meserias in bricolaj: reparatie furtun "magic hose"

7/14/23

reparatie furtun "magic hose"

reparatie furtun extensibil


defect magic hose
(demontabil sau capsulat)



am vorbit despre furtunul asta aici furtun-de-gradina-extensibil (magic hose). presupun ca multa lume il foloseste pentru ca e destept – se goleste singur de apa, se strange usor, se depoziteaza usor. partea rea e ca fabricantul a schimbat metoda si l-a facut imposibil de reparat. versiunea mai veche avea fittingul demontabil si reparabil, acum e capsulat. il cumperi, il folosesti, iar cand se rupe il arunci la gunoi.

azi iti arat cum sa-l repari si pe asta capsulat


in video vezi ce diferenta este intre versiunea veche si cea noua. cea veche, demontabila, era usor de reparat: scoteai pe rand piesele: inelul, mansonul tronconic si invelisul ala alb. fixai furtunul de silicon, montai piesele inapoi si aveai iarasi un furtun functional. varianta noua e capsulata. are inelul ala de tabla de aluminiu, care fixeaza furtunul pe stutz. vezi in video:




hai sa reparam unul d-asta capsulat

cu ocazia asta iti arat si un nou tip de defect intalnit: camasa aia de material textil e mai proasta, e innadita, e mai putin rezistenta si efectul este ca nu mai protejeaza foarte bine furtunul din silicon. apare umflatura aia din video de mai jos, care inseamna pericol de spargere. nu astepta sa se sparga, ca atunci se repara mai greu.




cea mai importanta operatiune este prinderea furtunului de silicon pe stutzul conectorului rapid si realizarea etansarii. pentru asta facem doua improvizatii: facem o legatura pe care o mai folosim la matisarea cablurilor de otel si folosim camasa textila pe post de canepa montata pe filetul olandezei.



sa le luam pe rand. se sparge furtunul. il tai de la spartura si trebuie sa montezi conectorul pe noul capat al furtunului.

1. demontezi conectorul de pe bucata de furtun pe care o arunci. pentru asta trebuie sa tai colierul metalic cu care e capsulat furtunul din silicon pe stutz. poti folosi un flex, o multifunctionala, o panza de bomfaier. taie cu grija, sa nu retezi si stutzul.

!!! daca tai cu flexul sau cu multifunctionala, ai grija sa nu topesti stutzul. camasa aia metalica se incalzeste tare !!!

2. odata ce ai eliberat stutul, treci la pregatirea restului de furtun. intai trebuie sa-l extragi din camasa. camasa se intinde, furtunul se strange. trebuie sa ai rabdare, pentru ca e o operatiune dificila: tii de camasa textila si scoti furtunul ala milimetru cu milimetru. e ca si cum ai pune un elastic nou la chiloti fara sa ai o agrafa cu care sa-l agati si sa-l tragi prin spatele cusaturii. e greu, dar merita efortul.

3. bagi furtunul pe stutz si treci la strangere. inlocuiesti inelul de aluminiu folosit de fabricant cu sfoara. uite in video cum fac. eu folosesc o pentru asta elasticul de prins masca covid de urechi.






4. montezi la loc conectorul. aici iti zic a doua smecherie: tai pe generatoare vreo doi cm din invelisul textil. taie cat iti trebuie sa vii cu ea pe filetul conectorului, apoi vii cu piulita olandeza si strangi. partea textila e ca un fel de canepa pe filet. nu o etanseaza, dar asigura o strangere buna. strange cu grija, sa nu se sparga plasticul ala

furtun capsulat reparat


gata, ai furtun functional, reparat in ciuda dorintei fabricantului de a-ti vinde unul nou 😀


spor!

No comments:

Post a Comment