meserias in bricolaj: inca o cheie universala

12/4/19

inca o cheie universala

cheie cleste menghina
cheia-cleste-menghina


scula pe care ti-o arat azi e de toate: si cheie, si cleste, si menghina. de aceea e greu de botezat. chinezii i-au zis universal wrench. iau si eu traducerea mot-a-mot si-i zic cheie universala, desi simt ca ar merita o denumire personalizata, pe masura nenumaratelor lucruri de care e-n stare.

vorbim despre o scula complexa, pe care fabricantul a prevazut-o cu 4 falci mobile, care se infig si se fixeaza pe aproape orice profil. de asemenea, acopera o gama generoasa de dimensiuni, deci este de folos la nenumarate operatiuni uzuale din gospodarie / din atelier. e scula jolly-joker, poate inlocui o intreaga trusa de scule.




cheie universala
hai sa vedem despre ce vorbim.


in loc sa citesti o descriere, te-ai putea uita la poza, dar eu imi fac datoria si scriu cateva cuvinte despre ce vezi in poza aia. actionarea sculei e pe modelul clestelui: apropii manerele alea unul de celalalt si obtii o forta de strangere. ce e iesit din comun la cheia asta e modul de transmitere a fortei. apasarea ta pe manere se transmite catre varful cu configuratie speciala, cu 4 puncte de contact scula-piesa, chestie care-i asigura statutul de scula de mana multifunctionala.


falcile sunt dintate, deci asigura
 o strangere ferma a piesei


dupa cum vezi, varful e prevazut cu 4 falci culisante, care, pe masura ce strangi manerele, converg spre centru pe axe radiale, amplasate din 60 in 60 de grade. profilul pe care il realizeaza este un hexagon incomplet: falcile acopera 4 din cele 6 laturi. asadar, orice piesa ai pune in centrul varfului, falcile se vor strange pe ea si o vor imobiliza.




sistemul asta de strangere seamana oarecum cu mandrina bormasinii sau cu un universal de strung cu 3 bacuri, insa exista si diferente notabila. la mandrina, cele 3 bacuri amplasate la 180 de grade unul de celalalt sunt actionate (stranse) simultan, ca sa centreze piesa, si se strang cu cheia. falcile acestui cleste au o miscare independenta una de alta, asadar scula suporta si piese cu forme neregulate. plus ca sunt falci striate, ca varful unui cleste patent. si se strang cu mana. deci, basically, vorba romanului :-), cheia asta e o menghina care se autoadapteaza la profilul piesei tale, indiferent care ar fi acela.



limitele dimensionale ale piesei de prins cu clestele asta

limitarea dimensionala e importanta si probabil ca e cel mai mare minus al acestei scule. falcile alea sunt active in intervalul 14mm-22mm. ce e peste 22 nu incape, ce e sub 14 nu e strans. dar daca ai de manevrat piese care se incadreaza in aceasta gama, scula asta e aur curat.

cheia e usoara, incape in buzunar, o poti lua peste tot cu tine.



la ce iti poate fi de folos? pai, la de toate: repari, surubaresti, montezi / demontezi lucruri prin casa, in garaj, in gospodarie, in atelier. strangi piulite, tii contra de capul surubului, imobilizezi tevi pe care insurubezi ceva fittinguri, imobilizezi o piesa pe care o prelucrezi cu flexul, repari bicicleta, ii gasesti tu o utilizare.



evident ca prima utilizare la care ma gandesc este pe post de cheie franceza / cleste papagal pentru profile rotunde: tevi, bare rotunde, tije filetate, prezoane etc. prinderea in patru puncte e ferma, odata ce prinzi ceva intre falcile alea nu mai scapa

o alta utilizare este in loc de cheie fixa / tubulara / inelara. falcile se strang perfect pe capul hexagonal al surubului. eficienta strangerii e mai mare pentru ca are loc pe patru laturi ale hexagonului, in loc de doua, ca la cheia fixa.

fortez un pic logica si spun ca poti folosi cheia asta si pe post de imbus. de fapt, poti actiona cu ea capul cilindric al surubului imbus.



la ce folosesc eu, personal, cheia asta? la nimic! eu am luat-o pentru ca sunt nebun si vreau sa am toate sculele din lume :)



spor!

1 comment: