meserias in bricolaj: lampa cu senzor de miscare

3/19/13

lampa cu senzor de miscare



lampa cu senzor de miscare

lampa cu senzor de miscare


a venit primavara, ne dezmortim un pic cu un proiect simplu, dar care poate avea utilizari nenumarate: lampa comandata de un senzor de miscare. stiu, exista nenumarate asemenea produse pe piatza, dar un meserias ca tine nu se multumeste cu ce-i vand altii. eu, unul, sunt nemultumit de aspectul lampilor din comert asa ca am preferat sa-mi realizez eu propria lampa cu aprindere automata. in primul rand o construiesc cum vreau, dar mai economisesc si bani.









am folosit cel mai ieftin senzor de miscare si o lampa cu spot.  

   
lampa spot & senzor miscare

senzorul il gasesti pe piata in diferite culori, alb / crem / negru, cu diferite sensibilitati (distante de detectie), cu reglaj pe una sau doua o axe si in diferite unghiuri, de interior / exterior, de diferite preturi etc. cand iei in senzor pt  seiful unde tii lingourile de aur cred ca e bine sa cumperi unul scump :)), in timp ce pt cotetul gainilor poti folosi si unul ieftin. important e sa functioneze.
cat despre lampi, pe astea le gasesti in toate formele, culorile, dimensiunile, preturile.

suport senzor montat pe zid



stabileste pozitia ideala pentru senzor (pune-l la inaltime, undeva unde sa bata spre locul unde vrei sa monitorizezi miscarea), fixeaza-i suportul in perete, apoi treci la realizat ansamblul lampa-senzor.



am pastrat din lampa cumparata de la magazin doar partea cu fasung pt spot, am gaurit corpul senzorului (fa-o cu grija, sa nu dai cu burghiul in fire, apoi am montat lampa pe senzor si am facut legaturile conform schemei furnizate alaturi de senzorul de miscare.


montare lampa pe senzor de miscare





lampa montata pe senzor miscare
vezi in foto & tabel cum am legat firele in regleta (nu schimba legaturile circuitului intern al senzorului!)



legaturi electrice lampa - senzor
 
legatura cu lampa
fir 1
fir 2

inscriptie pe senzor
(si legaturile din foto)
LS    
N        
L    
alimentare retea electrica

nul
faza









daca nu stii care-i nulul de la alimentarea ta, foloseste un creion de tensiune (seamana cu o surubelnita si are un beculetz in maner). costa cam 1 euro, e bine sa-l ai in casa. (in caz ca n-ai folosit niciodata un creion de tensiune, asculta un sfat: cand verifici prezentza tensiunii trebuie sa pui varful creionului / surubelnitei pe fir si sa tii degetul pe celalalt capat al creionului. nu pune mana pe nimic altceva (zid, balustrada etc si poarta incaltaminte care izoleaza electric, altfel te curentezi!)
 
legaturi electrice facute











spot led / spot halogen
in lampa poti monta un spot cu leduri sau unul cu halogen. cel cu leduri are un plus: consuma mai putin. are insa si un minus: circuitul senzorului il alimenteaza pe jumatate cu un curent rezidual chiar si atunci cand ar trebui sa fie stins. deci asta nu se stinge de tot niciodata. iti recomand spotul cu bec halogen.






  
lampa spot led aprinsa / semistinsa / nealimentata

lampa spot halogen
 

reglaj senzor miscare
ai terminat montajul, e momentul sa reglezi senzorul. ai doua butoane pe care le invarti cu surubelnita. unul regleaza timpul in care va sta inchids circuitul (va fi aprinsa lampa) din momentul in care sesizeaza miscarea. celalalt reglaj vizeaza intensitatea luminoasa naturala in care-ti functioneaza senzorul. adica poate functiona tot timpul sau doar noaptea. acuratetea acestui al doilea reglaj cam lasa de dorit la senzorii ieftini. al meu, de exemplu, merge tot timpul, desi l-am reglat sa functioneze doar noaptea :)




e clar ca de la senzor poti alimenta si o lampa mai mare, pe care insa n-o atasezi la corpul senzorului, ci o montezi pe zid langa. ai de tras doar doua fire intre cele doua aparate. de altfel, poti alimenta din senzor cam orice: o sonerie, un aparat de radio, pompa de apa de la o fantana arteziana, o banda de leduri etc. mare grija insa la puterea aparatului comandat de senzor: sa nu depaseasca puterea maxima suportata de acesta, ca arzi circuitul senzorului. valoarea asta exprimata in watti o gasesti inscrisa pe senzor. ca sa fii sigur, intreba-l si pe vanzator.

hotaraste-te unde vrei lumina / sonerie sau orice alt aparat cu pornirea comandata de un senzor de miscare si da-i drumul la treaba.

uite niste senzori de miscare, pe care sa-i montezi la ce lampa vrei tu.

daca n-ai chef sa faci tu instalatia asta, cumpar-o facuta de altii. uite aici: lampi senzor miscare
spor!

ai terminat? meriti o bere!
noroc, meseriasule!

2 comments:

  1. Buna dimineata de "vara"! Avem un proiect de montaj in baie o lampa cu senzor de miscare!
    I n t r e b a r e : cum pot monta senzorul de miscare in priza pe perete deasupra lavaboului (chiuveta baie)!? lampa montata in inaltime, chiar in coltul baii. Alta varianta: eventual lampa montata in respectiva priza...!? Mersi!

    ReplyDelete
  2. salut!
    interesanta ideea de a monta senzorul undeva si lampa altundeva. daca ai lampa separata de senzor, varianta asta e usor de aplicat: prelungesti firele de alimentare a lampii (cele care se leaga in senzor), pe prinzi pe perete si gata.
    partea proasta este ca vei avea un conductor electric la vedere, intins pe perete. ideal in acest caz e sa sapi un canal (tai tencuiala cu flexul cu disc de beton, dar cu grija, sa nu dai de alte surprize in zid) si ingropi sarmele, astfel incat sa ramana la vedere doar aparatele.
    daca ai cumparat lampa cu senzor incorporat e mai complicat, ca trebuie sa le separi, sa extragi senzorul si sa-l montezi in alta parte. nu recomand varianta asta pt ca senzorul ala scos de pe lampa ar putea arata rau.

    spor!

    ReplyDelete