meserias in bricolaj: bosch rotak vs molie

7/1/20

bosch rotak vs molie

dezinsectie cu masina de tuns gazonul
(invazia insectelor)

 


am din nou invazie de gaze daunatoare in curte. bestia e aia verde galbuie din poza. (+ later edit plosnita + later edit tigru platan)

cel mai probabil se numeste molia verde a strugurilor (asa mi-a zis veterinara din baneasa, de la cocosatu, care alaturi de sotul ei tine farmacia aia veterinara si e cea mai tare specialista in fitosanitare din bucuresti si imprejurimi). deci, am invazie!

nu stiu ce are special anul asta, dar planetele s-au aliniat cumva favorabil pentru insecta asta, ca s-a inmultit ceva de speriat. de obicei imi invada via si distrugea strugurii. acum a invadat toata vegetatia, inclusiv gazonul: cum faci un pas, cum se ridica un roi de musculite d-astea. nu stiu daca am reusit sa surprind fenomenul in video, dar crede-ma ca e nasol.



mustele nu pisca, nu bazaie la ureche, deci as zice ca nu sunt deranjante pentru om, dar proliferarea lor ma enerveaza: pun stapanire pe curte si pe toate plantele. si n-am chef sa astept sa vad efectele nasoale ascunse. le distrug acum, pana nu e prea tarziu. 


eu stiu sa le combat cu reldan 22 EC 20 ml ( diluezi continutul acelei fiole in 16 l apa). stropesc via de doua ori pe an si gata. acum, pentru ca sunt atat de multe, am decis sa lupt cu ele murdar: am folosit masina de tuns gazonul. 


tund iarba si se intampla urmatoarele: lama poate le omoara, poate nu, dar sigur le aspira, le ameteste si le arunca in cos. cand vars continutul cosului in sacul de plastic, le-am capturat forever. probabil ca lama mai aspira si ouale sau moliile gestante, whatever, trage tot ce nu-mi trebuie mie si plaseaza in cos, apoi in sac, apoi la gunoi.





uite in filmare cam cum merge treaba. eu zic ca am facut treaba buna. dupa tunderea gazonului am si stropit, just in case. plus ca am dat pe vita de vie, sa n-o omoare bestiile astea mici :) 


uite aici mai multe despre utilajul folosit: ingrijire-gazon-2-masina-de-tunsuite si ceva solutii combatere daunatori cu care sa-ti ingrijesti casa, balconul, curtea, ce ai.

cel mai bine e sa faci poza daunatorului sau efectelor si sa mergi la farmacia veterinara. eu iti pot recomanda doua: cea de la cocosatul, in baneasa, si aia din piata obor, unde e un alt medic super-tare in domeniu. vezi si tu pe unde ai drum.


later edit 1:

cand verificam prin curte efectele actiunilor mele, am descoperit ca este in pregatire o a doua invazie a insectelor. una mult mai ticaloasa: plosnita cerealelor (gandacul puturos).


stii insecta, ca e plina tara de asa ceva: aia care miroase groaznic cand e vie si cumplit atunci cand o storcesti. duhoarea asta e arma ei chimica, dar asta nu inseamna ca eu o s-o las in pace. am dat peste un cuib si l-am nimicit.








e interesant cum insecta depune oua pe dosul frunzelor si le aseaza in forma asta aproape perfecta de triunghi echilateral. eu am dat peste cuib cand tocmai eclozasera ouale. au disparut.




later edit 2:

a - povestea cu masina de tuns e buna, dar nu e de ajuns. le-am rarit, dar molia aia se inmulteste ca nebuna. deci mai trebuie sa dau si otrava local, sa nu omor celelalte animale din curte (pisoi, catei)

b - ouale de plosnita trebuie cautate si gasite pana sa eclozeze. am tot gasit cuiburi, le-am tot distrus

c - evident ca din invazia asta nu putea lipsi nenorocitul de tigru de platan. l-a prins pe dosul frunzelor de mure si i-am facut poze. am si insecta adult, si cuib (puzderie de oua depuse). pe asta nu stiu sa-l combat cu insecticide, se pare ca nu exista in romania ceva eficient impotriva lui. asadar, incerc doua solutii, una pentru insectele adulte, cealalta pentru oua (pana eclozeaza):


aspiratorul-de-gradinail pornesc si aspir tufele, cu speranta ca voi captura in sac insectele. dupa aia dau cu spray cu insecticid in sac si scap de ele


- aprind bricheta si ard frunzele unde sunt depuse oua. cu grija, sa nu dau foc la curte!



orice ai folosi, aspiratoare gradinapompe de stropitarzator sau lampa gaz, iti urez succes la exterminat insecte. eu m-am saturat de ele, am pornit razboiul total. 

spor!

No comments:

Post a Comment