meserias in bricolaj: tester tensiune contactless

7/4/19

tester tensiune contactless

tester tensiune contactless

le-am dat de cap cablurilor intrerupte



azi iti arat o scula fara de care viata ar fi mai grea: 
tester de tensiune contactless.
daca ai impresia ca te poti descurca si fara el, ai dreptate partial. cu un creion de tensiune, un aparat de masura sau o lampa de control poti face cam tot ce e nevoie in zona de interventii electrice.

dar testerul asta e altceva. te ajuta, de exemplu, in chestii de finete, cum ar fi sa gasesti locul in care un cablu de curent este intrerupt. e priceless!


daca judeci doar denumirea, poate parea o scula cam profesionala, de folos la lucrari complexe, proiecte industriale, dar eu nu sunt de acord. testerul e de uz casnic si poate fi folosit de oricine. 


tester tensiune in pachet





dupa prima utilizare se schimba perceptia: pare o jucarie banala, care face piu-piu si lumineaza cand o pui langa un conductor legat la reteaua electrica.

in realitate, e o scula foarte tare si foarte utila in gospodarie.





hai sa-l descriem un pic:
  • mic, compact, usor, incape in buzunar
  • e alimentat de doua baterii AAA
  • foloseste la identificarea firelor aflate sub tensiune

aparatul este foarte sigur 
in exploatare, isi face treaba fara sa fie nevoie sa-l atingi de fire dezizolate. de fapt, nici circuitul tau si nici scula nu au zone expuse din metal conductor de electricitate. testerul are un varf de plastic, pe care trebuie sa-l aduci in proximitatea sau sa-l atingi de izolatia sarmei ori a cablului de verificat. daca trece curent pe acolo, testerul semnalizeaza audio (emite un beep puternic) si luminos (se aprinde un led rosu). iar riscul electrocutarii e inexistent.

fir intrerupt in cablu trifilar
gasim defectul cu testerul
la ce il poti folosi? pai, incep cu exemplul pomenit la inceput: depanarea unui cablu intrerupt. mai exact, descoperirea locului unde este rupta sarma sub izolatie. e imposibil sa descoperi chestia asta vizual. testerul insa stie sa gaseasca faza (indiferent daca pe cablu este consum sau nu).

cum procedezi? iei cablul defect si-l bagi in priza. in momentul asta, pe un fir din cablu ai faza, pe celalalt ai nulul. te apuci sa cauti cu detectorul de-a lungul cablului locul in care este intrerupt. daca testerul arata ca ai curent pe toata lungimea cablului, inseamna ca firul pe care ai pus faza e intact. scoti stecherul din priza si sa-l introduci invers, adica pui faza pe celalalt fir. mergand din nou cu detectorul pe fir vei gasi locul unde este intrerupt. tai, innadesti, izolezi, ai reparat cablul!

in foto de mai sus vezi cum am distrus un cablu (am taiat unul dintre fire). in video de mai jos vezi cum localizeaza testerul zona unde e rupt firul:


alt exemplu de utilizare: nu-ti functioneaza vreun aparat electric. in mod normal, sunt multe cauze posibile: e aparatul stricat, sunt probleme cu alimentarea de la priza, cablul rupt, mufa distrusa, prelungitor intrerupt undeva etc. ca sa intelegi defectiunea asta si sa incerci sa o rezolvi, trebuie sa incepi sa elimini cat mai multe cauze. asadar, iei testerul si verifici tot traseul curentului: daca in aparat intra curent, daca e bun cablul, daca e alimentat prelungitorul unde e bagat in priza, daca e curent in priza respectiva, daca a cazut siguranta etc. usor-usor, testerul te duce la locul unde este buba. e un alt exemplu simplu, dar des intalnit in viata de zi cu zi.




ultimul exemplu pe care-l dau e o interventie banala la schimbarea unui bec ori depanarea unei prize / intrerupator. inainte sa desfaci capace si sa umbli la fire, pui testerul asta la treaba si vezi unde ai curent, ca sa stii pe unde sa nu-ti bagi degetele.

