meserias in bricolaj: casa smart

12/7/21

casa smart

automatizari diy




mi-am luat niste jucarii pentru realizat automatizari prin casa si am zis sa vi le arat. te ajuta sa faci modificari pentru confortul tau, pentru a reduce consumul de electricitate / caldura ori le faci doar asa, de fitza, ca sa fii inconjurat de chestii mai high tech misto. in acest moment, de exemplu, eu sunt interesat sa automatizez luminile din bradul de craciun.




cuvantul “automatizare” pare sa aiba o incarcatura tehnico-stiintifica descurajanta, insa aici nu vorbim despre lansarea unui satelit geostationar. eu am ambitii casnice, marunte, gen sa mi se aprinda / stinga luminile singure pe masura ce ma plimb prin locuinta, sa pornesc cu telecomanda un aparat care nu a fost prevazut de fabricant cu asa ceva, sa optimizez functionarea iluminatului din curte astfel incat becurile sa stea aprinse doar noaptea, chestii d-astea sa le zicem low high-tech :)


hai sa vedem ce am cumparat


  •  controler cu telecomanda



e cel mai spectaculos device pentru ca il poti atasa oricarui aparat electric racordat la reteaua de curent (220V, curent alternativ): lampa, sonerie, motor, pompa, ventilator, prajitor de paine, masina de cusut, orice. asadar, orice consumator bagat in priza poate fi controlat cu acest device si poate fi pornit / oprit de la distanta cu telecomanda.


controlerul are doua componente: telecomanda cu butoane on / off si modulul de comanda, care contine antena si un releu care comuta intre cele doua stari posibile (oprit / pornit). legaturile electrice sunt banale. daca te uiti in poza, vezi ca sunt 4 la numar: in stanga legi nulul si faza de la reteaua electrica, in dreapta legi consumatorul tau. modulul e si inscriptionat, ca sa nu gresesti. in video vezi cum fac legaturile, il pornesc si il probez.

apropo de pornire, asta e personalizata de fiecare producator in parte, asadar trebuie sa citesti instructiunile cu care vine produsul tau ca sa stii cum sa procedezi. al meu, de exemplu, are un buton pe lateral, numit buton de invatare. alimentezi modulul, apesi de doua ori butonul de invatare, apesi butonul on de pe telecomanda, astepti cateva secunde, mai apesi de doua ori butonul de invatare, apesi butonul off de pe telecomanda, astepti alte cateva secunde si gata, e pregatit sa functioneze.



releul comunica cu telecomanda pe o anumita frecventa radio setata de fabricant. partea frumoasa este ca poti lega la acelasi releu mai multe telecomenzi sau ca poti lega o singura telecomanda la mai multe relee. deci poti sa ai automatizari prin toata casa legate la aceeasi telecomanda sau sa ai o singura automatizare, pe care o poate actiona fiecare membru al familiei cu propria lui telecomanda.

e compact, minion (aprox 7cm / 6cm / 3cm), deci poate fi ascuns ori mascat destul de usor. e important sa citesti instructiunile ca sa afli puterea maxima a aparatului care poate fi comandat cu acest controler. cel prezentat aici se lauda ca suporta 3kw, deci e acoperitor pentru aproape orice consumator casnic. pericolul e ca poti praji controlerul daca il conectezi cu un consumator mai mare decat poate el sa duca.


  •  controler cu fotocelula




produsul asta nu e atat de spectaculos, dar e foarte util pentru automatizarea iluminatului electric in functie de lumina naturala. pe scurt, asta iti aprinde lampa cand apune soarele si o stinge la rasarit. e bun pentru curte, pentru spatii care au nevoie de lumina in timpul noptii, dar poti alimenta si alte aparate care vrei sa functioneze doar noaptea, cum ar fi sisteme de alarma sau incalzire sau pompare sau orice altceva.

poti regla functionarea prin modul in care il instalezi. e importanta pozitionarea senzorului fata de sursa de lumina naturala (soare / fereastra).

fotocelula asta are trei fire, iar legaturile sunt la fel de simplu de facut. la reteaua electrica se leaga firul negru la faza si albul la nul. in continuare, la aparatul comandat se leaga firul rosu si firul alb (albul e comunal). gata, ai terminat, ai automatizare cu fotocelula!



si aici trebuie sa fii atent la ce putere rezista controlerul. adica, nu legi aparatul de sudura la asa ceva. si nici vreo instalatie de iluminat pe halogen cu putere de 5kw, ca se prajeste releul.

uite in video cum fac legaturile si il testez ca sa vad ca pe intuneric cupleaza, iar cand apare lumina pe senzor decupleaza.



  •  controler cu senzor de miscare




despre senzorii de miscare nu stiu daca e cazul sa vorbim prea multe. ii intalnim peste tot: in scarile blocurilor, pentru aprinderea luminii pe coridoare intunecoase, prin hoteluri, in mall-uri, in toalete publice etc.

asta e un device simplu: cand este intuneric si in raza lui de actiune se misca vreo vietate, senzorul asta cupleaza consumatorul, care este de obicei o lampa. dupa ce nu mai sesizeaza miscare, senzorul decupleaza alimentarea si lumina se stinge. temporizarea e stabilita de producator, dar la unele produse poate fi reglata si de utilizator. de asemenea, exista senzori la care se poate regla luminozitatea de la care devine activ.

un exemplu de lampa cu senzor de miscare am prezentat aici: 
lampa-cu-senzor-de-miscare

cu asa ceva, eu mi-am automatizat eu iluminarea mai multor spatii din locuinta: holuri, camara, in pivnita, in pod si intr-un loc de depozitare aflat sub scara. pe asta nu-l mai detaliez, ca am facut-o deja aici link. il adaug insa la lista asta pentru ca e o jucarie desteapta si poate fi folosita pentru pornirea unor consumatori electrici in conditiile in care este intuneric si este detectata miscare (lumina de veghe, sirena de alarma).

asta pe care l-am cumparat acum e mai simplu. uita-te in poza cum se fac legaturile electrice. iar in video vezi cum functioneaza niste lampi comandate de senzori de miscare montate in pivnita.



din nou trebuie sa vorbim despre puterea consumatorului pe care il comanzi prin acest senzor. este limitata, in cazul din poza limitarea e chiar drastica, 40W, insa as spune ca asta nu mai e o problema. becurile economice (neon sau led) sunt folositi la scara larga, becurile incandescente dispar incet, dar sigur, deci limita de 40W a devenit acceptabila.


de unde iti iei jucariile astea? eu le-am luat de pe aliexpress, dar vad ca sunt de vanzare si pe site-uri din romania. diferenta este ca o comanda la chinezi e ieftina, dar astepti ca mult livrarea (o luna - o luna jumatate). de la noi le iei mai scump, dar iti sunt expediate mai rapid.

spor!

No comments:

Post a Comment