meserias in bricolaj: contor electric / led vs halogen

3/6/13

contor electric / led vs halogen



contor electric

contorul de energie electrica



hai sa mai vorbim despre o scula buna la casa omului: contorul electric. cel portabil, nu ala de-l monteaza enel in pereti.
nu cred ca e nevoie de un argument pentru ustensila asta. la cat de ucigatoare sunt facturile la electricitate in ultima vreme, cred ca oricine ar vrea sa afle cine-i criminalul din casa :-). ei bine, cu scula asta il gasesti.


contor electric
energy meter
contorul electric (energy meter) e un device foarte destept, care masoara consumul, dar functioneaza si ca multimetru. il bagi in priza, alimentezi consumatorul prin intermediul lui si-ti afiseaza tot ce misca prin instalatia ta electrica:

  • tensiunea
  • frecventa
  • intensitate
  • intensitate maxima
  • consum in regim normal - il afli pe cel real, nu cel declarat de fabricant
  • consum maxim - informatia asta o folosesti cand dimensionezi un circuit electric / o sigurantza care alimenteaza consumatori nervosi, care inregistreaza un soc de consum la pornire sau functioneaza in suprasarcina (atunci, puterea consumata depaseste puterea maxima declarata de fabricant - pompe, motoare electrice etc). deci te ajuta sa eviti caderea sigurantelor, sau in cazul extrem sa eviti incendiile




daca ii setezi un pret pe kWh iti masoara in timp real si cat te va factura distribuitorul de energie electrica.


 
indicatii contor: tensiune & frecventa, intensitate, putere


        
de ce sa ai asemenea scula? hai sa-ti arat ce surprize poti descoperi prin casa. nu de alta, dar cand stii ca ai consumat nu te agiti. cand ai insa impresia ca nu consumi si totusi platesti, te oftici! poti striga "hotii!" si nu gresesti, dar masuratorile facute de mine iti arata ca "hotii" de afara au complici in interior: aia pe care-i lasi tu bagati in priza!
consum in stand by
(W)
tv lcd 81 cm
10
tv tub 34 cm
6
imprimanta
8
laptop
40
(cu incarcare baterie)
laptop
6
(fara baterie)
boxe pc
6
combina muzicala
15
masina de spalat
9
cuptor & plita
electrice
6
e uluitor, dar adevarat: cifrele alea din tabel sunt consumurile cu sculele oprite! inventariaza-ti aparatele de acasa, insumeaza-le consumul cand sunt "oprite", inmulteste consumul asta orar cu 24 de ore, apoi cu 30 de zile, imparte la 1000 ca sa ai rezultatul in KWh si afli cat platesti lunar pentru ceea ce ai impresia ca nu consumi. poate ca d-aia e atat de incarcata factura de energie electrica. uite asa am descoperit eu cea mai ieftina forma de energie: cea pe care o consum cu cap!

*****
hai sa fac si o demonstratie a functionarii contorului pentru un scop nobil. vine sezonul gratarelor in aer liber si, ca orice meserias serios, probabil ca-ti pregatesti deja sursa de lumina. e pacat ca fripturile alea sa se arda singure, nevazute pe intuneric :). asadar, sunt in cautarea proiectorului suprem. voi pune fatza in fatza tehnologiile de iluminare led si halogen.

halogen 300W
proiector led 20 W (echivalent 200W)
am vazut numeroase discutii despre tehnologia de iluminat cu led vs cea conventionala, cu incandescentza. multe argumente, mai degraba emotionale decat tehnice / economice. n-am prea vazut dovezi serioase, pe care sa le poata compila si mintea mea de meserias. de aceea fac acest test, sa vad ce ofera fiecare si cu ce costuri imi pot ilumina friptura :) intra in competitie: lampa cu bec halogen (300W) proiector cu led (20W / echivalent cu 200W)

putere (W)
flux luminos (Lm)
temperatura de culoare (K)
halogen
300
5000
2800
led
20
1800
3000
facem abstractie de diferenta vizibila dintre cele doua tipuri de lumina din experimentul meu: halogenul da lumina calda, proiectorul cu led da lumina rece. stii probabil ca exista leduri care dau si lumina calda, deci n-avem ce dezbate.
nu am scula de masurat intensitatea luminoasa, asa ca voi face experimentul video, sa vezi cu ochii tai diferentele. am lipit pe perete o hartiutza inscriptionata, sa vedem daca poate fi citita

in video vezi cei doi consumatori in functiune, plasati intai la jumatate de metru de hartie, apoi la 3 metri. vezi ce-ti ofera si stii cat consuma fiecare (am verificat declaratiile producatorilor, concorda cu realitatea). concluzia e simpla: consumul unui singur bec halogen iti ajunge sa iluminezi un mic teren de fotbal cu 15 proiectoare cu leduri.  


uita-te pe tabelul de mai jos si tine minte ceva important: durata de viata a unui bec cu incandescentza depende strict de numarul de aprinderi / stingeri


durata de functionare (ore)
halogen
1500
led
50000

cand ceva e prea frumos ca sa fie adevarat, un meserias deschide ochii si-i cauta bube-n cap. hai sa vedem ce ne poate deranja la iluminarea cu led - nu exista leduri de schimb. daca se prajeste originalul, arunci toata lampa. - costul initial: lampa cu led costa cam triplu fata de lampa cu halogen. la produse similare, un proiector cu tot cu bec e vreo 30 de lei. unul cu leduri e 85 (conteaza sa ai timp sa cauti si sa negociezi cu vanzatorul). eu tin deja cu proiectorul cu led, deci adaug: isi merita banii! preturile pomenite mai sus sunt din surse chinezesti: doraly / china town / dragonul rosu. presupun ca stii: exact aceleasi produse cumparate din supermagazine / magazine online costa de la dublu in sus. si meseriasul zise "sa fie lumina!". si se facu lumina. scumpa sau ieftina, cum poftesti :)

daca vrei un contor precum cel prezentat ca sa verifici si tu consumatorii din casa, uite-l aici: priza cu contor
ai terminat? meriti o bere!
noroc, meseriasule!


No comments:

Post a Comment