meserias in bricolaj: sport non-stop

12/13/17

sport non-stop

lucrez la birou si pedalez

fac sport la birou



azi iti vand un pont important: cum sa folosesti mai eficient o resursa foarte pretioasa: timpul tau. si sa o faci in beneficiul unei alte chestii dragi: sanatatea ta. asadar, iti arat cum am ajuns eu sa fac miscare chiar in timp ce scriu postarea asta! (e drept, in acelasi timp fumez si am si un pahar de vin in stanga, dar sper ca se compenseaza una pe alta :)


totul a pornit de la constatarea ca s-a facut frig si ca activitatile mele sportive s-au cam imputinat. in perioada rece imi ramane schiul, dar acolo ajung rar. ar mai fi datul la lopata la zapada, dar inca nu s-a-ntamplat pentru ca n-a nins. iar prin curte n-am mare lucru de facut. de fapt, cam nimic :)

ca sa nu ma ingras peste masura, am improvizat o instalatie desteapta, care sa transforme timpul indelungat petrecut in fata laptopului / televizorului in timp alocat inclusiv exercitiilor fizice.
mie mi se pare culmea eficientei in folosirea timpului.






bicicleta fitness

sa-ti zic cum am procedat. se ia una bucata bicicleta fitness. cel mai bine e s-o iei p-aia pe care o ai deja acasa si n-o folosesti niciodata, cu scuza ca nu gasesti suficient de mult timp sa-l dedici exercitiilor sportive. 


bicicleta fitness coarne demontate
ei bine, bicicleta asta se adapteaza la noile cerinte: lucrul la birou. demontezi coarnele (ca ghidon nu pot sa-i zic) ca sa poata incapea sub tablia biroului.




reglaj forta pedalare
la bicicleta fitness
aici ai de rezolvat problema cu reglajul aparatului. eu am rezolvat-o cu un surub, dupa cum vezi in poza. e ca un cablu de frana de bicicleta pe care trebuie sa-l reglezi altfel decat cu maneta de control oferita de fabricant. nu stiu alte biciclete cum sunt, dar la a mea a fost simplu.


totodata, cand demontezi coarnele, pierzi si informatiile pe care ti le afiseaza display-ul ala al bicicletei, ca trebuie sa deconectezi toate circuitele electrice. dar te uit la tv / calculator si nu mai ai nevoie de alt ecran :)





hai sa discutam si despre inaltimea la care se ridica genunchii tai in timp ce pedalezi. cota asta este (ghinion) mai mare decat inaltimea unui birou standard, asa ca nu poti folosi pedalele bicicleta sub masa. trebuie sa pozitionezi bicicleta un pic in afara. evident ca sunt si cazuri fericite: ai birou cu inaltime reglabila, deci ridici tablia astfel incat sa-ti incapa genunchii dedesubt.

tv si fitness


daca tv-ul e vizibil de la birou, cum e montat la mine, e perfect: de cate ori il pornesti, poti face si gimnastica.

calculator si fitness

daca vrei sa lucrezi si la calculator, iti mai trebuie ceva: improvizezi o masuta pe care sa poti aseza utilajul.


masa de laptop pe bicicleta fitness
masa de laptop


eu am facut chestia asta din doua coturi de teava neagra, luate de la un cuier din acela pe roti, pe care, evident, nu-l foloseam. le-am taiat la masura, le-am bagat in manerele bicicletei (teava manerului e aproximativ ¾, teava cuierului e ½, deci se potrivesc binisor. nu intra fest, dar nici nu ma deranjeaza jocul.

mai departe, am luat o tija filetata M10 si am taiat-o la masura. in capul celor doua tije am montat o bucata de un glaf de plastic lata cat distanta dintre manere + 5 cm. am pus piulita + saiba plata in capul tijei filetate, am pus glaful pe post de masuta de laptop, am mai pus o saiba plata si inca o piulita, apoi am strans cu cheia.

de ce am ales glaf? pentru ca e in forma de “L”, adica are opritorul ala pentru laptop, sa nu cada pe jos.

instalatia asta se monteaza si se demonteaza in doi timpi si trei miscari, deci e foarte comoda. totul e sa vrei sa te misti. eu vreau. si de acum incolo ma voi misca des. pana la primavara sau pana vine zapada :)





daca n-ai bicicleta fitness, cumpara-ti una. dar ai grija sa o iei potrivita pentru combinat cu biroul: coarne nu foarte inalte, scaun (sa, de fapt) cat mai comod, caci daca vei face sport pe ea cand lucrezi la birou sau te uiti la tv, fundul tau va avea nevoie de confort, nu de durere.

uite si o proba de functionare, ca sa vezi ca functioneaza.





adevarul e ca astfel de jucarii pentru birou au fost inventate deja de altii (le gasesti sub numele de deskcycle), dar eu nu le-am vazut prin romania. asa ca-ti propun sa-ti cumperi una de aici: biciclete fitness. pentru proiectul asta, cel mai bine se potriveste asta: bicicleta orizontala fitness. si nici nu mi se pare foarte scumpa.


later edit: mi-am luat si o scula dedicata amplasarii sub birou. e eficienta cand nu lucrezi la laptop, vrei de exemplu doar sa te uiti la televizor.

vezi in poza de jos ca am legat-o de scaun. fiind o masinarie mai usoara, e o chestie necesara pentru a-i impiedica alunecarea pe gresie. pe o pardoseala de alta natura (mocheta, parchet sau mai stiu eu ce altceva) e posibil sa nu fie necesar, dar coeficientul de frecare intre gresie si plasticul de pe suportii aparatului asta e foarte mic, asa ca a fost nevoie sa o ancorez de scaun.


upgrade necesar la acest proiect













spor la treaba! si la miscare!

No comments:

Post a Comment