meserias in bricolaj: afumatoare carne

1/31/14

afumatoare carne

afumatoare home made

construim o afumatoare


stiu, discutia asta era mai utila inainte de ignat, dar as zice ca niciodata nu-i prea tarziu. porci se mai taie, carnati mai poti face, carne ori slana mai poti cumpara, la fel peste ori cascaval. deci ai ce afuma tot timpul anului.

asadar, in postarea asta facem o afumatoare.












povestea afumatorii e una simpla rau de tot: ai de construit o cutie in care trebuie sa introduci cumva niste fum. fara pretentii la aspect, la precizie, o faci fluierand.

ai de ales intre dua variante:
- folosesti fum cald: faci cutia si pui rumegusul cu foc mocnit intr-o tava metalica inauntru, direct sub carne
- afumi la rece, atunci trebuie sa faci focul undeva in exterior (sub afumatoare sau in lateral), sa captezi fumul intr-o incinta inchisa si sa racordezi incinta respectiva la cutia unde tii carnea.

sa le luam pe rand

afumatoarea propriu-zisa e o cutie pe care o poti face in orice forma (eu prefer paralelipiledul drept) si din orice material: scandura, placaj, placa osb, placa tego, placa pal, tabla etc. e alegerea ta, totul e sa fie bine inchisa astfel incat sa nu ai musafiri nepoftiti la carne. si nu ma gandesc la pisici, precautiile necesare sunt anti-soarece.

in functie de materialul folosit rezulta si solutia tehnica, iar asta conduce la randul ei la munca mai multa sau mai putina. de exemplu, o cutie din placaj sau tabla e un pic mai greu de facut pentru ca ai de realizat intai o structura de rezistentza, pe care o plachezi (inchizi) apoi cu materialul tau. o cutie din placi de tego / osb / pal melaminat sau nu etc e mai simplu de realizat, caci acestea sunt rezistente, pot juca rolul de perete rigid. chiar si asa, e bine sa folosesti stalpi de lemn la colturi pentru o asamblare trainica.

cutia o poti face cu sau fara picioare.
- o afumatoare fara picioare poate fi depozitata mai usor atunci cand n-o folosesti. dar solutia depinde nu de dorinta ta, ci de locul si modul in care aduci fumul inauntru.
- daca faci afumatorea cu picioare, e mai simplu sa pui vatra dedesubt.

cutie simpla, fara picioare, cu pereti regizi si grosi: prinzi una de alta primele 5 placi, pui usa in balamale si ai terminat.

cutia suspendata (cu picioare), mai ales daca e inalta si incapatoare, cere materiale in plus. si aici ma refer la 4 popi de lemn 5x5 cm, suficient de rezistenti cat sa tina si jumatatea de porc pe care o pui inauntru. aici ai de realizat urmatoarele operatiuni: prinzi 3 placi laterale una de alta la colt cu ajutorul popilor, pui capacele de sus si jos, pui usa in balamale si gata.

cutia mai are nevoie de:
- un sistem de agatare a carnii (niste suporti prinsi in peretii laterali si decupati un pic pentru ca batzul pe care pui carnea sa fie stabil)
- o aerisire (iesirea fumului) - asta-i optionala, ca fumul isi face loc sa iasa si de capul lui)
- o placa de faianta / gresie / alt material prost conducator de caldura pe care sa pui tava cu rumegus (sa nu arzi cutia)
- daca aduci fum de afara, o gaura pe care o racordezi la vatra.


materiale afumatoare
uite cum am facut eu o afumatoare mica fara picioare.

am pornit avand la dispozitie o vatra speciala pt afumat, iar proiectul a insemnat realizarea unei cutii personalizate pentru cazanul respectiv.

cerintele: gaura de 60mm jos, sa se mufeze pe cosul de fum, gaura de 60mm sus, pentru aerisire, plus o sectiune rectangulara care sa stea bine pe bidonul metalic de 50 cm diametru.







fiind o cutie relativ mica, am folosit stalpi de lemn 30x30 mm, panouri de lemn de 16 mm grosime, balamale, holzsuruburi, un pendular tutorial-ferastrau-pendular, o bormasina tutorial-bormasina / surubelnita electrica tutorial-surubelnita-electrica si carota pt lemn. 3 stapli i-am pus intregi, al patrulea l-am sectionat ca sa pot monta balamalele (vezi foto de jos). am pus niste balamale aruncatoare aplicate montam-balamale-pentru-pal , ca altele n-aveam :). totusi, au fost de ajutor pentru ca sunt cu arc si tin usa bine inchisa.

apropo de usa, i-am pus si un maner inalt daca tot imi ramasese o bucata de stalp. asta-i de fitza, nu muream fara maner. in alte amanunte n-are sens sa intram.



balamale montate


gata, ai afumatoarea! acum fugareste porcul / pasarea / pestele / alt animal, pune-l la pamant, macelareste-l si prepara carnea pentru afumat. fa rost de rumegus de lemn nerasinos (fag / prun / mesteacan / pomi fructiferi), cauta condimentele cu care sa imbogatesti aroma fumului (coriandru + scortisoara + dafin pentru carnea de porc, rozmarin pentru miel, ceai negru + scortisoara + chimen + rozmarin pentru rata ori gasca, chimen + magheran + rozmarin pentru peshte etc) si pune afumatoarea la treaba.

fa-o sa arate ca cea din poza de mai jos, incarcata cu doi carnati + un pic de slanina si intrata in proba primului fum.


afumatoare functionala


recunosc, asta este o afumatoare mica, potrivita pentru un mini-porc. o afumatoare in care incape un porc intreg am facut aici:  afumatoare-de-carne-2

daca din ce ai vazut pana aici nu ti se pare ca ar iesi o afumatoare la standardele tale, uite unele gata facute: afumatoare

indiferent ce varianta de afumatoare ai avea, iti trebuie ceva retete pentru afumat / utilizat carnea afumata, uite aici: carte bucate





spor!
si pofta buna!

No comments:

Post a Comment