demo 2 pistol silicon
de cateva saptamani incoace, postarea asta tutorial-pistol-de-lipit-cu-silicon este vedeta pe blog. asta ma determina sa revin la scula si sa-ti arat inca o demonstratie. una surprinsa in toate fazele, de la cap la coada, astfel incat sa-ti arat ca un pistol de lipit cu silicon stie sa faca lucruri destepte pe langa casa omului. demonstratia o voi face tot cu o canutza din ceramica (astea-s lipiturile cele mai pretentioase). ca si in prima postare, o voi sparge si o voi lipi la loc sub ochii tai.
pentru inceput iti vand inca un pont despre lipirea cu silicon. sa-ti spun problema care se poate ivi. pui silicon pe suprafata de lipit, dar piesele sunt greu de manuit, e munca migaloasa potrivirea pe pozitie etc si pana apuci sa le lipesti se raceste siliconul. solutia la aceasta problema este preincalzirea suprafetelor de lipit (evident, acolo unde se poate, adica la ceramica emailata). asta inseamna ca ai un ragaz mai mare sa potrivesti piesele pentru ca masa de silicon este mentinuta fierbinte de ceramica incinsa.
eu am incalzit cana cu o lampa cu gaz. e miniona, are flacara mica si concentrata, asa ca incalzeste local, nu toata cana. imi place pentru ca are dispozitiv de blocare, flacara e reglabila si e usor de folosit.
vezi in poze canuta sparta si lipita, iar in video iti arat doua variante de lipire: simpla si cu preincalzire.
vei observa ca am spart cana cu grija, sa nu-mi rezulte prea multe cioburi. daca o pulverizam, n-o mai lipeam never ever. de fapt, as fi putut s-o fac la loc, dar cu risipa de munca, ceea ce nu doresc nici dusmanilor. ma concentrez si eu pe proiecte care se pot face usor, nu-mi plac cele care ma blocheaza trei luni de zile.
- sus ai lipirea simpla: pui silicon, pui piesele pe pozitie si astepti sa se raceasca
- jos ai lipirea cu preincalzire: incalzesti piesele, pui silicon, ai tot timpul din lume sa le asezi pe pozitie si astepti sa se raceasca (intareasca)
hai sa mai discutam un pic despre tipurile de lipitura. sunt doua variante in care poti folosi pistolul: lipitura de aspect sau lipitura de functionalitate. sa le discutam pe rand
lipitura de aspect - pui o linie subtire de silicon pe suprafata sparturii, nu neaparat continua, apoi lipesti. canutza va arata bine, va fi ca noua, dar nu vei mai bea niciodata din ea. intai ca nu e asigurata etanseitatea sparturii, dar mai ai si portiuni de ceramica fara smaltz in contact cu lichidul. iar daca asta e colorat, iti pateaza spartura si se vede (ceramica aia e poroasa, suge tot ce prinde)
lipitura de functionalitate - faci baie de silicon pe spartura, astfel incat sa acopere toata suprafata. cand lipesti bucata cealalta trebuie sa apesi pana ii ies matzele :). apasa cele doua parti una pe alta pana iese tot surplusul de silicon (sa fie bucatile in contact, nu sa ramana intre ele luft vizibil). cand se raceste & intareste siliconul, tai ce e in plus cu un cuter si canutza va fi nu doar intacta, ci si functionala. daca e nevoie, poti sa intervii si cu o carioca / marker / vopsea, sa maschezi lipitura.
ne intoarcem la canuta sparta si lipita. observi in poza de detaliu ca lipitura este vizibila (trecem peste resturile de silicon pe care nu le-am curatat cum trebuie). in cazul asta special este vorba despre urmele de silicon de la prima lipitura arse cu ocazia celei de a doua lipituri, cea cu preincalzire. in situatia in care ai si tu urme vizibile pe obiectul lipit le ascunde folosind carioca / vopsea / oja / ce mai ai tu la dispozitie prin casa.
mai mult ce sa-ti mai zic? spor la lipit! :)
ai terminat? meriti o bere! dintr-o halba intacta :))
noroc, meseriasule!
No comments:
Post a Comment