7/14/15

accesorii bormasina

bormasina, mama tuturor sculelor

oda bormasinii :)



dupa ce am decretat aici scule-necesare-la-dulapul-din-pal ca bormasina e scula sculelor, regina atelierului tau de meserias, m-am gandit sa strang intr-o postare tot ce am vazut pana acum in domeniul accesoriilor. adica vorbim despre orice se prinde in mandrina aia sau in capatul unei surubelnite electrice ca sa-ti faci treaba. 


este vorba despre accesoriile dedicate bormasinii, dar si accesorii inventate ca sa o transforme in alte scule, adica iti permit utilizarea bormasinii / surubelnitei in executarea de operatiuni aparent incompatibile cu scula.








    burghiu / tarod / filiera / amestecator / freza / perie / piatra etc
  • incep cu ceea ce este clar destinat utilizarii in mandrina unei bormasini: burghie (gauri in lemn, metal si beton), varful cu biti (surubelnita / cheie tubulara), varful cu perie / piatra / glaspapir (masinarie de polizat / curatat / slefuit)

    • cu un tarod realizezi filete interioare. in combinatie cu filiera (manevrare manuala), care face filete exterioare, realizezi imbinari prin filetare acolo unde nu e posibil sa pui suruburi standard


    • discurile de taiere o transforma in ferastrau sau masina de frezat (nu are performantele flexului, dar taie). ai la dispozitie discuri de mai multe diametre / grosimi.

    discurile astea se gasesc la bucata sau la set. se monteaza discul pe coada, se prinde coada in mandrina si iti faci treaba. am pus foto si video cu frezarea unor placi din pal cu ajutorul acestor discuri si cu bormasina fixata pe masa aici dulap cu spate, dulap fara spate si aici cant pvc.


    • freza de lemn / rigips te ajuta sa dai gauri de diametru mare si adancime limitata. vreau sa adaug si zidaria la categoria materialelor care pot fi gaurite, dar numai in cazul in care este realizata din bca sau caramida. pentru beton exista carota. revenind la zidarie, recunosc ca distrugi freza, adica tocesti dintii, dar cand vrei de exemplu sa prelungesti instalatia electrica si sa pui o doza de aparat intr-un zid e perfecta. sacrifici cu bucurie scula pentru atingerea obiectivului.

    • cu un amestecator de beton / vopsea o folosesti la zidarie / finisaje. amestecatorul mare e de utilizat la kleber / ipsos / mortar si vopsea in galeata. pentru cutii de vopsea mici poti folosi varianta "mini" de amestecator, adica o relicva de la vreun mixer de bucatarie stricat.

      • punem la socoteala mandrina normala / mandrina sds (mandrina-de-schimb) si creste numarul de burghie pe care le putem folosi cu aceeasi bormasina
      aici nu e cazul sa-ti zic prea multe. citeste postarea din link ca sa vezi cam ce ar fi de stiut in privinta mandrinelor.

      • limitatorul de adancime montat pe burghiu te ghideaza pentru o gaurire exacta in adancime
      limitator adancime
      se monteaza pe burghiu, se strange cu o cheie imbus si dai gauri de adancimea dorita. poti folosi pt asta si tija cu care este livrata bormasina, dar limitatorul montat pe spiral e mai precis.


      • un dispozitivul de prindere pe masa o transforma in statie de lucru. o fixezi, apoi pui in mandrina tot ce vrei.
      dispozitiv prindere bormasina pe masa

      nu e cazul sa-ti amintesc eu de cate ori te-ai gandit: "doamne, ce bine ar fi sa mai am o mana" :). chestia asta te ajuta sa faci rost de mana aia in plus. prinzi dispozitivul pe masa, pui bormasina in dispozitiv si strangi cu cheia imbus, pui in mandrina ce trebuie si o pornesti. acum ai mainile libere sa faci ce vrei cu ele.


      dispozitiv bormasina cu coloana
      • mai exista un dispozitiv de prindere care o transforma in bormasina de banc (cu coloana). asta-i o chestie care ajuta la precizia si eficienta gauririi. am folosit dispozitivul asta, dar din pacate n-am facut poze. iar acum, cand vreau sa-l prezint aici, nu am unul la dispozitie, deci ma multumesc cu o fotografie facuta in magazin. 

      un singur lucru am de zis: isi merita banii doar daca ai de dat multe gauri la cote identice. adica daca esti implicat in proiecte ample, de microproductie: mobila, constructii metalice, d-astea. caz in care, fie vorba intre noi, mai bine iti iei una cu coloana, ca e mai precisa.

      later edit: in cele din urma am reusit sa fac o postare pe tema asta - dispozitiv-prindere-bormasina





      dispozitiv gauri mari
      • dispozitivul de dat gauri mari - gauresti materiale cu duritate & rezistenta redusa, gen lemn, placaj, gipscarton, plastic. in niciun caz otel.

