meserias in bricolaj: mandrina de schimb

2/18/14

mandrina de schimb


mandrina de schimb

adaptor mandrina













cine are un bosch gbh 2600 (prezentat aici ciocan-rotopercutor-profi) nu se limiteaza la folosirea unui anumit tip de burghiu, cu coada cilindrica sau coada sds. bijuteria aia are in dotarea standard doua mandrine - una sds, una cu prindere cilindrica - componente care se schimba foarte usor.

cine n-are o asemenea scula cauta solutii. cum sa folosesti o singura bormasina cu toate tipurile de scule? cum sa utilizezi si burghie cu coada sds si scule cu coada cilindrica fara sa cari dupa tine doua tipuri de bormasini?

hai sa vedem care-i solutia.








sa zicem ca ai de facut o lucrare unde trebuie sa dai gauri in lemn si in zid. pentru lemn iti iei niste freze cu coada cilindrica, actionate de o bormasina cu mandrina normala. pentru zid ti-ar trebui niste scule cu coada sds, pentru care ai nevoie de o rotopercutanta cu mandrina sds.



o bormasina, doua mandrine, orice scula

teoretic, poti sa iei cu tine doar o bormasina normala si sa bagi in mandrina burghiul cu coada sds. practic, nu e recomandabil (strici coada) si nici eficient: burghiul sds nu va functiona la capacitate maxima. faci chestia asta numai la disperare. poate nici atunci.
cat despre varianta inversa, nu se poate. sa pui un burghiu cu coada cilindrica intr-o mandrina sds e imposibil.

ce te faci? cari dupa tine doua masinarii plus burghiele aferente? nu. varianta mai simpla e sa ai o bormasina sds si sa te dotezi cu un adaptor inteligent.



dispozitivul asta e o mandrina normala (cu prindere cilindrica), montata pe o coada sds. gata, problema rezolvata!

domeniul de prindere al mandrinei de schimb este 1,5 - 13 mm, deci cel acoperit de aproape orice bormasina cu mandrina clasica, asadar poti folosi in varful bormasinii sds toata gama de burghie si scule cu putinta. asta a fost tot!

merita sa precizez ca aia din poza e o mandrina cu strangere rapida. poti cumpara si un adaptor cu coroana dintzata si strangere cu cheia, fiecare dupa pofta inimii. eu o prefer pe cea cu strangere rapida pentru ca atatia muschi cat sa imobilizez coada sculei inca mai am, dar din fericire nu posed forta necesara sa o si blochez acolo (ceea ce cu cheia probabil ca as reusi). cu strangerea asta e lucru delicat: mai usor e mai cu spor :)

ai vazut adaptorul in poza, uita-te si in video sa vezi ce simplu e sa-l montezi si sa-l folosesti. pe scurt, insurubezi mandrina in coada, o srangi cu cheia. apoi prinzi mandrina in coada si cu surubul aferent. atentie, surubul asta e cu filet invers!!!



uite unde gasesti mandrina

spor!

No comments:

Post a Comment