meserias in bricolaj: suport metalic de perete pentru sticle vin

4/4/24

suport metalic de perete pentru sticle vin

suport vertical pentru sticle de vin






am tot cautat un suport pentru sticle de vin care sa fie montat pe perete, sa te ajute sa expui niste sticle pe verticala fara sa consumi prea mult spatiu. ceva util si cat de cat frumos. sau macar sa nu tie urat J

n-am gasit ceva pe placul meu si, ca orice meserias, am zis sa construiesc unul. nu de alta, dar m-a rugat wine.master.mafu, un fan al acestui blog. se ocupa cu critica de vinuri si mi-a cerut o recomandare pentru un asemenea element functional si de decor, poate-l foloseste in studioul unde inregistreaza recenziile la vinuri






solutia mea se bazeaza pe o pereche de sine metalice pentru console. le-am folosit si la dressing (link), asa ca nu-mi sunt straine. aici am folosit sine simple, nu duble. le-am vrut mai mici, mai discrete, sa corespunda cerintelor estetice.


materiale necesare



sinele din fabrica doua feluri de gauri: unele rotunde, de prindere in zid, altele ca niste fante dreptunghiulare, pentru fixarea consolelor. primele ma intereseaza. pe alea voi prinde eu consolele home made. celelalte sunt inutile.





asadar, sina de la magazin are nevoie de cateva gauri in plus. o data e nevoie de gauri pentru console, la distanta de 10 cm una fata de alta. in intervalul asta sticlele au loc, le vezi, nu sunt nici prea distantate, nici prea apropiate. si in astia 10 cm incap cam toate sticlele standard de vin. alte gauri sunt necesare pentru prinderea sinelor metalice in perete. asta, ca sa nu sacrifici gaurile de console pentru fixarea pe zid. tema de proiect impune folosirea la maximum a spatiului de expunere.


sa vedem ce facem cu consolele. cele vandute la magazin pentru polite sunt inutile. nu indeplinesc conditiile necesare nici pe criteriul eficientei sustinerii unei sticle, nici estetic. am zis sa confectionez eu unele. niste console solide si frumoase. Solutia: teava rotunda metalica, ΓΈ12 mm. eu am luat-o de la brico, era taiata la 1m si la 2m. am folosit bucati de 20 cm, cat sa sustina sticla cilindrica pe generatoare. prinderea acestei tevi in sina metalica am realizat-o cu ajutorul unor piulite cilindrice de cuplare M6. exista si varianta alternativa a piulitei expandabile pentru beton, tot M6, dar prima se potrivea mai bine cu diametrul interior al tevii, asa ca pe aia am folosit-o.

am mai cumparat niste suruburi M6 x 30 mm pentru prinderea consolei pe sina metalica. plus niste vopsea.

sa trecem la constructia propriu-zisa.





am pornit flexul si am taiat tevile. le-am debavurat la capete, am batut cu ciocanul cate o piulita in interiorul tevii. apoi am folosit suruburile ca sa fixez consolele pe sinele metalice si am trecut la montajul sinelor pe zid.


pentru aceasta faza am avut nevoie sa fac niste probe prealabile, sa vad care este cea mai potrivita deschidere intre consolele care sustin o sticla, sa stiu la ce distanta sa montez sinele. provizoriu am montat sinele pe o scandura, sa testez mai multe deschideri. am folosit variantele de 5 cm, 5,5 cm si 6 cm intre console. solutia castigatoare a fost cea de 6.



am dat gauri in zid, am fixat sinele, am pus sticlele pe console.

capatul liber al consolelor poate migra un pic spre exterior sub actiunea greutatii sticlei. ca sa-l fixezi pe pozitie relativ la cealalta consola poti folosi niste agrafe de sarma otelita, indoita la capete si infipta in cele doua tevi.



gata, am suport de vin pentru perete. nu e o frumusete, e mai degraba utilitar. trainic, imi permite sa depozitez sticle pe inaltime, sa fac economie de spatiu. daca-ti place, fa-ti si tu unul. daca nu, nu :)

spor!

No comments:

Post a Comment