meserias in bricolaj: defect poarta automata 2

1/12/19

defect poarta automata 2

fotocelula automatizare poarta

fotocelula moarta


cand zic legile lui murphy ca este “normal” sa se strice o poarta automata culisanta? cand e vremea mai nasoala, evident. cand e frig rau si eventual a cazut si multa zapada :)




ei bine, poarta mea asa a facut. a asteptat codurile galbene de ger si ninsoare de zilele trecute si a murit. stricaciunea poate fi descrisa astfel: se deschidea la actionarea telecomenzii, dar nu se mai inchidea. asa ca am fost nevoit sa scot curentul si s-o trec pe comanda manuala. poarta are vreo 300 de kile, e foarte frig, e zapada, nu mi-a placut deloc!


am cercetat si am aflat ca de vina ar fi perechea de senzori care comanda poarta. senzori sau, mai exact, fotocelule. hai sa discutam un pic despre ce fac componentele astea. am mai scris despre ele aici defectiuni-poarta-automata, dar la vremea aia m-am referit doar la blocaje cauzate de jeg si la interventii de intretinere sezoniera. acum intram un pic in detalii. daca arunci o privire in schema, vei vedea ca instalatia e alcatuita dintr-o pereche formata dintr-o fotocelula transmitatoare (tx) si alta receptoare (rx).

fotocelula automatizare poarta - schema si piesa in sine

tx emite un fascicul de lumina in infrarosu catre rx. daca intre cele doua e cale libera, lumina ajunge unde trebuie. daca exista un obstacol, lumina nu ajunge la receptor. fotocelula receptoare contine la randul ei un circuit de comanda. daca arunci din nou un ochi pe schema, vei vedea ca, in functie de existenta sau nu a unui obstacol intre cele doua, rx da sau nu curent din regleta 4 in 3 sau in 5. in cazul montajului la poarta mea, cand celulele functioneaza normal si nu exista niciun obstacol, am curent in regleta 5 (circuitul normal inchis). cand apare un obstacol, se deschide circuitul si nu mai merge poarta. whatever, nu prea conteaza. hai sa reparam poarta aia.




ma intorc la defectul meu. cand am vazut ca am probleme, am studiat un pic instalatia si am constatat ca receptorul (rx), cel care da comanda motorului, scotea zgomote suspecte. vezi in video de mai sus ce furtuna de click-uri era acolo. explicatia plauzibila: ceva important din fotocelula aia a murit si asta o facea sa sesizeze in mod fals existenta unui obstacol in dreptul portii. ca urmare, intra in bucla aia a mortii: deschidea si inchidea degeaba circuitul de 50 de ori pe minut, deci motorul n-apuca sa faca nimic.

asta a fost comportamentul anormal al celulei. sa vedem cum ar fi fost normal sa faca. in cazul unei perechi de fotocelule functionale, click-ul (cuplarea / decuplarea) se aude doar cand treci cu mana printre ele. in acel moment, isi fac treaba: opresc curentul si motorul nu mai inchide poarta. vezi in video de jos cum functioneaza fotocelula noua, cea buna:




acum iti reamintesc ca fotocelula mea defecta (rx) scotea cincizeci de click-uri d-alea pe minut fara sa fie cazul. deci aia era defecta.

acum, ca am identificat problema, sa cautam solutii. cea mai simpla varianta de interventie: inlocuirea pieselor.

am cautat pe net fotocelule de schimb pentru automatizarea “nice” pe care o am eu la poarta. am gasit o varianta, am verificat compatibilitatea pieselor noi cu instalatia mea veche, am verificat ca am 150 de lei in buzuar si, cand am vazut ca s-au aliniat astrele, am cumparat un nou set de fotocelule. prima pe care am schimbat-o a fost cea galagioasa (rx).


fotocelula automatizare poarta
versiunea noua vs versiunea veche


inlocuirea a fost simpla.

  • prinderea mecanica a fotocelulei (cu un surub) pe consola e identica cu cea de la celula veche.
  • circuitul electronic din interior e identic, cu regleta inscriptionata la fel. asa ca n-am avut de facut decat sa pozez conexiunile de la fotocelula veche (am facut-o in asa fel incat sa fie vizibile si eticheta regletei, si culoarea firului / firelor legate acolo). si am refacut conxiunile la fotocelula noua.
 
noteaza cum sunt legate firele la fotocelula veche
ca sa stii cum sa le legi la cea noua

am mai izolat un pic hidro (am pus niste silicon) locul de intrare a cablului cu fire in fotocelula si am incheiat inlocuirea fotocelulei receptoare (rx).

aici e cazul sa-ti zic ca am facut o proba de functionare si am constatat cu surprindere ca poarta a mers perfect. asa ca n-am mai schimbat-o si pe cealalta, transmitatoarea (tx). o mai tin in cutie pana se face cald si bine afara. o s-o schimb cand voi putea lucra in pantaloni scurti si cu o bere langa mine :)

bilantul operatiunii: interventia a fost scurta, eficienta si ieftina.

  • scurta? trebuie sa ma crezi pe cuvant, in 30 de minute n-am avut ce face
  • eficienta? pai, merge poarta
  • ieftina? da. m-a costat doar 150 de lei, pretul fotocelulelor. banii astia i-as fi dat doar pentru prima deplasare a unui specialist la constatare...


una peste alta, cu putin efort eu mi-am regasit confortul: deschid din nou poarta printr-o apasare de buton. ceea ce-ti urez si tie.

daca ai acelasi tip de defect la poarta, uite aici automatizare poarta o sursa de piese de schimb.

daca nu ai poarta automata, dar vrei una, in acelasi link gasesti toata instalatia (motor, cremaliere, telecomanda, antena). iti mai trebuie role, sina si poarta.

sfatul meu e ca pentru instalarea initiala sa chemi totusi o firma specializata. cand ti se strica poarta, o mai poti depana si tu, ca nu e greu. dar e bine ca automatizarea sa fie montata si pusa in functiune de niste maini pricepute, care sa-ti faca toate reglajele si sa te invete ce face si in ce parametri merge fiecare componenta.

spor!

No comments:

Post a Comment