meserias in bricolaj: extractor suruburi

9/19/18

extractor suruburi


trusa extractor suruburi

cum rezolvam un surub blocat?




cui nu i s-a intamplat macar o data in viata sa dea peste un surub blocat in gaura, cu capul distrus, care sa nu mai vrea sa iasa de acolo?

cand pui surubelnita pe asa ceva si nu merge, ajungi sa injuri de toti sfintii si sa-ti doresti sa ai puterea lui superman ca sa te poti strecura in gaura aia filetata si sa vezi ce s-a intamplat acolo de a ajuns sa para surubul ala sudat, lipit, crescut parca in mod natural in filetul ala...





de ce se intampla asta? de ce se blocheaza suruburile in gaura? aici vorbim despre un complex de cauze, una de la mama natura, una de la priceperea / graba meseriasului.

mama natura trimite umezeala pe surub. acesta la randul ei produce rugina, iar surubul se gripeaza in gaura si devine greu de desurubat.

graba / priceperea meseriasului are o contributie importanta la distrugerea capului surubului. la crucea aia de antrenare. adica, meseriasul foloseste o surubelnita nepotrivita. sau nu apasa suficient de tare pe ea. in ambele cazuri, efectul este ca varful surubelnitei aluneca pe capul surubului. cand se intampla chestia asta de suficient de multe ori, strunjesti capul surubului si rotunjesti gaura cruce. din dificila, desfacerea surubului devine imposibila.

am pus mana pe un dispozitiv special de extras asemenea monstruozitati. cand il folosesti, tine minte un lucru: sensul de rotatie trebuie setat spre stanga!!!



principiul de functionare este foarte simplu: bitul ala are un capat cu burghiu (pe stanga), cu ajutorul 
burghiu pe stanga
caruia pregatesti terenul. adica transformi crucea aia distrusa intr-o gaura curata.


apoi intorci bitul pe partea cealalta si folosesti tarodul conic pentru filet pe stanga.

il infigi si-l rasucesti cu viteza mica (spre stanga, nu uita!), ca sa apuce sa fileteze gaura pe care tocmai ai dat-o in capatul surubului.

tarod pe stanga

cand nu mai poate inainta, adica se blocheaza in diametrul mai mare al tarodului sau capul tarodului ajunge la fundul gaurii, incepe sa-l desurubeze.

nu trebuie sa-l desurubeze pana la capat. e suficient sa-l scoata cativa milimetri, ca sa-i poti prinde capul cu patentul si sa-l dai afara. simplu, curat. e exemplul perfect de dispozitiv de doi lei, care te scoate totusi dintr-un rahat adanc.



in trusa de extragere a suruburilor ai 4 biti d-astia speciali pentru 4 diametre de surub.


set extractoare suruburi


cred ca ar mai fi de spus un lucru important: suruburile care pot fi extrase cu dispozitivul asta sunt cele cu filet holt, de lemn sau diblu. sau suruburi cu filet metric, cap imbus. adica doar suruburile cu cap ingropat, care nu pot fi antrenate altfel. in cazul celor cu cap hexagonal distrus, le rezolvi cu muschi + menghina cu blocare sau patent sau cheie franceza.



aveam de gand sa-ti arat si un video cu demonstratia functionarii acestui extractor, dar s-a dus bateria camerei video fix la mijlocul filmarii si n-a inregistrat nimic. si aveam la dispozitie un singur surub blocat. asa ca nema video. am doar pozele cu surubul ruginit inainte si dupa:



surub ruginit / surub extras
dar cu prima ocazie in care intalnesc un asemenea surub o sa fac o filmare. cu acumulatorul camerei incarcat 100%.

daca ti se pare utila jucaria, uite de unde o poti comanda online: extractor surub rupt. alte accesorii pentru surubelnita ta gasesti aici: accesorii surubelnita electrica

daca vrei alte scule, poti sa le gasesti si aici: scule diy


spor la desurubat!

No comments:

Post a Comment