meserias in bricolaj: portiera freezing rain

1/25/19

portiera freezing rain

cum deschid masina blocata de gheata?


portiera blocata de gheata
azi dimineata parea misiune imposibila sa plec cu masina spre serviciu. ploaia inghetata din timpul noptii a depus o jumatate de centimetru de gheata pe masina. daca as fi reusit sa pornesc motorul, probabil ca intr-un sfert de ora s-ar fi topit, dar cum sa pornesc motorul, ca nu puteam deschide nicio portiera!

scenariul asta de groaza a fost trait probabil de toata lumea. m-am gandit sa-ti vand un pont despre cum sa iesi din impasul asta. nu de alta, dar sezonul de freezing rain e lung.

regret ca n-am filmat operatiunea, ca sa-ti si arat cum am procedat. dar cine pleaca spre serviciu cu camera video si trepiedul pregatite? :)


pasul unu – incerci sa o deschizi normal. e blocata, deci nu e cazul sa insisti. muschii nu ajuta. in cel mai rau caz, rupi manerul sau vreo alta componenta a mecanismului de inchidere a portierei. trebuie doar sa incerci sa o deschizi astfel incat sa spargi gheata de pe maner si sa actionezi mecanismul de blocare a usii. dupa ce faci asta, portiera mai este tinuta inchisa doar de pojghita de gheata. 

intai spargi gheata de pe manerul usii


pasul doi – apesi portiera pe cheder. trebuie sa apesi cu putere si numai pe margine, in zona de contact cu chederul. ideea e sa spargi gheata acumulata in timpul noptii si care acum iti lipeste portiera de chederul ala de cauciuc. trebuie sa repeti apasarea asta pe tot perimetrul usii, cu accent in partea de sus si pe laterale, unde s-a format gheata.

mai incerci o data sa deschizi usa normal, actionand manerul. de data asta trebuie sa tragi un pic de usa, sa fortezi gheata si in sens invers (o supui la forfecare si o spargi mai usor).

repeti apasarea portierei spre cheder, ca sa subrezesti gheata care o blocheaza.

mai incerci o data sa deschizi usa normal si fortezi un pic cand tragi.

executi cele doua operatiuni (impingere - tragere) pana spargi gheata si poti deschide portiera. la mine a functionat.

later edit: a doua zi dimineata am filmat cu telefonul momentul in care am deschis masina. nu mai era depusa gheata atat de groasa, asa ca a mers foarte usor. totusi, se vede cum apas portiera pe cheder si efectul scontat al actiunii mele: se crapa stratul de gheata care-mi blocheaza usa.




!!! e cazul sa-ti atrag atentia asupra unui aspect important. prima portiera pe care vei incerca s-o deschizi e cea a ta, a soferului. daca vezi ca e blocata rau, adica a plouat fix pe ea, te vei muta la usa din dreapta. aici intervine problema potentiala. nu uita de usile la care ai umblat cand era inghetata masina! cand ai actionat manerul uneia, mecanismul s-a deblocat si ceea ce o mai tinea inchisa era doar gheata. iar cand aceasta se va topi, portiera aia se poate deschide singura in mers. sau se intredeschide, chestie care va fi indicata prin aprinderea vreunui beculet pe bord.

asadar, dupa ce ai reusit sa deschizi masina si sa o incalzesti, nu pleca la drum pana nu verifici toate usile la care ai umblat ca sa fii sigur ca sunt inchise!



iti mai zic doar ca, pentru a iesi cu bine din anotimpul rece, n-ar strica sa-ti dotezi masina cu chestia asta: pachet auto de iarna. e de ajutor in situatii grele, inclusiv asta cu freezing rain.

spor! si sa vina vara aia mai repede :)

No comments:

Post a Comment