meserias in bricolaj: masca sudura cristale lichide

4/24/22

masca sudura cristale lichide

cum am ajuns sa sudez ca un zeu :)









am intrat si eu in randul lumii prin cumpararea unei masti de sudura cu cristale lichide. acum sudez ca un smecher :)

multa vreme am ignorat progresul tehnologic si m-am descurcat cu masti clasice ori cu ochelari de sudura. mi s-a deschis apetitul pentru masca asta high tech dupa ce am facut pe acasa cateva suduri, multe, cu ochii inchisi, fara masca. erau niste suduri fara pretentii, asa ca nu ma interesa un cordon, dadeam doar niste puncte si inchideam ochii ca sa nu-mi ard retina. consecinta a fost ca mi-am ars pielea (tenul, pentru meseriasele care citesc acest text). m-am dus la serviciu bronzat pe fatza ca dupa 10 sedinte de solar, de m-au invidiat toti colegii, crezand ca am fost in concediu prin cine stie ce destinatie exotica :)

atunci mi-am dat seama ca sudura fara protectie nu e o varianta chiar ok si am decis sa-mi protejez tenul de asemena arsuri.



am cautat pe net, am gasit masca de sudura cu cristale lichide, am cumparat-o si am facut o proba. este incredibil saltul: pe langa ca sunt protejat total, adica ochi si fatza, acum am o mana in plus cand sudez, deci pot sa manuiesc electrodul cu precizie.






ce e diferit la masca asta? principiul de functionare e simplu: sticla prin care privesti e de fapt un ecran cu cristale lichide si are doua stari:

  • normala, sticla banala verde, care permite sa vezi prin ea perfect, doar ca la o intensitate luminoasa scazuta si cu filtru verde
  • cu filtrul activat: asta este filtrul cu autointunecare si iti ofera protectie la ultraviolete si infrarosii (UV si IR). in starea activata, opacitatea geamului devine cea a unui filtru de masca de sudura clasica.




trecerea de la o stare la alta este asigurata de un circuit electronic si se face automat. tranzitia intre cele doua stari e declansata de aparitia / disparitia luminii puternice emise de arcul electric, chestie asigurata de doua fotocelule incorporate. reactia circuitului este aproape instantanee (0,6 secunde), o viteza de raspuns care-ti asigura protectia deplina.

fotocelule si celule voltaice
masca sudura cu cristale lichide




circuitul asta electronic din masca e alimentat printr-un mini-panou de celule fotovoltaice incorporat, celule solare, popular spus, deci nu e cu baterii.

asadar, nu ii faci tu nimic, nu o pornesti, nu o actrivezi, nu are butoane de apasat, programe de setat, nimic. o pui pe cap, sudezi si ea te protejeaza.



uite un video realizat cu telefonul plasat in masca, in care vezi exact ceea ce vezi cand sudezi: cum “se stinge lumina” in momentul in care apare arcul electric, cum se reaprinde cand dispare arcul electric.





campul vizual e generos, vezi fara probleme atat zona in care sudezi cat si imprejurimile, timpul de reactie al fotocelulelor este ok, nu risti sa-ti arzi retina cand porneste arcul electric, iar rezultatul este ca poti suda cu mult mai usor decat cu alta masca.


din experienta mea personala de meserias care sudeaza din an in pasti, tin minte ca in momentul in care imi puneam masca clasica nu vedeam absolut nimic din zona de sudura, chestie care afecta mult precizia cu care atingeam electrodul pe piesa de sudat. asa apareau puncte de sudura date aiurea, la cativa centimetri de locul vizat, deci zone suplimentare de reparat, de polizat, de vopsit. ori, exasperat de faptul ca nu vad unde sudez, ma apucam sa dau masca deoparte cu mana si sa o trag repede pe ochi dupa ce pornea arcul electric, ceea ce iarasi afecta calitatea sudurii.


asa, cu masca asta, pui electrodul fix acolo unde sudezi. si asta o faci cu ajutorul celui mai mare castig din utilizarea acestei masti: o mana in plus! nu mai folosesti mana sa muti masca, sa o tragi peste fata, sa o fixezi, sa o reglezi etc. mana aia inmanusata poate fi folosita acum la conducerea electrodului cu precizie pe sudura, pentru realizarea cordonului etc. ai cumparat o masca si ai castigat o mana :)


masca cu cristale lichide a pastrat facilitatea hands free a mastilor de generatie mai veche, adica e dotata cu sistemul de prindere cu posibilitatate de rabatare deasupra capului


masca pe care am cumparat-o eu este recomandata pentru sudura clasica cu aparat cu transformator sau invertor (MMA), sudura in atmosfera controlata (TAG), sudura cu sarma (MIG, MAG). nu zice producatorul, dar eu am constatat ca e buna si la polizat pentru ca scanteile formate de flex nu activeaza filtrele.

e plin netul de masti de sudura asemenea celei pe care ti-am aratat-o aici. un exemplu: masca sudura cristale lichide. sunt de asemenea destule oferte de masti si in magazinele de profil. eu ma bucur ca mi-am luat-o. de acum incolo o sa sudez mai cu drag :)

gasesti evolutia mea in lumea sudurii in postarile astea: aparatul de suduracoltar-suduraaparat-sudura-cu-sarma


spor!

No comments:

Post a Comment