gazonul: ras, tuns si frezat
flotila de masinarii electrice pentru gazon |
am udat gazonul din toate pozitiile, hai sa continuam discutia despre lucrarile care trebuie facute in spatiul verde ca sa arate cat mai bine.
gazon tuns regulamentar |
ce-i trebuie gazonului sa se simta bine? o tunsoare din cand in cand, o aerisire macar o data pe an, replantare (acoperirea gaurilor) toamna, ierbicidare pentru buruieni. pentru tuns si aerat se folosesc niste masinarii speciale, pe care le vezi in foto. toate sunt electrice, deci iti trebuie si un prelungitor. exista si masinarii antrenate de un motor cu benzina, dar sunt scumpe si nu ai nevoie de asa ceva decat pentru suprafete mari. daca n-ai un teren de 7 hectare, ca becali, te descurci cu variantele electrice
- tunsoarea este cea mai frecventa operatiune. de cate ori creste, trebuie taiat. nu e bine sa-l lasi sa creasca prea mult pentru ca nu-i prieste (cu cat e tuns mai des cu atat creste mai bine). pe de alta parte, devine si foarte greu de ingrijit. gazonul prea mare nu mai poate fi taiat masinariile disponibile, trebuie sa bagi coasa in el.
- aerisirea e necesara pentru a-i stimula cresterea. stim ca pe gazonul udat bine (mai ales in portiunile aflate la umbra) se formeaza muschi. asta e frumos in padure, cand iti arata nordul pe trunchiul copaculu, dar la tine acasa e caca. nu lasa gazonul sa se extinda, sa creasca frumos, trebuie starpit. aeratorul de gazon asta face: racaie suprafata pamantului, cojeste muschiul format si-l colecteaza in cosul masinii.
- replantarea e mai simpla, n-are nevoie de o postare separata. ai cartite sau caini cu talente de petrolisti, ai si gauri in gazon. ca sunt facute de sus in jos sau invers, nu conteaza. important e sa le elimini. intai te ocupi de cauza, apoi indrepti terenul acolo unde a fost gaura si pui seminte de gazon. asta se face toamna si primavara, dar daca n-ai rabdare o poti face si in timpul verii. alege totusi o perioada ploioasa, ca apa de la Doamne-Doamne e mai buna decat ce-i dai tu cu aspersorul. in plus, cand ploua nu risti sa se umple terenul de vrabii flamande, care sa-ti haleasca in doua minute tot ce ai pus tu acolo :)
- ierbicidarea e o alta operatiune simpla. cand se umple de balarii, cumperi ierbicid pentru buruienile care apar in gazonul tau si faci tratamentul. si operatiunea asta e bine s-o faci in perioadele ploioase, ca se absoarbe mai repede si mai egal.
odata facute aceste operatiuni, n-ai decat sa te uiti cu drag la peticul tau de iarba si sa te bucuri ca arata bine.
asadar, aceasta postare deschide o serie de discutii despre operatiunile de ingrijire a gazonului si despre sculele folosite. ti-am pus la inceput fotografia cu "flotila" mea dedicata gazonului, iar in zilele urmatoare o s-o detaliez pe fiecare in parte
Salut, Dar ce parere ai despre un robot de tuns iarba?
ReplyDelete