in concluzie, as zice ca nu-i nevoie sa fii electrician sau sa construiesti navete spatiale ca sa-ti fie de folos testerul asta. e util si cand nu-ti mai functioneaza un banal fier de calcat. te ajuta sa afli care-i problema. deci, 
ca sa-l folosesti, ca sa ai nevoie de el, trebuie sa fii doar user de electricitate. calitate pe care o avem cu totii.




e cazul sa punctam un lucru: testerul asta nu inlocuieste aparatul de masura. cu multimetrul ala ai nenumarate optiuni de masurare a tensiunii, curentului, rezistentei etc. testerul e un aparat stupid, care stie sa zica doar daca ai curent sau nu :). dar 
asta e genul de informatie vitala daca stii sa o folosesti. 



la ce te poate ajuta:

detecteaza prezenta curentului alternativ (AC), adica aproape tot ce avem prin casa

afli daca ai fire sub tensiune intr-o teava / tub copex

intr-un cablu de doua fire, poti vedea care e faza si care nulul

la o priza vezi acelasi lucru, unde e faza si unde e nulul

dintr-un snop de fire (la instalatia de lumini de craciun, sa zicem) poti afla care are curent

la ce nu te poate ajuta:

nu detecteaza retelele alimentate cu curent continuu (DC). asta gasesti in cablurile care pleaca din incarcatorul de telefon sau cel de laptop (circuitul de dupa transformator si redresor, adica 5V DC la telefon si vro 15V DC la laptop)

din acelasi motiv, nu te ajuta la circuitul electric auto (12V DC)

nu detecteaza prezenta conductorilor electrici ingropati in tencuiala. indiferent de material (ciment, ipsos), zidul ecraneaza. poti in cel mai bun caz sa afli daca printr-o teava trece un conductor sub tensiune. peretele ala de pvc e mai permisiv. dar prin zid nu detectezi nimic. pentru asta ai nevoie de o scula din alta liga. iti trebuie un detector-metal.

semnale false

testerul asta nu e infailibil. adica mai da si erori, semnalele lui nu inseamna intotdeauna tensiune alternativa. vezi in cele doua video de mai jos cum declanseaza alerta atunci cand il ating de antena wi-fi si de carcasa din plastic a unei lampi cu led si senzor de miscare. dar nu e un impediment la utilizare. avem cap, judecam, eliminam semnalele false.




intre noi fie vorba, mie mi-a semnalizat tensiune pana si intr-un circuit care nu mai era alimentat de vreo 5 minute. insa, fiind vorba de o instalatie de lumini de craciun, m-am gandit ca minunile sunt oarecum normale... :)

daca-ti place, gasesti testerul asta la preturi de la 3 euro la 20 de euro, in functie de fabricant. toate insa fac cam acelasi lucru.

de fapt, alea mai scumpe au sensibilitate reglabila si pot detecta tensiune alternativa diferita de 220V. dar as zice ca alea-s de uz profesional. in casa nu avem decat monofazic la 220V sau trifazic la 380V, si mai e ceva: unul d-ala scump iti semnalizeaza prezenta curentului si prin vibratii. dar mi se pare teribil de neinspirata chestia asta: cand caut curent, eu nu-mi doresc sa fiu zguduit :)


apropo de zguduiala, uite cum ma simte testerul ca sunt in contact cu reteaua electrica: folosesc creionul de tensiune si testerul semnalizeaza curent atunci cand il ating :)




cea mai spectaculoasa filmare am lasat-o la final. nu are legatura cu meseriasul din tine. 
e doar misto. uite cum se comporta testerul de tensiune plasat langa o lampa cu plasma (glob cu plasma): simte campul electric de la distanta de 30 cm. si, cu cat il apropii, cu atat suna mai ciudat. vezi in video:





spor!


No comments:

Post a Comment