meserias in bricolaj: drujba intelectualului

4/7/19

drujba intelectualului

bosch easy cut 12 nano blade

bosch easy cut 12 nano blade



am pus mana pe o jucarie desteapta, care ma va ajuta sa-mi fac treaba prin gradina, impins din spate de venirea primaverii.

vorbim despre o drujba de buzunar, care cantareste sub 1kg si incape oriunde. “de buzunar” nu e doar o metafora, scula chiar incape in buzunarul unui meserias. o cheama bosch easy cut 12 nano blade si e alimentata de un acumulator, deci iti ofera libertate deplina.

nu te gandi ca daca ai acumulator poti merge sa tai padurea. asta-i o scula pentru lucrari de finete. adancimea maxima a taieturii e de 6,5 cm. (finete e una, precizie e alta. daca vrei taieri precise e mai bine sa folosesti alta scula)


acumulatorul de 12V vine la pachet cu un incarcator, iar impreuna cu masinaria sunt livrate intr-o valiza clasica bosch verde.

pachet bosch easy cut 12 nano blade



hai sa vedem la ce e buna pe langa casa omului. scula antreneaza o mini-lama cu lant, cu ajutorul careia poti taia lemn. ramuri, scandura, placa de pal melaminat, acril, pvc, policarbonat, plexiglas, orice altceva de consistenta asta. nu taie metal! tu poti sa incerci, dar ma tem ca strici degeaba lantisorul ala.

ai la dispozitie doua dimensiuni de lama pentru doua adancimi maxime de taiere: nanoblade de 50mm si nanoblade de 65mm.

lama 50 mm / lama 65mm




lama e prevazuta cu un arc de tensionare a lantului, deci nu e cazul sa te agiti suplimentar: se ocupa singura de reglaje. merita spus ca lantul asta nu se ascute. e atat de fin ca ar trebui sa faci operatiunea asta sub microscop :)





despre ungere ce sa-ti zic? nu e ca la drujba normala, sa umpli tu rezervorul de ulei si sa se greseze lantul in timpul functionarii. lantul vine uns din fabrica, iar producatorul zice ca asta e de ajuns, ca nu trebuie uns. in conditiile in care iei scula ca si mine, ca sa lucrezi cu ea cate o jumatate de ora din cand in cand, eu te-as sfatui sa-l gresezi si tu. ca sa taie mai bine, sa-i prelungesti viata, sa-l protejezi de rugina.


masinaria are un buton declansator, un altul de siguranta (ca sa eviti pornirea neintentionata), un led indicator de nivel de incarcare a acumulatorului si o talpa care separa locul unde te afli tu si mainile tale de locul unde are loc taierea. ar mai fi sistemul de fixare a lamei, cu un capac care mentine lama in axul sculei si un levier de blocare.



ledul ala e important pentru ca iti indica starea acumulatorului:

  • verde continuu inseamna incarcare ok
  • rosu continuu inseamna ca energia e pe terminate
  • rosu intermitent inseamna ca bateria e moarta, trebuie incarcata.

hai sa o punem la treaba. ridici levierul ala, deschizi capacul si pui lama in scula. cand atasezi lama, trebuie sa ai grija la sensul de deplasare a lantului, indicat cu o sageata. oricum, fabricantul s-a asigurat ca nu poti monta lama invers. a facut asta cu ajutorul acelui cioc din spatele lamei, care nu incape in masinarie decat in pozitia corecta. vezi in poza de mai jos:


elemente de siguranta la montarea lamei

acum taiem. tot ce prindem :)









viteza de rotatie a lantului o reglezi din variatia fortei de apasare pe butonul declansator.

viteza de taiere o reglezi din apasarea lamei pe material. nu forta prea mult.



chiar daca e o scula mica, sa stii ca musca rau! e cazul sa discutam despre siguranta:


  • nu o folosi dupa ce ai consumat lucruri. e mai periculoasa decat pare!
  • nu le-o da copiilor, nu e jucarie!
  • lantul are dinti ascutiti, taie degetele foarte usor!
  • lantul se freaca de materialul taiat, se incalzeste, arde!
  • lantul se invarte repede, agata in zbor orice prinde. lucreaza fara margele ori alte zorzoane!


ca orice scula, si asta trebuie mentinuta curata, mai ales ca rumegusul si aschiile rezultate la taiere se lipesc de masinarie si de lama. curata cu atentie pinionul de pe axul masinariei si orificiul dintat al lamei, cel prin care este antrenat lantul.


dupa folosire trebuie curatata

la ce o poti folosi? merge si outdoor, si indoor.

in gradina e de baza pentru ca taie orice, de la copaci si tufe ornamentale, carora vrei sa le dai o forma, pana la pomi si vita de vie, care necesita taieri de ajustare sezoniere.

in atelier poti decupa de la placaj la scanduri, parchet, plinta, plastic etc in diferite proiecte diy. tine minte: e pentru interventii de finete, dar nu precise. ramane totusi o drujba.

prin gospodarie e utila la lucrari de finisare sau la diferite interventii si reparatii.

una peste alta, e o scula generoasa, pune osul la treaba si taie, nu glumeste.


daca-ti place, uite o varianta aici: bosch advanced cut.


spor!

No comments:

Post a Comment