meserias in bricolaj: cantul abs

1/5/13

cantul abs


cantul care innobileaza pal-ul






cant abs (dos)

a venit randul sa discutam despre cantul abs: ce este si cum se aplica?



 

abs inseamna "acrilonitril butadin stiren". pe romaneste, e un plastic dur (mai dur ca pvc-ul), care arata foarte bine indiferent daca-l iei in varianta matuita sau lucioasa.








are un aspect elegant si se foloseste la cantuit orice, de la placi subtiri (usi, rafturi, pereti de dulap) la blaturi de bucatarie

ca si pvc-ul, e un cant antivandal, de uzura extrema (rezista la frecare, lovire)

si asta e un cant gros (2mm), deci in momentul in care-l aplici pe o placa ii schimba dimensiunile. ai grija la calcule!




cant abs



pe cat de usor e de aplicat manual, pe atat e de dificila operatiunea de finisare. vorbim imediat despre asta
sunt doua variante de cant abs
  • una e simpla, se lipeste cu adeziv
  • cealalta are pe spate un strat termoadeziv si se lipeste cu fierul de calcat




tipuri de cant abs

daca-l lipesti bine, hidroizoleaza perfect placa de pal (e recomandat in baie, bucatarie si alte medii cu umezeala mare)

hai sa-l lipim

masina de cantuit

cel mai elegant e sa cumperi pal-ul gata cantuit de aia de la magazin.














de obicei, baietii iti raspund ca "masina e defecta", iar tu te grabesti, asa ca esti nevoit sa-l pui singur. hai sa vedem cum se face:

1. - pregatire - cureti bine placa de pal de praf / rumegus. apoi, in functie de ce tip de cant ai, faci urmatoarele:
2.a. - cant simplu - aplici prenadezul. vezi in video si foto un amanunt important: pune adezivul pe placa de pal asa cum ungi untul pe paine: sa acopere toata suprafata (in video am folosit un adeziv deschis la culoare, ca sa se vada mai bine). improvizeaza o spatula dintr-o bucata de lemn / plastic si intinde adezivul peste tot, mai cu seama la margini. lipesti cantul, stergi lipiciul care e in plus si lasi placa la uscat cu cantul bine presat (pune-o in pozitie verticala, sprijinita pe cantul lipit)





prenadez intins pentru lipire cant abs


e momentul sa-ti zic ceva important: eu nu recomand acest tip de cant!



o fi simplu sa-l lipesti, dar pierzi mult timp asteptand sa se usuce adezivul. in plus, trebuie sa presezi cantul pe toata lungimea, altfel iese aiurea. gandeste-te ca acest tip de cant este livrat la rola, deci tendinta lui naturala e sa stea curbat, trebuie sa apesi bine ca sa devina drept. o placa mare de pal e suficient de grea ca sa apese bine pe lipitura. cand ai o placa mica (vezi foto) e un chin sa gasesti improvizatia stabila pentru presare. in plus, daca ai de cantuit mai multe margini ale aceleiasi placi, trebuie sa astepti sa se usuce adezivul pe o latura ca sa continui pe urmatoarea. chinul e si mai mare la lipirea cantului pe o margine curba, care de obicei e imposibil de presat uniform pe toata lungimea. deci, evita-l!


2.b. - cant termoadezivat - il lipesti cu fierul de calcat (iti arat doar video, detaliez metoda in urmatorul post, la cantul din melamina)
pauza de 3 minute ca sa se raceasca (intareasca), apoi... 
dupa cum vezi, cantuirea cu abs termoadeziv se poate face continuu. lipesti o latura, lasi 3 minute sa se raceasca,  apoi indoi cantul pe colt (de fapt, se rupe) pentru urmatoarea latura. e valabil si in cazul cantului simplu, lipit cu adeziv. vezi in foto cum arata cantul abs indoit la cald si la rece. daca nu-ti place nicio varianta, taie cantul la capatul placii si continui pe urmatoarea latura cu o bucata noua




cantul abs nu se cumpara exact pe dimensiunea pal-ului. latimea sa trebuie sa depaseasca grosimea placii.  deci, intotdeauna iti va ramine de taiat surplusul de pe o parte si cealalta. asta e un alt motiv pentru care nu recomand varianta abs. e gros, e din plastic dur, se taie foarte greu cu cuterul. in video vezi cum il cioplesc cu un cleste sfic (abia il taie), mai indepartez ce apuc cu un cuter (apropo, cuterul electric nu-l taie, abs-ul e prea dur), apoi pun masina de slefuit pe el






