meserias in bricolaj: bomfaierul, taiere cu viteza mica

8/10/15

bomfaierul, taiere cu viteza mica

ferastrau pentru taieri fine

bomfaier

ca de sfarsit de vacanta, azi vorbim despre o scula soft: panza de bomfaier. asta se monteaza pe un cadru cu diferite forme si te ajuta sa executi taieturi manuale.

iti ziceam in tutorial flex ca ceea ce tai cu flexul intr-un minut tai cu bomfaierul intr-o ora si jumatate, deci nu prea putem vorbi despre eficienta. dar in cazul taieturilor scurte, mai ales al celor cu pretentii de precizie, as zice ca bomfaierul e mai bun.






bomfaier artizanal
ferastraul asta e alcatuit din cadru si panza. cadrul e un fier mort, care trebuie sa aiba un surub de tensionare a panzei. in rest, nu prea conteaza. il gasesti in mai multe forme si culori, cu maner mai mult sau mai putin ergonomic, mai scump sau mai ieftin. repet, nu prea conteaza.

daca esti jmeker, iti construiesti tu unul :). uite un exemplu facut de mine dintr-un batz de schi din aluminiu. daca te intrebi, iti spun ca tensionarea panzei o face cadrul (pe principiul folosit de arcul cu sageti).


mai multe despre cadru nu am ce zice. insa panza de bomfaier o vom discuta in amanunt. asta taie, asta ne intereseaza.

fabricantii se lauda ca le fabrica bimetal: panza din otel de arc, foarte elastic, iar dantura din otel foarte dur. intre noi fie vorba, alea facute ca la carte sunt scumpe, bucata costa de la vreo 10 lei in sus, si nu prea merita daca le folosesti acasa.

piata e inundata de produse ieftine si proaste, numai bune pentru folosit acasa. cand faci o taietura la doi ani, chiar nu ai nevoie de panze de bomfaier vesnice. sunt bune si prostiile astea de un leu bucata.


panze bomfaier
panzele sunt din otel: lama cu dinti sau bara acoperita cu pulbere diamantata. lungimea standard e de 300 mm, dar exista nenumarate variante de dimensiuni diferite.


cele lamelare au latimea aproximativa de 12 sau 24 mm si un numar de dinti functie de materialul de taiat.
cele pentru metal au dinti mici si multi, cele de lemn au dinti mari si rari. n-are rost sa intram in amanunte, vezi in poza de jos ca diferenta e clara, nu te poti insela.

dinti panza bomfaier


panzele inguste au dinti pe o singura parte, iar cele late pot avea dinti pe ambele parti.

pe piata exista varianta cu lama lata mixta, cu o fatza pentru metal si cealalta pentru lemn (cum e cea din poza de sus).







panzele diamantate fac exact ce fac si panzele cu dinti: taie. avantajul profilului rotund iti e de folos cand ai de facut o taietura pe traseu curb. panza diamantata se inscrie mai bine pe traiectoria curba, deci taietura va arata mai bine. asadar, daca ai de taiat pe profil rotund, asta e cea mai buna metoda sa o faci frumoasa.

fiind diamantata, mai are un avantaj: taie cam orice. panzele obisnuite sunt pentru metale feroase / neferoase, lemn, plastic. panza diamantata taie si ceramica, sticla etc.

e cazul sa vin cu un amendament important: nu te juca cu sticla! vei produce un nor de praf de sticla foarte nasol. daca transpiri si ti se aseaza pe piele n-o sa-ti placa deloc. daca-l tragi pe nas si ajunge in plamani, e jale. daca respiri pe gura il si inghiti, iarasi jale. deci, uita sticla!

ca sa nu trebuiasca sa ma crezi pe cuvant, dar si sa nu te apuci sa faci prostii pe acasa, ai mai jos un video in care tai cu panza diamantata dintr-o placa de gresie si dintr-o sticla. dar repet: evita operatiunea cu sticla daca nu e neaparat necesara!





dispozitiv taiere bomfaier
nu inchei discutia pana nu-ti spun ca taietura perfecta se obtine dupa multa practica sau utilizand un dispozitiv special. asta te ajuta sa mentii pe tot parcursul taierii o pozitie relativa scula-piesa. poti taia precis la 90 sau la 45 de grade







daca n-ai dispozitiv si piesa taiata se preteaza, cel mai bine e sa o prinzi in menghina si sa actionezi bomfaierul cu ambele maini. nu apasa, nu fortza, plimba-l pe piesa si lasa-l sa taie singur.

daca n-ai pe acasa asa ceva si iti trebuie, uite unul smecher aici: bomfaier





spor!

No comments:

Post a Comment