meserias in bricolaj: fantana arteziana solara

7/8/20

fantana arteziana solara

speciala pentru canicula


m-am cam lenevit si n-am mai facut nimic interesant in ultima vreme, ca sa iti pot arata aici. dar macar am folosit netul pentru ceva achizitii online si ma gandesc sa-ti arati ce am mai cumparat misto.

 





am luat de la chinezi (aliexpress) o fantana arteziana solara minuscula. adica vreo 20 cm diametru, vreo 5 inaltime. partea de sus e acoperita cu celule solare, cale alimenteaza o pompita. mai primesti cateva duze diferite pentru stropit si un prelungitor, cu ajutorul caruia poti regla inaltimea la care plasezi duza.



 


e buna pentru ca o poti plasa intr-un ghiveci, o tava, orice alt recipient cu dimensiuni rezonabile, care sa incapa intr-un balcon, pe o terasa, intr-un foisor, undeva unde vrei sa racoresti atmosfera cu un pic de apa. poti plasa fantana si intr-o tava nu foarte inalta. in acest caz, fantana nu va pluti, dar o prinzi pe fundul tavii cu ventuzele cu care e dotata pompa. merita mentionat ca poti sa pui fantanica asta plutitoare si intr-o piscina, pe post de joc de apa. totul e sa o ai :)


eu n-am piscina, ca am luat-o pentru foisorul din curte sau s-o tin in fata intrarii in casa in zilele caniculare.


deci, umpli vasul cu apa, il pui la soare si fantana porneste. ca s-o opresti, trebuie s-o bagi la loc in cutie. cata vreme are soare, functioneaza.


cu apa e o problema, ca ti-o arunca dintr-un vas prea mic. si daca o montezi pe balcon, face inundatie. ei bine, asta se regleaza din diametrul recipientului. daca e suficient de mare si nu pui vreo duza care sa imprastie apa prea mult, apa aia cade inapoi in vas, deci este recirculata si nici nu stropesti aiurea pe jos, nici nu e nevoie sa umpli vasul la fiecare 5 minute.


uite in video ca functioneaza si la umbra sau in conditii de cer noros, ceea ce e un plus. e drept, cand sunt nori jetul e intermitent si mai slab (vezi in video: pe masura ce iese soarele din nori, jetul de apa creste in debit si viteza).

 



cand am cumparat-o, m-am gandit inclusiv la cainii mei, care sufera de caldura. am zis sa aiba si ei unde sa vina si sa-si bage capul sub un jet de apa ca sa se racoreasca pe caldurile astea. evident ca ei n-au facut asta, dar cel putin am sufletul impacat :)



ce sa-ti zic, eu am luat-o de pe aliexpress. a venit in doua luni, dar m-am bucurat ca un copil cand am primit-o, asa ca am uitat asteptarea.

uite cateva variante de arteziene de gasit online la noi, cu termen mai scurt de livrare. 



spor!

No comments:

Post a Comment