meserias in bricolaj: tutorial combisaw skil

8/18/15

tutorial combisaw skil

ferastrau pendu-sabie

combisaw skil


astazi vorbim despre doua scule intr-una singura: combisaw skil. e o noutate scoasa de nemti, o masinarie care, in functie de panza pe care i-o montezi si de setarea manerului, poate fi ferastrau pendular sau, la alegere, ferastrau sabie.


nu-i lipseste decat discul de circular ca sa fie ferastraul total :)





e de apreciat tendinta fabricantilor de a combina sculele, de a grupa mai multe functiuni intr-o singura masinarie. chestia asta e in interesul meseriasului care le vrea pe toate, ca are mai putine de cumparat. e drept, eu n-o sa cumpar niciodata o bormasina care poate sa si sudeze. in mod sigur, nu m-as simti bine ca strang un surub cu un aparat de sudura. dar, cand e vorba de operatiuni complementare, imbinarea lor intr-o singura scula e naturala, iar rezultatul, cel putin in cazul de fata, e o bifunctionala pe gustul meu, ii dau like fara sa clipesc.


combisaw skil si panze
combisaw skil e o scula foarte desteapta pentru ca poate folosi toate tipurile de panze de ferastrau existente pe piata: si alea pentru atelier (de taiere metale feroase/neferoase, lemn, plastic), indiferent de forma cozii, si alea pentru gradina (de taiat crengi). asadar, cand vrei sa schimbi pendularul si ferastraul sabie, nu mai ai de cumparat doua scule. e de ajuns sa iei una singura: combisaw skil, care le inlocuieste pe amandoua. uite cozile de lama de ferastrau, ca sa iti dai seama ce revolutie aduce masinaria asta in panoplia ta de scule:



pentru a trece scula pe unul dintre cele doua moduri de functionare ai de facut doua lucruri:
  • montezi lama dorita (in locasul potrivit - vezi foto - si in pozitia corecta)
  • setezi manerul pe pozitia potrivita
montaj panze combisaw skil


uite in video cat e de simplu:




cand treci de la un tip de ferastrau la celalalt trebuie sa tii cont de particularitatile de utilizare ale fiecarei scule in parte:
  • lama de pendular se monteaza cu dintii orientati spre inainte (in configuratia asta, taietura se executa sprijinind scula pe piesa taiata cu talpa din dotare si impingand scula in fatza)
  • lama de ferastrau sabie se monteaza cu dintii orientati spre inapoi (in configuratia asta, taietura se executa apasand scula in jos)

in functie de proiectul pe care-l realizezi, poti sa te abati de la regulile astea. dar daca o faci, e bine sa fie in cunostinta de cauza, nu din greseala.


e momentul sa spun ca combisaw skil nu e un ferastrau puternic. are doar 400W, deci n-o sa tai nici shine de cale ferata, nici arbori multiseculari. dar pentru acasa merge. fabricantul spune ca scula poate taia:
  • metale neferoase de pana la 8 mm grosime
  • materialele neferoase de pana la 12 mm grosime
  • crengi de pana la 80 mm grosime (limita asta e data de lungimea lamei de ferastrau sabie - nu uita ca panza trebuie sa depaseasca / sa treaca dincolo de ramura pe care o tai)
nu am verificat aceste limite, dar nici nu sunt curios. daca as avea de taiat un fier de 8, crede-ma ca as apela la un flex. pe combisaw l-as tine pt chestii delicate, nu mi-as dori sa-i fortez limitele.


am tot vorbit aici pe blog despre ferastraie electrice, asa ca nu-ti mai zic despre regulile specifice fiecaruia pentru a realiza o taiere sigura si curata. te rog sa le citesti in postarile dedicate fiecarei scule in parte: tutorial ferastrau pendular si tutorial-ferastrau-sabie.

si daca tot a venit vorba despre citit, pune accent pe instructiunile legate de siguranta ta! mai bine tai stramb si urat decat sa te accidentezi.

la final, uite niste exemple video de taiere cu combisaw skil in ambele variante: pendular si sabie.


  • taiere in regim de ferastrau pendular:





  • taiere in regim de ferastrau sabie:




daca-ti place scula, ar trebui s-o gasesti aici: skil.



skil e un brand al firmei Bosch


spor!

No comments:

Post a Comment