finisam gazonul cu trimmerul
continuam sa ne ocupam de ingrijirea gazonului si ajungem la situatia in care masina de tuns nu mai este utila. asta se intampla ori cand ti-a fost lene sa tunzi iarba si a crescut prea mult, ori in conditii normale, in zonele de la marginea terenului sau in preajma obstacolelor naturale din curte: copaci, garduri, dale de beton inalte sau alte constructii, ornamente din piatra, straturi de flori etc.
in toate aceste situatii interventia cu masina de tuns e ori imposibila, ori pericliteaza integritatea obstacolelor respective. in acest caz intervenim cu un trimmer.
trimmerul asta-i o coasa mecanizata, cu care poti taia iarba cu precizie chiar si in locuri greu accesibile. exista trimmer antrenat de un motor cu benzina sau trimmer electric. cel pe benzina e scula pentru cosit in parcuri sai pajisti situate in varf de munte, departe de o sursa de curent, nu ma intereseaza. il vom discuta pe cel electric, si anume bosch combitrim.
trimmerul taie iarba cu doua tipuri de fir: normal, in bobina montata pe rotor, destinat gazonului de inaltime rezonabila. pe masura ce se consuma (rupe) mai derulezi un pic. in cazul gazonului inalt sau al plantelor cu tulpina mai groasa se foloseste firul de inalta rezistenta, care se monteaza individual pe rotor.
trimmerul taie iarba cu doua tipuri de fir: normal, in bobina montata pe rotor, destinat gazonului de inaltime rezonabila. pe masura ce se consuma (rupe) mai derulezi un pic. in cazul gazonului inalt sau al plantelor cu tulpina mai groasa se foloseste firul de inalta rezistenta, care se monteaza individual pe rotor.
scula asta e simpla rau, nu prea am ce-ti spune despre ea. nu prea am nici ce sa filmez, nici ce sa fotografiez. iti arat cum o folosesc si-ti mai pot spune ca are mai multe reglaje:
- coada telescopica
- maner mobil
- cap de taiere cu unghi reglabil. extremele sunt cap la 90 de grade fata de coada sau in prelungirea cozii.
tips:
- inainte de orice, indeparteaza de pe gazon rahatii de caine / pisica! daca nu se poate, taie iarba treptat (pe inaltime), astfel incat sa eviti contactul firului cu un asemenea produs de digestie. e nasol rau cand il pulverizezi cu trimmerul :)
- leaga cainii / pisicile care au probleme cu sculele electrice in functiune! risti sa mutilezi animalele prea vehemente
- protejeaza-ti picioarele! firul se invarte cu viteza mare, antreneaza pietricele / pamant / materie vegetala care devin proiectile si te pot lovi cu aceeasi viteza, si anume mare! in plus, incaltamintea te protejeaza impotriva electrocutarii
- protejeaza-ti ochii atunci cand montezi capul taietor in prelungirea cozii. particulele antrenate de fir sunt aruncate inclusiv in sus si-ti pot intra in ochi cu mare viteza!
- nu scoate prea mult fir din bobina in speranta ca vei mari eficientza (raza de actiune) a masinariei, e inutil. surplusul se va rupe in aparatoare si din fir va ramane exact lungimea maxima prevazuta de fabricant (cea care se invarte sub protectia aparatorii)
- poti sa apropii rotorul de obiectele solide cu zona in care aparatoarea trimmerului este decupata. totusi, nu face asta pentru ca firul se va rupe la contactul cu gardul / bucata de beton etc! apropie capul taietor treptat, astfel incat sa te poti opri dupa ce ai taiat ultimul fir de iarba si inainte de a rupe firul taietor
- cand tai iarba prea inalta sau bucuieni cu tulpina groasa foloseste neaparat trimmerul cu fir de inalta rezistenta. cu celalalt e pierdere de vreme si de fir (se rupe sau taie partial tulpina, culcand planta la pamant)
multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page
in postarea urmatoare ne intalnim cu o scula dedicata finisarii desavarsite. pana atunci,
spor!
No comments:
Post a Comment