      in primul rand, carotele sunt scumpe. in al doilea rand, n-ai sa gasesti carote pentru toate dimensiunile cu putintza. asadar, cand te intalnesti cu gauri de ø atipic sau cu ø prea mare pentru dispozitivele standard, iti iei scula asta si faci exact gaura de care ai nevoie, uite si postarea cu detalii: gauri-cu-diametru-mare

        gaurire dupa colt
      • dispozitivul unghiular (gaurire-dupa-colt) - asta-i o chestie cu utilizare rarissima in viata de zi cu zi, dar si cand ai nevoie de asa ceva te bucuri tare de tot ca-l poti utiliza. dai gauri dupa colt, adica in zone greu accesibile. cum altfel le-ai putea da?

      gasesti o varianta de dispozitiv de montat in orice mandrina, dar il gasesti si personalizat pentru o anumita surubelnita electrica. uita-te pentru detalii in postarea asta bosch-ixo. iar aici gaurire-dupa-colt-cu-bosch-ixo e am prezentat dispozitivul cu toate amanuntele demne de mentionat.



        bormasina foarfeca
      • dispozitivul de taiat 1 transforma o bormasina / surubelnita intr-o foarfeca! ti-ai fi imaginat ca poti taia cu bormasina? uite aici ixo-cutter prezentarea si o proba de functionare. cool de tot!






      bormasina ferastrau

      • adaptorul de taiat 2 transforma bormasina intr-un ferastrau foarte puternic. ai aici dispozitiv-de-taiere-cu-bormasina descrierea, proba de functionare si alte detalii






      • adaptor excentric
      pe asta l-am mentionat aici bosch-ixo. e clar ce face: te ajuta sa dai gauri / insurubezi / desurubezi pe o axa foarte apropiata de un perete. gama de utilizare e foarte restransa, la mobilier si in spatii inguste, asa ca nu i-am facut o prezentare separata. in sfarsit, l-am pus pe lista, nu-l puteam ignora.
      • dispozitiv de reglare a momentului de torsiune
      e un alt dispozitiv mentionat in postarea asta bosch-ixo. te ajuta sa ai un control foarte strict asupra fortei cu care strangi un surub, adica face exact ce face inelul de reglare situat pe mandrina unei surubelnite electrice. din cauza asta as zice ca e un dispozitiv inutil, dar trebuia trecut pe lista.

      • dispozitiv ascutit burghie - o jucarie care te ajuta sa transformi bormasina in masina de ascutit burghie. nu mai arunci burghiele elicoidale moarte, le ascuti un pic si le mai folosesti o perioada. si le ascuti la unghi perfect, nu improvizezi cu flexul.
      uite aici dispozitiv-ascutire-burghie postarea in care iti arat cum functioneaza. nu este o scula profi, dar as zice ca pasiunea pentru bricolaj justifica investitia intr-o asemenea scula. pentru ceea ce fac eu pe acasa, ca sa resuscitez burghiele pe care le distrug imi e suficienta jucaria asta

        bormasina tirbuson
      • tirbuson - cu acest accesoriu inaugurez capitolul "bormasina extra-bricolaj". dovada ca folosirea unei scule poate fi si fun, nu inseamna doar munca in proiecte de constructii / reparatii.
      uite aici bosch-ixo postarea in care gasesti o demonstratie de functionare







        suflanta de gratar
      • suflanta de gratar - atati focul (eventual dupa ce l-ai aprins cu chestia de aici focul-fara-chibrituri), apoi deschizi vinul. sau invers, dupa gust :)
      uite postarea in care ti-am aratat cum se foloseste: cadou-perfect-pentru-meserias.





      • rasnita de piper - de fapt, e rasnita de condimente. pune-ti scortisoara pe orezul cu lapte cu ajutorul bormasinii! asta e un slogan cu totul deosebit pentru o masinarie :)
      ti-am aratat-o in poza aici: bosch-ixo, iar proba de functionare am facut-o aici: bosch ixo spice

      • pompa de lichide (pompa-de-vin) - transferi lichide dintr-un recipient in altul. nu vreau sa amintesc de uleiul de transformator, mai degraba ne concentram pe niste vin bun :)

      • mai sunt trei tipuri de dispozitive pe care nu le-am pus aici: cele de care am uitat, cele care nu mi-au picat in mana si cele care inca nu au fost inventate. pe masura ce mi le amintesc / le gasesc / pun mana pe ele / le inventeaza oamenii priceputi, le voi adauga si eu aici.

      concluzie? am mai zis-o: bormasina e prima scula pe care trebuie s-o detii ca meserias!

      e cea mai complexa unealta, cea mai versatila, cea care, fara sa se dea de trei ori peste cap, se transforma ca prin minune in tot ce vrei tu. iar in maini pricepute si cu dispozitivele potrivite executa cam orice: gauresti, filetezi, insurubezi, decupezi, cureti, polizezi, slefuiesti, amesteci, pompezi etc. plus ca lucrezi cu ea in toate materialele cu putinta: plastic, lemn, metal, beton, lichid. nicio alta scula nu are o gama atat de larga de utilizare, cu niciuna nu poti improviza atat de mult.

      nu-mi ramane decat sa repet indemnul: ia-ti o bormasina si vei stapani lumea :)

      uite aici niste exemplare demne de toata atentia: bormasini.

      cat despre vin, alege unul bun sub indrumarea unui wine master



      spor!

      No comments:

      Post a Comment