meserias in bricolaj: ingrijire gazon 5 - aerare

6/23/13

ingrijire gazon 5 - aerare



bosch alr 900

aeram gazonul


vorbim acum despre o operatiune mai speciala de intretinere a gazonului: aerare / aerisire. asta se executa cu masina de aerat sau masina de scarificat







prin aceasta operatiune eliminam mini-stratul din resturi vegetale format la suprafata pamantului, descalcim gazonul (il pieptanam :), dar mai ales indepartam stratul de muschi. stim ca muschiul iubeste umezeala si umbra, deci in zonele de gazon care indeplinesc aceste conditii e cel mai probabil sa gasim si cel mai consistent covor de muschi.







oricat ar suna de crud, aceasta plantula minuscula si aparent inofensiva trebuie ucisa fara mila, pentru ca la randul ei este un daunator al gazonului: unde apare muschiul in prima faza nu se mai indeseste iarba, iar in a doua faza incepe sa dispara iarba. si asta pt ca muschiul are prostul obicei sa formeze colonii care cresc fara oprire, eliminand orice concurent la resurse (in cazul nostru, gazonul).

muschiul asta se combate chimic, prin tratament cu ierbicide, sau mecanic, cu masina de aerare a gazonului. eu prefer a doua varianta. o consider mai eficienta, dar e si bio.

gandeste-te la masina de aerat gazonul ca la o grebla electrica. seamana cu o masina de tuns, dar in zona de jos nu are cutit, ci un tambur unde sunt montate niste arcuri din otel (gheare) care imita actiunea dintilor de grebla. la fel ca masina de tuns, are in partea din spate un cos de colectare a mizeriei. evident, masina poate fi folosita si fara cos, dar ar fi o prostie, caci in felul asta am contrazice insusi scopul actiunii: indepartarea mizeriei din iarba.




masina de aerat trebuie scoasa de la naftalina macar de doua ori pe an, primavara si toamna. e simplu de lucrat cu ea: o bagi in priza si parcurgi tot gazonul, evident dupa ce l-ai tuns! unde ai covor mai consistent de muschi poti face doua, chiar trei treceri. te sfatuiesc sa parcurgi traseele in aceeasi directie, exact ca la masina de tuns.
inainte de a incepe lucrarile ai un singur reglaj de facut: adancimea la care actioneaza ghearele (dintii greblei). stabilesti valoarea setarii prin cateva incercari.



mai multe chiar ca nu am sa-ti zic. uita-te in video cum functioneaza si decizi ce faci: iti iei sau nu o asemenea masinarie. poti incerca sa gasesti una pe gustul tau aici: masinarii gazon (sub numele de scarificator)


multe alte chestii despre produsele firmei gasesti aici: Bosch Home Page 

orice ai face, eu iti urez spor!

No comments:

Post a Comment