cant abs finisat

rezultatul muncii tale e ilustrat in foto
la final, sa tragem concluziile
finisarea manuala inseamna multa munca. inseamna si pericol sa distrugi melamina cu lama cuterului sau cu glaspapirul (o tai / zgarii). nu-ti mai zic cat te-ai chinui sa cantuiesti cu abs o margine curba a placii de pal. deci, din aceste motive mie nu-mi place sa pun acest tip de cant. daca se poate, iau pal-ul gata cantuit de masinaria profesionista. daca nu, nu ma bag. merita efortul numai daca am de reparat vreo piesa de mobilier cu cantul sarit si am de pus o singura bucata.

cam asta ar fi povestea cantului abs. daca-ti place, cumpara-l. ia si niste resturi de pal si fa niste probe ca sa te prinzi cum lipesti, cum presezi, cum tai / slefuiesti cantul, apoi apuca-te de treaba. spor!













ai terminat? meriti o bere :)
noroc, meseriasule!

9 comments:

  1. Poate ne spui si de cantul acela cu canal de grosimea PAL si un fel de pana pentru care trebuie un canal.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ti-as spune, dar nu inteleg despre ce tip de cant e vorba

      Delete
    2. ok, am vazut poza, inteleg despre ce vorbesti.
      ala e un cant pvc cu gulere care se monteaza la fel ca omoloagele fara guler: prelucrezi golul pt picior (bradutz), lipesti, aplici, presezi si lasi la uscat

      tipul asta e mai pretentios cel putin din punct de vedere al prelucrarii placii de pal: trebuie sa ai precizie maxima, altfel de vede urat. si nu poti sa-l repari daca il aplici stramb. un cant pvc fara gulere se mai ajusteaza cu cutterul, dar pe asta nu-l poti "pacali".

      eu evit folosirea acestor accesorii pretentioase, prefer variantele simple

      spor!

      Delete
    3. Domnule,
      O spun pentruca sa invete si altii. Am un fel de raft cu colturi, lateralele mai inalte decat ultima polita. Mi-a placut, il folosesc pe post de noptiera. Dar.... colturile mi-au dat multa bataie de cap, mai ales cu copilul, care se lovea si se zgaria mereu. Am rotunjit cu R 50 colturile(taiat la 45 grade si apoi cu raspilul). Am cumparat cant din care am aratat, i-am taiat cu caterul, nervura centrala, am pus prednandez subtire pe ambele suprafete si am lipit. Arata foarte bine ! Este o tehnica specialala folosirea cantului, asa cum e realizat si ar trebui explicata. Oricum, multumesc pentru atentie.

      Delete
    4. felicitari, e o operatiune tipica de meserias, care ia din magazin ceea ce gaseste si adapteaza propriilor nevoi!

      cat despre amanuntele legate de operatiune, cred ca toate se gasesc deja pe site: cum se lipeste, cum se lasa la uscat cu cantul presat

      spor in continuare

      Delete
  2. Va salut si va felicit pentru munca depusa cu acest blog.Am o intrebare legata de acest cant abs:cel de 0.4 ofera o protectie impotriva umezelii la fel de buna ca cel de 2 mm?va multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. domnule, abs-ul e un plastic compact si hidrofug, nu trece apa prin el indiferent de grosime. apa intra doar pe la muchii, deci grija mare la aplicare.

      grosimea influenteaza insa dezisiv rezistenta cantului la socuri. am pus pe youtube (http://www.youtube.com/watch?v=2gFdKlSbvgc) un film cu testarea rezistentei mecanice a canturilor, arunca o privire si vezi despre ce vb.

      spor!

      Delete
    2. Multumesc pentru raspuns!Foarte concludent si filmuletul si spor sa treaba cu blogul,sa ne elucidati in continuare.

      Delete
  3. Mai baieti lipirea cu prenandez necesita aplicarea pe ambele suprafete si lasat la uscat dupa care se lupesc f usor cit despre indepartarea surplusului de cant aveti nevoie de o freza cu raza de 2 mm (mai ieftina ca slefuitoarea aia d kk )

    ReplyDelete