dur pentru scula asta si ca trebuie sa nu mai tai asa ceva cu acest dispozitiv, folosesti alta varianta: pendular, flex etc.

sunt doua modalitati in care poti folosi acest dispozitiv:



  • tinand bormasina in mana, chestie care se preteaza la taieri executate in materiale de dimensiuni mari, stabile



  • in cazul in care poti tine materialul de decupat cu mainile (e de dimensiuni rezonabile), e recomandabil sa fixezi bormasina pe masa cu dispozitivul prezentat aici accesorii-bormasina, sa fixezi cumva si manerul dispozitivului si sa faci taietura miscand materialul pe conturul de decupat.




eu l-am cumparat pentru ca imi place sa am tot ce misca in materie de scule, dar sa stii ca n-o sa-l tin ca pe o bijuterie, o sa-l pun la treaba. i-am gasit nenumarate aplicatii, de intalnit in proiecte de mica anvergura: carton, plastic, aluminiu, tabla de fier




span rezultat din
utilizarea adaptorului
dispozitivul se numara printre printre sculele nu foarte periculoase, deci nu prea am ce sfaturi sa-ti dau legate de securitate. in exploatare am intalnit un singur pericol mare: cand tai metal. la otel si aluminiu, taierea produce bucati mici de span care-ti pot sari in ochi. ca sa nu risti nimic, poarta ochelari de protectie si vei lucra ca la carte: simplu, curat, sigur.





daca-ti place scula, uite unde o poti comanda online: adaptor taiere bormasina


daca vrei alte scule, poti sa le gasesti si aici: scule diy. sau aici: alte scule diy

spor!

No comments:

Post a Comment